Δημήτρης Στρατούλης στην POLITIC: «Παρακολουθούμε το τελευταίο στάδιο της συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ»

«Παρακολουθούμε, δυστυχώς, το τελευταίο στάδιο της συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Αριστεράς σε κόμμα του λεγόμενου πολιτικού κέντρου, τύπου Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, με κάποιες μάλιστα «Τραμπικές» πινελιές», αναφέρει στη συνέντευξή του στην Politic.gr ο Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς και πρώην υπουργός της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Συνέντευξη: Χρίστος Φιλιππούδης

propoli

O Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας-ΑΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακούν στη συζήτηση για το τι θα κάνουν όσοι αποχώρησαν ή ενδέχεται να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η αναγκαία ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε μνημονιακά πλαίσια» εν αντιθέσει με τον λαϊκό κόσμο που αποδεσμεύεται οργανωτικά, πολιτικά και εκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θα συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και στο διάλογο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ενωτικής αντιμνημονιακής Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κ. Στρατούλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και πως αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η ανάγκη για την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αντιμνημονιακής αριστεράς, αλλά και για την ανασυγκρότηση μίας ενωτικής, ριζοσπαστικής, αγωνιστικής αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς, έτσι ώστε να συμβάλει στους αγώνες, αλλά και να προβάλλει μία ανατρεπτική αλλά και πειστική εναλλακτική πρόταση.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την επιδίωξή του να συνεχιστεί η συμμαχία με το ΜέΡΑ25 καθώς και οι προσπάθειες για τη διεύρυνσή της με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής αριστεράς ενώ έθεσε ως εκλογικό στόχο για τις Ευρωεκλογές να ξεπεραστεί το εκλογικό όριο του 3% ώστε να διασφαλίσει την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

-Θα ήθελα τη γνώμη σας για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη καθώς και αν συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό που του αποδίδουν ορισμένοι ως το “φαινόμενο της μεταπολιτικής”;

Η σημερινή υπαρξιακή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά. Οφείλεται: α)στη μνημονιακή συνθηκολόγησή της ηγεσίας του τον Αύγουστο του 2015, όταν μετέτρεψε το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ταπεινωτικό ΝΑΙ, β) στην πιστή εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 του νεοφιλελεύθερου περιεχομένου 3ου μνημονίου, που τον έφερε σε αντιπαράθεση με τα λαϊκά στρώματα που μέχρι τότε τον στήριζαν, γ) στην αναιμική έως ανύπαρκτη αντιπολίτευσή του απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δ) στην έλλειψη πραγματικά εναλλακτικής πρότασής του, που να βγαίνει έξω από τα μνημονιακά πλαίσια.
Αυτές οι πολιτικές της ηγεσίας και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησαν στην απώλεια του αριστερού χαρακτήρα και της πολιτικής αξιοπιστίας του, στις μεγάλες εκλογικές ήττες του και, ως τελικό επιστέγασμα, στην εκλογή του κυρίου Κασσελάκη ως πρόεδρου του, καθώς και στη σημερινή κρίση του.

-Κάποιοι αποχωρήσαντες ισχυρίζονται ότι ο κ. Κασσελάκης έχει σχέδιο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε «Δημοκρατικό Κόμμα» τύπου Μπάιντεν. Ποια είναι η δική σας οπτική και που πιστεύετε ότι στοχεύει τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Παρακολουθούμε, δυστυχώς, το τελευταίο στάδιο της συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Αριστεράς σε κόμμα του λεγόμενου πολιτικού κέντρου, τύπου Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, με κάποιες μάλιστα «Τραμπικές» πινελιές. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη από καιρό για τους λόγους που σας ανάφερα παραπάνω. Απλά, ο κύριος Κασσελάκης, μαζί με την ηγετική ομάδα γύρω του και τις συστημικές οικονομικές, πολιτικές και μιντιακές δυνάμεις, που τον στήριξαν για την εκλογή του, τώρα ολοκληρώνουν την μετάλλαξή του και βάζουν την ταφόπετρα στον πάλαι ποτέ αριστερό ΣΥΡΙΖΑ.

-Θα συμμετείχατε σε ένα νέο σχήμα αν σας καλούσαν στελέχη που αποχώρησαν ή ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα είτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είτε η Έφη Αχτσιόγλου;

Στελέχη και δυνάμεις, που αποδεσμεύονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου μέχρι την εκλογή Κασσελάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ιδίως χωρίς καμία αυτοκριτική για την καταστροφική πορεία του, δεν μπορούν να διαμορφώσουν προοπτική διεξόδου από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Συνεπώς, δεν εμπλεκόμαστε στη συζήτηση για το τι θα κάνουν, γιατί η αναγκαία ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε μνημονιακά πλαίσια. Αντίθετα, με λαϊκό κόσμο, που αποδεσμεύεται οργανωτικά, πολιτικά και εκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας βγάλει συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης του και βλέποντας κριτικά και αυτοκριτικά την μέχρι τώρα πορεία μνημονιακής και συστημικής μετάλλαξής του, θα συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και στο διάλογο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ενωτικής αντιμνημονιακής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

-Εκφράσατε πρόσφατα την ανησυχία σας για την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Παρ’ όλα αυτά οι διαλυτικές τάσεις που δημιουργούνται στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι δημιουργούν νέες προσδοκίες για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ή θα είναι η χαριστική βολή για τη ριζοσπαστική αριστερά;

Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή ζοφερή πολιτική κυριαρχία στην πολιτική ζωή της χώρας μας της δεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Μπορεί και πρέπει να αμφισβητηθεί από την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, που προκαλούν οι αντιλαϊκές πολιτικές της, και από τους κοινωνικούς αγώνες και αντιστάσεις, που αυτές θα προκαλέσουν.
Αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η ανάγκη για την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αντιμνημονιακής αριστεράς, αλλά και για την ανασυγκρότηση μίας ενωτικής, ριζοσπαστικής, αγωνιστικής αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς, για να συμβάλει στους αγώνες, αλλά και να προβάλλει μία ανατρεπτική αλλά και πειστική εναλλακτική πρόταση.
Εξάλλου, μία τέτοια ενωτική πολιτική στο χώρο της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής αριστεράς είναι αναγκαία, ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες ολοκλήρωσης της συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και έντασης των πολιτικών διεργασιών που συντελούνται στο εσωτερικό του, οδηγώντας λαϊκές δυνάμεις – αλλά και χιλιάδες μέλη του, σε αποδέσμευση από αυτόν.

-Όσον αφορά την κοινή σας πορεία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 σε τι στάδιο βρίσκεται και τι προσδοκάτε από αυτή;

Η ΛΑΕ ΑΑ είχε πάρει πρωτοβουλίες για συνεργασία στις φετινές βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές με όλες τις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς. Ανταποκρίθηκαν το ΜΕΡΑ25 και άλλες δυνάμεις και ανένταχτοι/ες αγωνιστές/ες της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε αυτή την εκλογική συμμαχία και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνσή της με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, ή με όσες από αυτές το επιθυμούν. Εκλογικός στόχος μας θα είναι να περάσουμε το εκλογικό όριο του 3% και να διασφαλίσουμε την εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή, ώστε από καλύτερες θέσεις να στηρίξουμε με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε επίσης: Δ. Αυγέρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ομοσπονδία αυτονομημένων ομάδων

Loading