Δ. Μάρδας στην POLITIC: «Υπάρχει ένα αντιαναπτυξιακό νέφος γύρω από τη δυτική Θεσσαλονίκη που δημιουργεί προβλήματα σε νέους επενδυτές» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ο πολεοδομικός ιστός της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι πιο φρέσκος σε σχέση με του κέντρου. Αυτό ίσως είναι το μόνο θετικό αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά αρνητικά. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι τα επόμενα χρόνια θα ανοίξουν σχολεία και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν έχουν ήδη ανοίξει» σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Συνέντευξη: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Κάμερα/Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Δέσκας

Ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας μίλησε στην politic για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να φροντίσουμε την ανατολική πλευρά του νομού η οποία σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία. Η δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης έχει πάρα πολλά προβλήματα. Στη δυτική πλευρά της πόλης, υπάρχει ένα αντιαναπτυξιακό νέφος το οποίο οφείλεται σε λάθος ερμηνείες νόμων ή οδηγιών που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός ο αντιαναπτυξιακός αέρας επεκτείνεται και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε νέους επενδυτές οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια αλλά φοβούνται να επενδύσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρδας.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Παλιός έμπορος παιχνιδιών στο χονδρεμπόριο. Έχετε δηλώσει μάλιστα ότι βγάζατε αρκετά χρήματα. Όπως και να ‘χει γνωρίζετε το καθημερινό άγχος του επιχειρηματία. Στη θητεία σας ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, η εμπειρία που είχατε αποκτήσει σας δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης ότι πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση;

«Ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και δεν πρέπει να πτωχεύσουμε. Είχαμε στο μυαλό μας ότι έπρεπε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως κρατικό ταμείο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα καταφέραμε παρά την όποια κριτική μας έχει ασκηθεί. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, τα αντιμετωπίσαμε επειδή αρχικά δε βρήκαμε ένα σφριγηλό ταμείο αλλά ένα ταμείο της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ με μηνιαίες υποχρεώσεις των 5,5 δισ. ευρώ. Το ταμείο βέβαια γεμίζει με κάποιους φόρους αλλά στα μέσα Φεβρουαρίου είχαμε φτάσει να παρουσιάσουμε ένα πρώτο μεγάλο ταμειακό κενό, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι δυσκολίες από εκεί και πέρα.

Όσο ήμουν έμπορος μπορώ να σας πω ότι λειτουργούσαμε με capital controls όλη την περίοδο της ζωής μας και διαπρέψαμε με αυτά. Κάποιοι βέβαια τα μπερδεύουν τα capital controls. Ο έλεγχος διακίνησης των κεφαλαίων δεν είχε σχέση με τις πληρωμές μέσα στη χώρα, αλλά είχε σχέση με την εξαγωγή συναλλάγματος. Έπρεπε δηλαδή να γίνουν εγκρίσεις στις περιπτώσεις που κάποιος έκανε εισαγωγές. Από την πρώτη στιγμή λύσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο τουρισμός και η ναυτιλία».

Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και με βάση τα τωρινά δεδομένα πότε θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Οι αξιολογητές έχουν περίπου 22 κριτήρια και σύμφωνα με αυτά βάζουν μια βαθμολογία. Αν φτάνεις στα όρια της επικινδυνότητας, δηλαδή για παράδειγμα να είναι πολύ υψηλό το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, και τα ξεπεράσεις, τότε πέφτεις. Αν είσαι όμως στα όρια που δείχνουν μια καλή εικόνα τότε ανεβαίνεις. Σε αρκετούς δείκτες εμείς είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση αλλά όχι επικίνδυνη αυτήν τη στιγμή. Η συνέχιση αυτής της οικονομικής πολιτικής μπορεί να μας οδηγήσει σε άσχημες εξελίξεις για τη χώρα.

Πρέπει όλοι αυτοί της Νέας Δημοκρατίας να αποφασίσουν κάποια στιγμή πόσες επενδυτικές βαθμίδες κερδίσαμε. Το ότι κάποιος κερδίζει κάποιες βαθμίδες δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει έτσι. Τις πρώτες δύο επενδυτικές βαθμίδες, η Ελλάδα τις κέρδισε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια δυναμική, αλλά μπορούν να ανατραπούν όλα μέσα σε μια νύχτα. Για να ανέβεις βαθμολογικά πρέπει να «λιώσεις» και να «ματώσεις», αλλά για να κατακρημνιστείς θέλεις ένα 24ωρο».

Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πόσο μπορεί να ανέβει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και με τι επιτόκιο θα μπορεί να δανείζεται;

«Το επιτόκιο του δανεισμού είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Πρώτα απ’ όλα είναι συνάρτηση της αβεβαιότητας που υπάρχει στην οικονομία, αλλά και συνάρτηση του εκτροχιασμού της οικονομίας. Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν προβλέπουμε τον παραμικρό εκτροχιασμό, αλλά αντίθετα προβλέπουμε να πληρούμε τα απαραίτητα κριτήρια. Ήδη έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει αλλαγή των αποτελεσμάτων όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Δύο διαφορετικές πολιτικές μπορεί να δώσουν τα ίδια αποτελέσματα.

Από τη στιγμή που κρίνεται ότι τα αποτελέσματα των οικονομικών πολιτικών της χώρας δε θα εκτροχιάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δε θα αυξήσουν τα ελλείματα και θα παραμείνουμε στους κανόνες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, τότε δε θα υπάρχει πρόβλημα κακής βαθμολογίας της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, και μάλιστα δεσμεύεται ότι αν βγει κυβέρνηση θα την καταργήσει άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με δεδομένο ότι πάντοτε υπήρχαν όρια στην είσοδο των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, πού ακριβώς διαφωνείτε και ποιο είναι το ιδανικό μοντέλο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για εσάς;

«Για το ιδανικό μοντέλο η συζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Παλιότερα ήμουν υπέρ του βαθμού δέκα που χρειαζόταν για να μπει κάποιος στο Πανεπιστήμιο. Όσο περνούσαν τα χρόνια όμως και έβλεπα τους φοιτητές μου, έχω περιπτώσεις παιδιών που μπήκαν με 7 και με 8 σε ένα ΤΕΙ, αργότερα ωρίμασαν και έκαναν αυτό που ήθελαν μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων, και διέπρεψαν στη σχολή που ήθελαν με άριστα.

Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο αυστηροί σχετικά με τον βαθμό που χρειάζεται, διότι μπορεί να αδικήσουμε πάρα πολλά παιδιά».

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε έντονη διαφωνία με τη Νέα Δημοκρατία για τα νομοσχέδια που έχει φέρει στη βουλή. Τι θα κρατήσετε και τι θα αλλάξετε ριζικά από αυτά που έχει φέρει αυτήν την τετραετία;

«Εκείνο που θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι το τι προβλέπεται στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και οι προβλέψεις της στην υγεία. Στον χώρο της υγείας χρειάζονται παραπάνω γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και αμοιβές οι οποίες θα κρατήσουν εδώ τον κόσμο. Δε γίνεται να επενδύει για χρόνια μια χώρα σε έναν πολίτη για παράδειγμα της ιατρικής επιστήμης η οποία είναι και ακριβή, κι έπειτα αυτός να εγκαταλείπει τη χώρα να και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό».

Ποια είναι η δική σας πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης;

«Η οικονομική ανάπτυξη στην προκειμένη περίπτωση συνδυάζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας. Μια περιοχή η οποία βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νομού, έχει ανεπτυγμένη γεωργία. Οι ορυζώνες είναι καλοί και ο κόσμος ζει καλύτερα από τον κόσμο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού. Στη δυτική πλευρά υπάρχουν χωριά με νέα παιδιά, ενώ σε πολλά χωριά που είναι ανατολικά, ζουν μόνο ηλικιωμένοι.

Πρέπει να φροντίσουμε την ανατολική πλευρά του νομού η οποία σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία. Η δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης έχει πάρα πολλά προβλήματα. Στη δυτική πλευρά της πόλης, υπάρχει ένα αντιαναπτυξιακό νέφος το οποίο οφείλεται σε λάθος ερμηνείες νόμων ή οδηγιών που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός ο αντιαναπτυξιακός αέρας επεκτείνεται και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε νέους επενδυτές οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια αλλά φοβούνται να επενδύσουν.

Ο πολεοδομικός ιστός της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι πιο φρέσκος σε σχέση με του κέντρου. Αυτό ίσως είναι το μόνο θετικό αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά αρνητικά. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι τα επόμενα χρόνια θα ανοίξουν σχολεία και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν έχουν ήδη ανοίξει. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και δείχνουν αστοχίες της τωρινής κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αστοχίες της δυτικής Θεσσαλονίκης».

Ποιο είναι το μήνυμά σας για τις επόμενες εκλογές;

«Η Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούν την πρώτη θέση. Υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ακόμη μπροστά τη Νέα Δημοκρατία. Σας υπενθυμίζω βέβαια ότι και στην Τουρκία οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου αλλά βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Έχουν απομείνει λίγες μέρες για να δούμε τα αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπόψιν τον κόσμο που συναντώ, το πώς με υποδέχεται και το τι συζητάμε, δε βλέπω ότι υπάρχει συμβατότητα ανάμεσα στα αποτελέσματα που δείχνουν για τις εκλογές και τη συμπεριφορά αυτού του κόσμου. Είναι πολύ πιο ζεστοί απέναντί μας. Ακόμη και τα άτομα που συναντώ και βλέπω ότι δεν ανήκουν στον πολιτικό μας χώρο, κρατούν μια ευγένεια που παλαιότερα δεν την είχαν».

Δείτε επίσης: Μάρδας για Θεσσαλονίκη: «Μια πόλη που ψάχνει να βρει τον δρόμο της!»

Loading