Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Τρίτη 9 Απριλίου 2024. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Eθνικό σχέδιο κατά του bullying | Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή και ψηφιοποιείται το απουσιολόγιο – Τι αλλάζει με τα κινητά

Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση, προβλέπεται η διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

propoli
  • Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
  • Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
  • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
  • Επίσης, θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Ανέφερε ο υπουργός ανάφερε ότι το θέμα δεν είναι αναγκαστικά ο αριθμός των περιστατικών. Η Ελλάδα είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των χωρών. Αυξάνεται δραματικά η ένταση των περιστατικών. Ο αριθμός των ανηλίκων 13-17 ετών που έχουν διαπράξει αδικήματα του ποινικού κώδικα. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία γίνεται πολλή κουβέντα για αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να διαμορφώσουμε πολιτικές και αυτό κάνουμε. Ξεκινάμε τη συγκεκριμένη καμπάνια, που στόχος της είναι να πει ο καθένας τη δικιά του ιστορία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πρέπει να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία. Η ψηφιακή πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στο stop-bullying.gov.gr είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, έχει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό. Υπάρχουν επώνυμες αναφορές από μαθητές και γονείς, ο καθένας μπορεί να μπει με τους κωδικούς και να καταγγείλει περιστατικά. Απαιτείται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού, υπάρχει ερωτηματολόγιο καταγραφής της σχολικής βίας, ενώ περιλαμβάνει μια αποτύπωση του είδους, αν η βία είναι σωματική, διαδικτυακή κτλ.

Κομμάτι της πλατφόρμας είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο, ενώ εμείς παρακολουθούμε το ποσό γρήγορα διαχειρίζεται κανείς το εκάστοτε περιστατικό. Η αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει με μια πλατφόρμα. Έχουμε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Όπως αναφέραμε υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης, με την αρχή να γίνεται από το σχολείο. Αν το ζήτημα είναι βαρύ υπάρχει ομάδα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Η γενική οδηγία που υπήρξε είναι ο διπλασιασμός του αριθμού τους στα σχολεία.

Διαμορφώνουμε προγράμματα επιμόρφωσης, κάνουμε μια έρευνα για την αποτύπωση της κατάστασης και αναπτύσσουμε ψηφιακό ενημερωτικό υλικό που από τον Ιούνιο και μετά θα διατεθεί στη σχολική κοινότητα. Αρχικά σε συμβούλους εκπαίδευσης, σε ομάδες δράσης, αλλά και στους διευθυντές και τους καθηγητές. Υπάρχουν δράσεις που θα γίνονται εντός του σχολείου, με αλλαγές στα μαθήματα, αλλά και με δράσεις ενεργού πολίτη. Είναι μια οριζόντια παρέμβαση, θα γίνεται μια ώρα τη βδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Ευρώπης. Θέλουμε να αναπτύξουμε το αίσθημα του ενεργού πολίτη από τις μικρές ηλικίες.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η αύξηση των απουσιών τα τελευταία χρόνια. Με την πλατφόρμα θα μπορούν οι γονείς να δουν ψηφιακά την εξέλιξη του μαθητή, τους βαθμούς, τις απουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρχουν δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες, τις οποίες μέχρι δύο ημέρες θα μπορούν να τις δικαιολογούν οι γονείς και μετά θα χρειάζεται χαρτί γιατρού.

Οι εκπαιδευτικοί μας ζητούν εργαλεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο σχολικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε έναν μαθητή. Επιπλέον, θα γίνεται πιο εύκολα η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία.

Σε ενδεχόμενες ζημιές στο σχολείο από μαθητή, οι γονείς οφείλουν να τις αποκαταστήσουν άμεσα. Επιπλέον, θα υπάρχουν συνέπειες για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ανάλογα με το περιστατικό. Βλέπουμε να σηκώνονται τηλέφωνα σε ευαίσθητες στιγμές παιδιών. Οφείλουμε να προστατέψουμε το κάθε παιδί. Αν συμβεί οτιδήποτε σε ευαίσθητη στιγμή και προκύψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αυτομάτως ο μαθητής που έκανε την πράξη θα είναι αντιμέτωπος με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Το θέμα είναι εθνικό. Και θα συστρατευτούμε για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά.

@politic.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης, όπου παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό.

♬ πρωτότυπος ήχος – politic.gr

Loading