Κ. Κιλτίδης στην POLITIC: «Δεν θέλω τη βουλευτική ιδιότητα για να εκμεταλλευτώ την καρέκλα»

«Πιστεύω ακράδαντα ότι με την ιδιότητα του βουλευτή, μπορώ να κλείσω κάποια αρνητικά κεφάλαια του νομού Κιλκίς» ανέφερε ο κ. Κιλτίδης.

Συνέντευξη: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Ο πρόεδρος της αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης μίλησε στην politic και αναφέρθηκε στην εκδήλωση της αγροδιατροφικής σύμπραξης στις 2 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Πολυκάστρου.

«Το εγχείρημα της επιστροφής στην ύπαιθρο προφανώς έχει κάποιες δυσκολίες. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει το σημείο μηδέν, έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην επανεκκίνηση για την επανακατοίκηση. Ειδάλλως αν προβαίνουμε συνεχώς σε διαπιστώσεις ή ρίχνουμε υποκριτικά δάκρυα θλίψης για το τι συμβαίνει στην πατρίδα μας και την ύπαιθρο, δεν θα δούμε ποτέ χειροπιαστά να ανατάσσεται η κατάσταση και να οδηγούμαστε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κιλτίδης.

Σχετικά με την επιλογή του να πολιτευτεί ξανά με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κιλτίδης δήλωσε ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι με την ιδιότητα του βουλευτή, μπορώ να κλείσω κάποια αρνητικά κεφάλαια του νομού, με έναν έντονο αγώνα και με έντονη παρουσία. Το Κιλκίς εδώ και δέκα χρόνια στερείται παντελώς πολιτικής παρουσίας».

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ως αγροδιατροφική σύμπραξη έχετε κάνει μια έρευνα για την επανακατοίκηση στην ύπαιθρο, την οποία θα παρουσιάσετε σε λίγες μέρες στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας; Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουν οι νέοι στην ύπαιθρο και να βιοποριστούν ως αγρότες;

«Η έρευνα δεν είχε θεματολογία μόνο την επανακατοίκηση της υπαίθρου. Η εκδήλωση του Πολυκάστρου έχει να κάνει με το σύνολο του ερευνητικού έργου, των μελετών, και των εφαρμογών που έχει κάνει η αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την τελευταία πενταετία. Το απαύγασμα αυτής της πενταετίας θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση στο Πολύκαστρο.

Το εγχείρημα της επιστροφής στην ύπαιθρο προφανώς έχει κάποιες δυσκολίες. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει το σημείο μηδέν, έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην επανεκκίνηση για την επανακατοίκηση. Ειδάλλως αν προβαίνουμε συνεχώς σε διαπιστώσεις ή ρίχνουμε υποκριτικά δάκρυα θλίψης για το τι συμβαίνει στην πατρίδα μας και την ύπαιθρο, δεν θα δούμε ποτέ χειροπιαστά να ανατάσσεται η κατάσταση και να οδηγούμαστε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτά που θα ακουστούν στο Πολύκαστρο θα είναι συγκεκριμένα και χρηστικά. Θα μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν αρκεί να υπάρχει η στοιχειώδης πολιτική βούληση».

Οι αγρότες ετοιμάζουν πάλι κινητοποιήσεις, με πολλά αιτήματα όπως επιδότηση σε γεωργικά λιπάσματα, φάρμακα και ζωοτροφές. Ως πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωρίζετε πολύ καλά το αντικείμενο. Είναι υλοποιήσιμα τα αιτήματά τους; Στην εκδήλωσή σας τι θα ακούσει κάποιος γι’ αυτό το θέμα;

«Σήμερα οι αγρότες έχουν τα ίδια προβλήματα που είχαν και πριν από πολλά χρόνια. Το ΕΣΠΑ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης έπρεπε να χρησιμοποιηθούν με μια στρατηγική. Αυτή η στρατηγική θα έδειχνε ότι οι γεωργοί θα είναι όντως λιγότεροι με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο δεν προσδιορίστηκε ακριβώς μέχρι ποιο σημείο θα έφτανε αυτή η κατάσταση.

Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις γεωργών στην πατρίδα μας με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται στη χειρότερη θέση. Υπάρχει αυτό το 15% – 20% που μέσα από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. θα είναι πάντα σε καλή μοίρα, θα υπάρχει ένα 30% το οποίο θα προσπαθεί να βγάλει ένα θετικό οικονομικό ισοζύγιο, και υπάρχει και ένα 50% το οποίο βρίσκεται κάτω απ’ το επίπεδο της φτώχειας, κι αυτό δεν μας τιμά.

Πρόκειται για μια τραγωδία, την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει, χωρίς να μας επηρεάσει το 20% των γεωργών που ζουν αξιοπρεπώς. Τα προβλήματα υπάρχουν και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί κι άλλα».

Πώς μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό το επάγγελμα του αγρότη, έτσι ώστε να προσελκύσει τους νέους και να ασχοληθούν ξανά με τη γεωργία;

«Εδώ και δεκαετίες διακηρύττω διαρκώς ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε στην ύπαιθρο εδώ και πολλά χρόνια είναι τα ποιοτικά γνωρίσματα της ζωής που δεν εξομοιώθηκαν και δεν πλησίασαν ποτέ τα γνωρίσματα ούτε καν των ημιαστικών κέντρων. Αν δεν αναστραφεί αυτή η παράμετρος, δεν θα υπάρξει ζωή στην ύπαιθρο».

Ο νομός Κιλκίς απ΄ τον οποίο κατάγεστε είναι ένας κατά βάση αγροτικό νομός. Επικοινωνείτε καθημερινά με πολίτες της περιοχής. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από αγρότες του νομού για την επόμενη μέρα του επαγγέλματος;

«Φοβάμαι ότι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αυτών που μπορούν να βιοπορίζονται, κι αυτών οι οποίοι αγωνίζονται με δυσκολίες, αλλά και αυτών οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Η κατάσταση έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Η τελευταία απογραφή στο Κιλκίς, δείχνει μια πολύ μεγάλη τραγωδία. Ο πληθυσμός του Κιλκίς μειώθηκε περίπου κατά 10.000 κατοίκους.

Χωριά τα οποία απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και περίπου 15-20 από το Κιλκίς, ερημώνουν αφού οι κάτοικοι μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει για να ταρακουνηθεί ο πολιτικός κόσμος όχι μόνο της πατρίδας γενικά αλλά ιδιαίτερα του Κιλκίς».

Έχετε εκφράσει δημόσια την επιθυμία σας να είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο Κιλκίς. Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για εσάς να προσεγγίσετε τους νέους ανθρώπους και να τους πείσετε να σας εμπιστευτούν στην κάλπη;

«Μετά από αρκετά χρόνια έδωσα το παρών στο νομό Κιλκίς μόνο και μόνο από την αγάπη μου προς τους πολίτες οι οποίοι με ανέδειξαν στην πολιτική. Έκλεισα τα μάτια μου στο «συμφέρον» μου να πολιτευτώ στη Θεσσαλονίκη, κάτι που για ‘μένα θα ήταν πολύ πιο εύκολο. Επέλεξα το Κιλκίς για να καταφέρω να κλείσω κάποια κεφάλαια που έμειναν ανοιχτά.

Εγώ δεν θέλω τη βουλευτική ιδιότητα για να γίνω υπουργός, ούτε για να εκμεταλλευτώ την «καρέκλα» για να πετύχω κάτι. Απέδειξα έμπρακτα ότι είχα το θάρρος να αγνοήσω τελείως αξιώματα, καρέκλες και μισθούς, πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τα δουν μόνο οι κακόπιστοι και οι κακόβουλοι.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με την ιδιότητα του βουλευτή, μπορώ να κλείσω κάποια αρνητικά κεφάλαια του νομού, με έναν έντονο αγώνα και με έντονη παρουσία. Το Κιλκίς εδώ και δέκα χρόνια στερείται παντελώς πολιτικής παρουσίας.

Οι συμπολίτες μου θέλω να ξέρουν ότι θέτω τον εαυτό μου στη δική τους υπηρεσία, και θα αγωνιστώ για να μου δώσουν την ιδιότητα του βουλευτή, μόνο με τα κριτήρια που ανέφερα πριν».

Δείτε επίσης: Κώστας Κιλτίδης: Ο άνθρωπος της υπαίθρου και του Κιλκίς

Loading