INTIME

Γεωργαντάς: Μιλάμε καθαρά για μεταναστευτικό πρόβλημα

Για το μεταναστευτικό, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους μίλησε εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά» του Flash 99,4 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς.

Είναι μία διαπίστωση της ίδιας της κοινωνίας υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς σχετικά με το αν το ζήτημα πλέον είναι κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό.

propoli

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το camp που λειτουργεί στην Νέα Καβάλα, όπου, όπως ανέφερε, διαμένουν συνολικά άτομα από 33 διαφορετικές εθνικότητες. Όπως ανέφερε, αυτοί που χρήζουν διεθνούς προστασίας και παροχής πολιτικού ασύλου, επειδή στις χώρες τους υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς τους αριθμούς. Οπότε μιλάμε για καθαρά μεταναστευτικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατέληξε.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν είχε κανέναν σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Εκτός από τη διαχείριση του ζητήματος από το πολιτικό προσωπικό το 2015-16 δεν είδαμε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», ανέφερε. Υποστήριξε ότι υπήρχε ένας νόμος για την παροχή πολιτικού ασύλου που ήταν χρονοβόρος και πολυδαίδαλος και με την έλλειψη πολιτικού προσωπικού, υπήρχαν άνθρωποι που περίμεναν και 3 χρόνια για να κριθεί το αίτημα τους για την παροχή πολιτικού ασύλου. Υπάρχουν 67.000 άνθρωποι στη χώρα μας, που εκκρεμούν αυτά τα αιτήματα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν αλλάξουμε αυτό το νόμο» υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

«Περάσαμε μηνύματα ότι τα σύνορα μας από εδώ και πέρα θα φυλάσσονται. Καταλαβαίνουμε την ιδιαιτερότητα των θαλασσίων συνόρων αλλά η παρουσία μας θα είναι όσο το δυνατόν ισχυρή εκεί όπως και στον ‘Έβρο» είπε. Ανέφερε ότι υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση για δημιουργία κλειστών κέντρων.

Τόνισε ότι όποιος είναι παράνομος μετανάστης πρέπει να φροντίσουμε για την επιστροφή στη χώρα του. «Αν αυτό λειτουργήσει και αρχίσουν οι επιστροφές τότε θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όποιον άλλον επιθυμήσει να εισέλθει στη χώρα μας. Όλα αυτά τα χρόνια εμείς στείλαμε 1030 ανθρώπους πίσω, γιατί μόνο τόσους επιχειρήσαμε να στείλουμε. Έχουμε σκοπό το 2020 να στείλουμε περισσότερους από όσους δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη χώρα, για όσους δεν έχουν δικαίωμα παροχής ασύλου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γεωργαντας.

Επισήμανε ότι πρέπει να δει η Ευρώπη τις εστίες που προκαλεί τουλάχιστον την μετανάστευση σε κάποιες περιοχές. «Να χρηματοδοτήσουμε δράσεις ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν τον κόσμο εκεί» ανέφερε και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να αναλάβει όλη αυτήν την επιβάρυνση απέναντι σε μία Ευρώπη, που έχει κλείσει τα σύνορα της σε σχέση με τους μετανάστες. Βλέπω οτι η frontex φυλάσσει τα σύνορα με τη γειτονική μας χώρας πολύ καλά και όσοι έρχονται στην χώρα εγκλωβίζονται».

Απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας

Αποσπασματικές και διάσπαρτες οι προηγούμενες προσπάθειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους τόνισε ο κ. Γεωργαντάς αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ψηφιακή διασύνδεση του κράτους.

Μίλησε για ανάγκη όλης της χώρας για ψηφιακό μετασχηματισμό, που «αν επιτύχει θα δώσει το χώρο και το χρόνο, τη διαφάνεια που χρειάζεται για να μπορέσει ο καθένας τις δράσεις του. Ήδη τα πρώτα βήματα της μεγάλης προσπάθειας έχουν αρχίσει να φαίνονται» τόνισε. Ανέφερε το παράδειγμα της διασύνδεσης της ΑΑΔΕ με το μητρώο πολιτών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πάμε σε μία ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσίας, σημείωσε.

Προς συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων

Το πολιτικό προσωπικό έχει μια υπευθυνότητα για ένα τόσο πολύ μεγάλο  ζήτημα τόνισε ο κ. Γεωργαντάς αναφορικά με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους απόδημους Έλληνες.

Έκανε λόγο για οφειλόμενη ενέργεια, από το Σύνταγμα, του πολιτικού προσωπικού προς τους Έλληνες  που ζουν στο εξωτερικό. «Οφείλουμε να πράξουμε αυτό το καθήκον. Οι συνθήκες είναι ώριμες» εκτίμησε και σημείωσε ότι «μπορεί να μην ακριβώς αυτό που η ΝΔ σχεδίαζε στις λεπτομέρειες του, αλλά έχουμε μία πολύ καλή βάση συνεννόησης» επεσήμανε.

Το 2021 η ηλεκτρονική ταυτότητα

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στο μοναδικό αριθμό, που θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Όπως είπε, θα είναι ένας αριθμός με τον οποίο θα μπορεί να συνδιαλέγεται, να συνδιαλλάσσεται ο πολίτης με το κράτος, προκειμένου να έχει πολλούς αριθμούς που κάνουν δύσκολη την συναλλαγή με το Δημόσιο. «Πρόκειται για αριθμό πρόσβασης, καλύτερα ταυτοποίησης του πολίτη με το Δημόσιο, που θα χρησιμοποιεί κανείς για τις διασυνδέσεις του με το Δημόσιο», διευκρίνισε. Θα αποκτάται, είπε, με τη γέννηση ενός ατόμου και θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Ανακοίνωσε ότι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες θα έρθουν μέχρι το 2021. «Μέχρι τέλος του έτους θα ανακοινωθεί ένας διαγωνισμός, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα καλύπτει και τα ζητήματα ασφαλείας», ανέφερε.

Για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι θα έχει σχήμα πιστωτικής κάρτας, θα έχει μία έγχρωμη φωτογραφία διευκρίνισε.

 

Ακούστε τη συνέντευξη του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντά εδώ:

Loading