Εκλογές 21ης Μαΐου: Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί αν δεν προκύψει κυβέρνηση

Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση, είτε εκ του αποτελέσματος, είτε από την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, τότε τα καθήκοντα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκολλήθηκε χθες 22/4 στην ανατολική είσοδο του μεγάρου του Κοινοβουλίου, ως είθισται από τον φρούραρχο της Βουλής, και η χώρα πλέον μπαίνει επισήμως στην προεκλογική περίοδο που θα την οδηγήσει στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

propoli

Οι εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη, τότε θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές. Αυτό το διάστημα, έως τις δεύτερες κάλπες, η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την εκλογική διαδικασία.

Στην ανωτέρω αναφερόμενη περίπτωση, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένας ή μία εκ των τριών Ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Είθισται τη θέση να αναλαμβάνει ο αρχαιότερος εκ των τριών, όμως οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν η αρχαιότητα μετρά από την ημέρα της εισαγωγής τους στο δικαστικό σώμα ή από την ανάληψη της προεδρίας του.

Οι τρεις υποψήφιοι πρωθυπουργοί για το μεσοδιάστημα μεταξύ 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου, είναι η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου που εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε πρόεδρος το 2021, η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας που εισήχθη στο σώμα 1983 και επιλέχθηκε το 2022 και ο Ιωάννης Σαρμάς που εισήχθη το 1987 και επιλέχθηκε το 2019.

Δείτε επίσης: Εκλογές 21ης Μαΐου: Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί των υποψηφίων

Loading