Δημ. Παπαδημούλης: «Η επόμενη κάλπη θα γίνει με απλή αναλογική και πρέπει να βγάλει κυβέρνηση συνεργασίας»

Συνέντευξη στα «Παραπολιτικά FM 90,1» παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Είναι θετικό το ότι έχασε η Λεπέν με καθαρή διαφορά στις γαλλικές εκλογές, είναι θετικό ότι ο Μακρόν ότι αναγνωρίζει πως πολλοί τον ψήφισαν για να μη βγει η ακροδεξιά φίλη του Πούτιν, αλλά είναι αρνητικό ότι η ακροδεξιά ανέβηκε τόσο πολύ για πρώτη φορά στη Γαλλία. Ένας στους 3 Γάλλους ψήφισαν ακροδεξιά!», δήλωσε ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γαλλία.

propoli

Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο τέλος Μαΐου, σε συνέχεια και της επανεκλογής του Εμ. Μακρόν, ο Δημ. Παπαδημούλης εκτίμησε: «Δυστυχώς η Σύνοδος Κορυφής δεν θα προβεί σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση για ακρίβεια, ή για την άνοδο πληθωρισμού. Αντίθετα, εκτιμώ ότι θα λείπει και μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

«Ο Πούτιν έχει παγιδευτεί στην απόφαση που πήρε, με εγκληματική ανευθυνότητα, να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι, δε, Αμερικανοί που δεν χάνουν από τις κυρώσεις στη Ρωσία δεν νοιάζονται για καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία, αλλά ίσως μάλιστα εκμεταλλευτούν το ότι ο Πούτιν έπεσε στην παγίδα του για να τσαλακώσουν την ΕΕ», δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας: «Θα περίμενα η ΕΕ να κάνει αποτελεσματικότερα και καλύτερα αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Ερντογαν και η κυβέρνηση του Ισραήλ, γιατί δυστυχώς όσο παρατείνεται ο πόλεμος ζημιώνεται και η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία”. “Ας μην ξεχνάμε ότι Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία  είναι περισσότερο εξαρτημένες από το ρώσικο φυσικό αέριο», προσέθεσε.

Στη Σύνοδο Κορυφής απαιτείται διπλή πίεση για μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ακρίβειας και στο θέμα της ειρήνης. Όχι μόνο από τον Μακρόν, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στην ελληνική οικονομία ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προτείνει άμεσα “τροποποίηση του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης προσανατολισμένη στις ελληνικές ανάγκες”. “Πρέπει να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση των 230 δισ. ευρώ που μένουν αναξιοποίητα και να πιέσουμε και για ένα ευρωομόλογο. Το επιβάλλει ο πόλεμος, όπως η πανδημία επέβαλε το Ταμείο Ανάκαμψης“.

Ο Δημ. Παπαδημούλης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι “επί μήνες αρνείται να λάβει μέτρα για την ακρίβεια και αναβάλει τη λήψη μέτρων περιμένοντας τις ευρωπαϊκές λύσεις”.

“Από τον Οκτώβριο όμως, η Κομισιόν και η φον Ντερ Λάεν πρότειναν μέτρα. Και 11 χώρες μείωσαν το φόρο καύσιμα, όχι η Ελλάδα. Εννέα χώρες έβαλαν πλαφόν στην τιμή της χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα, όχι η Ελλάδα. Οι 4 μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ φορολόγησαν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, στην Ελλάδα το μελετάμε ακόμη…”, τόνισε.

“Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στις τιμές χονδρικής σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Εurostat, η Ελλάδα είναι 2η από το τέλος στους 27 σε όρους αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Και τα τελευταία 3 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόνο 2% μέχρι πριν λίγες ώρες, για να αυξηθεί -μετά την κοινωνική κατακραυγή- πολύ λίγο ακόμη, και πολύ αργά“, υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.

Τέλος, ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα είπε: “Η επόμενη κάλπη θα γίνει με απλή αναλογική και πρέπει να βγάλει κυβέρνηση συνεργασίας. Είκοσι μία στις 27 χώρες στην ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εάν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα διαμορφωθεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Θα παίξει ρόλο και η πολιτική βούληση του ΚΙΝΑΛ στο σημείο αυτό. Προσωπικά, κρατώ τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι… δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει! Όσο για τα περί εκλογής του εκλογικού νόμου και τα περί τρίτων εκλογών, αυτά παράγουν αστάθεια”.

Δείτε επίσης: Ο φόβος του ανασχηματισμού και των εκλογών παραλύει την Κυβέρνηση

Loading