Εκδήλωση της Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννας Ευθυμίου: «Έμφυλη βία και πολιτικές ισότητας των φύλων»

Εκδήλωση διοργάνωσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, με θέμα «Έμφυλη βία και Πολιτικές Ισότητας των Φύλων» σε γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο. Προσκεκλημένες γυναίκες της Θεσσαλονίκης με θεσμικό ρόλο και ομιλήτριες – εκτός από την ίδια – η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και δικηγόρου, κ. Καλυψώ Γούλα και η δικηγόρος με εξειδίκευση το οικογενειακό δίκαιο και Υπεύθυνη της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των Φύλων της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, κ. Θούλη Παράσογλου.

«Οι γυναίκες της πόλης μας αγκάλιασαν με ιδιαίτερη ζέση την εκδήλωση αυτή. Αυτό καταδεικνύει αφενός τη σπουδαιότητα του θέματος αυτού και αφετέρου την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής,. Το αυξημένο ποσοστό εγκλημάτων γυναικοκτονιών αλλά και παιδοβιαστών επιβάλλουν την αυστηρότερη ποινική μεταχείρισή τους, ώστε ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΒΙΑ και στις δύο αυτές περιπτώσεις αδικημάτων», δήλωσε η βουλευτής. Επιπρόσθετα, στο επίπεδο της πρόληψης η κ. Ευθυμίου τόνισε την «ανάγκη να για την ανατροφή των παιδιών μας με υγιή πρότυπα και αυτό είναι κατεξοχήν ζήτημα οικογένειας και παιδείας. Εξάλλου, και ο πολιτικός οφείλει να επιστηρίζει τα υγιή πρότυπα εμπράκτως και τουλάχιστον σ΄ ό,τι με αφορά υπηρετώ τις αρχές της οικογένειας, της αξιοκρατίας, της ειλικρίνειας και της διάθεσης για προσφορά».

propoli

Η βουλευτής, η οποία ασχολείται διαχρονικά και με συνέπεια με κοινωνικά θέματα, και ιδιαίτερα σε ό,τι τα δικαιώματα των γυναικών, ανέλυσε τις προτάσεις που έχει καταθέσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της πορείας σε θέματα βίας κατά των γυναικών, τον εργασιακό εκφοβισμό, την εκδικητική πορνογραφία. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις της που υλοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση, όπως η ενίσχυση από την Πολιτεία των κακοποιημένων γυναικών για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης της εκδικητικής πορνογραφίας ως κακούργημα και η ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Η κ. Καλυψώ Γούλα, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση, σχολίασε σχετικά με την τεράστια έξαρση που γνωρίζουν τα φαινόμενα έμφυλης βίας: «Μας αφορά όλους. Μπορεί να συμβαίνει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι η βία. Έχει το χαρακτηριστικό ότι συνδέεται με τον στενό πυρήνα αυτού, που συνήθως πρέπει να μας προσφέρει την ασφάλεια». Στη συνέχεια, ανέλυσε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων και τις δράσεις που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αυτή.

Κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, η Θούλη Παράσογλου, στην άκρως διαφωτιστική τοποθέτησή της σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η όλο και πιο έντονα εκδηλούμενη στη χώρα μας έμφυλη βία με αλλεπάλληλα περιστατικά γυναικοκτονιών αποτελούν  εγκλήματα με διαφορετική τυπική μορφή από την κοινή ανθρωποκτονία που αντιμετωπίζει ο Ποινικός μας Κώδικας, αφού αποτελούν αποτρόπαια κατάληξη ακραίας μορφής ενδοοικογενειακής βίας σε συνδυασμό της χρήσης κι επιβολής υπερισχύουσας σωματικής ρώμης και αντίληψης κτήσης της συζύγου/συντρόφου. Αποτελεί υπόθεση όλων μας η εξωστρέφεια και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, κοινωνικών υπηρεσιών και των εισαγγελικών λειτουργών στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας προληπτικά, χρειάζεται όμως ΑΜΕΣΗ και γενναία νομοθετική πρωτοβουλία για την ρύθμιση  της αντιμετώπισης των ανθρωποκτονιών υπό το ανωτέρω πρίσμα, με προφανώς σαφή και αδιαπραγμάτευτη νομική μεταχείριση, για την άμεση προστασία της οικογένειας και των μελών της. Η παιδεία και η αλληλεγγύη των μελών της κοινωνίας είναι μόνος οδηγός για την μείωση των περιστατικών.»

Δείτε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: Αναγνωρίζουμε στην ΕΕ την ανάγκη ρεαλιστικών κανόνων, που θα διασφαλίζουν βιωσιμότητα δημοσίου χρέους και τη βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση

Loading