Φωτογραφία αρχείου

Δ. Καιρίδης: «Στιγμή Γκρούεφσκι για την Τουρκία»

Για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, καθώς και για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, μίλησε στον αέρα του Flash 99.4, o βουλεύτης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι”, ο κ. Καιρίδης έκανε έναν παραλληλισμό της πολιτικής Ερντογάν, με την πολιτική του Γκρούεφσκι, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, όσον αφορά τους συμμάχους της και την εικόνα που αποκομίζει η ΕΕ από το πολύκροτο ζήτημα με την Τουρκία.

“O Ερντογάν έχει υπέρμετρη ιδέα για τον εαυτό του”

“Στις 13 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρέσβης κατέθεσε ένα επίσημο έγγραφο με τις θέσεις της Τουρκίας επί του θέματος, το οποίο είναι πολύ καλοδουλεμένο και επιχειρεί να πατήσει όσο γίνεται στο διεθνές δίκαιο. Μετά από δύο εβδομάδες ακολούθησε η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου, που είναι πραγματικά πολύ ακραία ενέργεια, η οποία αντιτίθεται και αντιφάσκει και με το έγγραφο των Τούρκων. Η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Τουρκία, και ειδικά ο Ερντογάν, με την υπέρμετρη ιδέα που έχει για τον εαυτό του, αισθάνεται εξαιρετικά πιεσμένος από την ελληνική διπλωματία και τις ευρύτερες κινήσεις που έχουν γίνει, με την συνεννόηση Ελλάδας – Κύπρου, Αιγύπτου – Ισραήλ, που αφήνει στην άκρη, στο περιθώριο, την Τουρκία”.

propoli

“Στιγμή Γκρούεφσκι για την τουρκική διπλωματία”

Συνεχίζοντας, ο κ. Καιρίδης ανέφερε τα εξής: “Πιεζόμενος και σε νευρική κατάσταση, ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτή την παράλογη ενέργεια, η οποία έχει και μια θετική πλευρά για εμάς στην Ελλάδα. Αυτή η στιγμή για την τουρκική διπλωματία, που μέχρι πρότινος ήταν προσεκτική και καλοδουλεμένη, είναι μια στιγμή Γκρούεφσκι. Έχουμε να κάνουμε με μια κίνηση Γκρούεφσκι. Ενώ δηλαδή μέχρι το 2006 οι ελληνικές θέσεις, όσον αφορά το μακεδονικό, είχαν μια δυσκολία να γίνουν κατανοητές στο εξωτερικό, ήρθε ο Γκρούεφσκι με τον “υπερμακεδονισμό” του και τον “μεγαλεξανδρισμό” του και κατέστησε σαφές στους ξένους, ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα Σκόπια και όχι στην Αθήνα. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τους Τούρκους”.

“Γίνεται κατανοητό σε όλους ότι το μνημόνιο είναι ακραία ενέργεια”

Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε την υπογραφή του μνημονίου ως μια ενέργεια “πέραν πάσης λογικής”, και σημείωσε τα εξής: “Μέχρι χθες έλεγαν ότι η Τουρκία των 82 εκατ. κατοίκων, δεν μπορεί να αποκλείεται από τον θαλάσσιο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας του Καστελλόριζου, των 800 μόνιμων κατοίκων, και αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο έβρισκε κάποια ευήκοα ώτα στο εξωτερικό. Όταν ξαφνικά η Τουρκία έρχεται και λέει ότι δεν υπάρχουν νησιά, δεν υπάρχει Κρήτη, τα θαλάσσια σύνορά μας γειτονεύουν με την Λιβύη, που βρίσκεται στην άλλη άκρη, αμέσως γίνεται κατανοητό σε όλους ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακραία ενέργεια πέραν πάσης λογικής, και διεθνούς δικαίου”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Καιρίδης εδώ:

Loading