(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κυβέρνηση: Στην Ισπανία σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης – Οι θέσεις της Ελλάδας για μεταναστευτικό, Τουρκία και Αλβανία

Στη Γρανάδα της Ισπανίας πρόκειται να βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην τρίτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου παράλληλα θα λάβει χώρα ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πρακτικά, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβρη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος στη Γρανάδα θέματα που αποτελούν αγκάθια, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση, η δημοσιονομική ευελιξία κτλ και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η ομιλία που θα εκφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

propoli

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε κοινή γραμμή με τους ηγέτες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών του Μεσογειακού Νότου, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, όπως και το να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο και να είναι η Ευρώπη αυτή που θα θέτει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι οι διακινητές.

Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμενόταν να παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όμως δεν θα συμμετάσχει τελικά λόγω ενός σοβαρού κρυολογήματος.

Ωστόσο το μήνυμα προς την Άγκυρα, που θα εκπέμψουν οι ηγέτες της ΕΕ για άλλη μία φορά, είναι πως η Τουρκία θα πρέπει να δεχτεί επιστροφές από Ελλάδα και Ευρώπη για να υπάρξει μία νέα επαναπροσέγγιση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Κοινή δράση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η θέση της Ελλάδας είναι πως αυτά τα θέματα πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο πρωθυπουργός με επιστολή που απηύθυνε πρόσφατα στους ηγέτες της MED9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με κοινή επιστολή των 9 ηγετών προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το αίτημα για δημοσιονομική ευελιξία

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αθήνα τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μια ισορροπία, “ανάμεσα στην ευελιξία και την ιδιοκτησία”, ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική “διαδρομή” για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι πόροι που χρειάζονται οι χώρες που έχουν ζήσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έχει σημάνει… καμπάνα κινδύνου και η δημοσιονομική ευελιξία θεωρείται για αυτές μονόδρομος.

Το μήνυμα της Ελλάδας προς Τουρκία και Αλβανία

Στην ατζέντα των ηγετών στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής, βρίσκεται και η διεύρυνση της Ε.Ε. με την Ελλάδα να τάσσεται μεν υπέρ ωστόσο να θέτει και μία… “κόκκινη γραμμή”. Ο όρος που θέτει είναι η διαδικασία αυτή να βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, να πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου… ‘Ένα μήνυμα που αφορά σε όλες τις χώρες της γειτονιάς μας και εν προκειμένω την Τουρκία και την Αλβανία, η οποία συνεχίζει την παράνομη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Μπελέρη.

Η τρίτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Στην Ισπανική πόλη, οι 47 αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, συνέρχονται για την τρίτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη συζητά τον στρατηγικό της προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής ισχύος της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής.

Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Αρμενίας και της Γεωργίας.

Δείτε επίσης: Ιαπωνία: Σεισμός 6,6 βαθμών – Προειδοποίηση για τσουνάμι ως και ενός μέτρου

Loading