Γιατί οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν «δείχνουν» εκλογές και οι ανοιχτές πληγές που δεν γιατρεύονται

Βιάστηκαν πολλοί, χθες το απόγευμα, να υποστηρίξουν ότι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη των νοικοκυριών δείχνουν εκλογές. Μόνο που πρόκειται για ευσεβείς πόθους και όχι ρεαλιστικό ενδεχόμενο αφού στην παρούσα φάση κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να στηθούν πρόωρες κάλπες. Οι ανοιχτές πληγές στην οικονομία είναι πολλές, δεν γιατρεύονται και όπως είπε ο Πρωθυπουργός βαδίζουμε και οδηγούμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη. Υπό αυτές τις συνθήκες η προκήρυξη εκλογών θα ήταν αυτοκαταστροφική πρωτίστως για τη χώρα. Πόσο μάλλον όταν σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να ικανοποιήσεις το σύνολο της κοινωνίας, άρα θα υπάρχει σίγουρα δυσαρέσκεια από όσους μείνουν εκτός των ρυθμίσεων, ούτε μπορείς να εξαλείψεις την ακρίβεια με… ένα νόμο και με ένα άρθρο.

Αρκεί να διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι συνολικά η Ευρώπη ζει σε απόλυτη αβεβαιότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κρίση ώστε να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

propoli

Πάντως, η αλήθεια είναι πως ουδείς από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού τολμά επί του παρόντος να εισηγηθεί πρόωρες εκλογές δεδομένου ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει κάνει άλμα στο 7,2%  και το πληθωριστικό σοκ μετρά αυξήσεις 78,5% στο φυσικό αέριο, 71% στον ηλεκτρισμό, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης σε έναν χρόνο (Φεβρουάριος 2022 – Φεβρουάριος 2021), ενώ ακολουθούν μικρότερες αλλά διψήφιες αυξήσεις στα τρόφιμα (16,8% στα έλαια και 15,2% στα λαχανικά, 14,4% στα κρέατα). Με λίγα λόγια «βοήθα Παναγιά»!

Οι ανοιχτές πληγές σε κοινωνία και οικονομία

Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ενίσχυση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο θα είναι οριζόντια. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχει η εθνική μας οικονομία.

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους, τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στους δικαιούχους. Ο τρίτος πυλώνας αφορά παρέμβαση στα καύσιμα που θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης.

Το ερώτημα που απασχολεί την Κυβέρνηση είναι πως γίνεται λελογισμένα να στηριχθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά οι πολίτες, χωρίς να… τιναχθεί δημοσιονομικά η χώρα στον αέρα.

Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προηγήθηκε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων.  Φυσικά, ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι καμία κυβέρνηση, καμιά χώρα, δεν μπορεί να μηδενίσει τις ανατιμήσεις. Όπως και παντού, ο κόσμος δοκιμάζεται, διαμαρτύρεται και ζητάει περισσότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δείτε επίσης: Ν. Κεραμέως: Δεκτή η πρόταση της χώρας για υποστήριξη της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας

Loading