Εξαντλείτε η υπομονή του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν

Όποιος συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία 24ωρα αντιλαμβάνεται ότι η υπομονή του εξαντλείτε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μέρα με την ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σαμποτάρει  με τη συμπεριφορά του το ενδεχόμενο Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, γεγονός που έχει θορυβήσει μέχρι και το ΝΑΤΟ.

propoli

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι το γεγονός ΝΑΤοϊκό ιπτάμενο ραντάρ πραγματοποίησε περιπολία ανατολικά της Αττάλειας, έχοντας στο στόχαστρο τις κινήσεις του Oruc Reis και του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Πρόκειται για μια κίνηση που επιβεβαιώνει ότι στο ΝΑΤΟ φοβούνται πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, έχοντας κατά νου τα όσα συνέβησαν στις 12 Αυγούστου με την ελληνική φρεγάτα “Λήμνος” που έβγαλε νοκ άουτ το Kemal Reis. Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι τεταμένη, πιθανή επανάληψη παρόμοιου περιστατικού μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση επιμένει να πορεύεται με το δίπτυχο ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, έχοντας καταφέρει η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ως διαφωνίες μεταξύ περιφερειακών γειτόνων αλλά ως γεωπολιτικό ζήτημα που την αφορά άμεσα.

Επιμένει για κυρώσεις η Αθήνα

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τον οποίο  ενημέρωσε σχετικά με τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, καθώς και για την απόφασή του να θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια της Άγκυρας, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της. 

Η Ελλάδα θα καταστήσει σαφές στην ευρωπαϊκή οικογένεια ότι ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, με τη συμπεριφορά της η Τουρκία επιβεβαιώνει το ρόλο της ως παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή, από το Αιγαίο ως την Κύπρο και από τη Λιβύη τη Συρία και το Ιράκ ως το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας, καθώς και τις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Loading