EUROKINISSI /ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Φοροελαφρύνσεις για να «στρίψει» η οικονομία

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli

Ακόμα και σε φοροελαφρύνσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει το… καράβι της οικονομίας να «στρίψει» προς τη ρότα της ανάπτυξης.

Ενώ αρχικά είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ισχύσει η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δεδομένου ότι τα δημόσια έσοδα καταγράφουν μια σημαντική κάμψη, το οικονομικό επιτελείο απαντά μέσω «διαρροών» ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα προχωρά κανονικά.

«Ό,τι δεσμευτήκαμε, θα γίνει πράξη» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο Politic.gr, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία δεν ακυρώνουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Πρώτο δείγμα των επερχόμενων φοροελαφρύνσεων έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες ακινήτων τόνισε ότι οι ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν για τη δική τους περίπτωση δεν θα καλύπτουν το ύψος του ποσού που έχουν χάσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πιέσεις στις τράπεζες να «ευαισθητοποιηθούν»

Σχετικά με τη συμβολή των τραπεζών στη στήριξη των επιχειρήσεων, ο υπουργός επισήμανε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν σαφή οδηγία να διευκολύνουν τους πελάτες τους που αδυνατούν να πληρώσουν επιταγές στην περίοδο της πανδημίας.

Σημαντική ανάσα δίνεται και στη ρευστότητα της αγοράς, αφού ήδη διακινήθηκε ένα ποσό που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ εντός του μήνα θα δοθεί και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, εξέλιξη για την οποία έχετε ενημερωθεί σχετικά από το Politic.gr.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στην «ευαισθητοποίηση» των τραπεζών, θέμα που τέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιτελικά τραπεζικά στελέχη.

Σε αυτήν υπήρξε μια πρώτη αποτίμηση του πώς δουλεύουν στην πράξη τα εργαλεία που έδωσε η κυβέρνηση στις τράπεζες με σκοπό να τα διοχετεύσουν ρευστότητα στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη.

«Το πρώτιστο δικό μας μέλημα σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι να σιγουρευτούμε ότι η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες της, καθώς η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα… Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση».

Από την πλευρά των στελεχών των τραπεζών εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία, με τη μορφή χρηματοδοτήσεων, περίπου 16 δισ. ευρώ.

Δείτε ακόμη:
Δράσεις για τη στήριξη ανθρώπων του Πολιτισμού

Loading