«Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη όσα της ανήκουν»(vd)

Δεχόμενος πάνω από 50 ερωτήσεις και μιλώντας για περισσότερο από 2,5 ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκήρωσε την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ.

Στα κυριότερα σημεία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι “από το 2021 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο ώστε να μειωθούν και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, ώστε το 2023 να κάταργηθούν πλήρως” ενώ το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ το χαρακτήρησε “τολμηρό”. Σ’ ότι αφορά το άσυλο σημείωσε ότι “δεν καταργήσαμε το πανεπιστημιακό άσυλο, όμως δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει”, ενω για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι “παραμένει επιζήμια αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή”.

propoli

Live | Συνέντευξη τύπου στην 84η ΔΕΘ. #Ανάπτυξη_για_όλους #ΔΕΘ2019

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Sonntag, 8. September 2019

Μερικά σημεία από τη συνέντευξη:

Για την φοροδιαφυγή συμπλήρωσε έπειτα από ερώτηση που του έγινε ότι “δίνουμε έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η ΑΑΔΕ αποκτά μεγαλύτερη τεχνογνωσία για να κάνει στοχευμένους ελέγχους εκεί όπου υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας”.

Αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης που υπάρχει για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “δεν μπορούμε να φτάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές της Βουλγαρίας. Όμως για αυτό μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί”.

Κατά πόσο αρκούν οι μειώσεις φόρων για να προσελκυθούν επενδύσεις; Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε πως “όχι δεν αρκούν. Έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική που έχει 3 πυλώνες. Γιαυτό και χθες μίλησα για επενδυτικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν. Ο πρώτος πυλώνας είναι η αλλαγη του δημοσιονομικου μειγματος, το δεύτερο κομμάτι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το τρίτο αφορά τις τράπεζες”.

Αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις, ο διαγωνισμός για το καζίνο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, παρότι διοικητικά ήταν πιο σύνθετο απ’ ότι νόμιζα και εγώ. Με τη μεγάλη αποτελεσματικότητα που κινήθηκαν οι αρμόδιοι έφτασε το έργο εκεί που βρίσκεται τώρα”.

“Θα δω την ταινία του Κώστα Γαβρά”

Σε ερώτηση για το αν θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ανήλικοι στο Δωμάτιο» που πραγματεύεται τα γεγονότα του 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντησε πως «ναι θα την δω. Αν και έχω την αίσθηση πως η ταινία θα είναι επαρκώς μονομερής. Θα συνιστούσα να διαβάσει κανείς και άλλα βιβλία για το μέγεθος της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος πρόταση για την διενέργεια εξεταστικής. Οι πολίτες έχουν εικόνα για το τι έγινε τότε. Εκλεισαν επιχειρήσεις, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε. Θα με ενδιέφερε να δω αν στην νέα ταινία του κ. Γαβρά θα εμφανίζεται ο κ. Καμμένος ή ο κ. Πετσίτης».

Σε ερώτηση για τα ζητήματα ασφάλειας και τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, ο πρωθυπουργός απάντησε «θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να φύγουν οι φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχει μια εισήγηση του υπουργείου να μεταφερθεί σε έναν χώρο στον Ασπρόπυργο. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη γιατι την περιοχή και θα γίνει διάλογος με τους φορείς. Είναι απόφαση του υπουργείου τι θα γίνει. Ενδεχομένως να υπάρξει ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων φυλακών».

«Η ανάγκη μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα έχει ήδη τεθεί ανεπίσημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές, ωστόσο, χρειάζεται πρώτα να κτίσουμε πολιτική αξιοπιστία παρουσιάζοντας μια νέα μακροοικονομική πραγματικότητα», ήταν το μήνυμα αυτό που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στον πυρήνα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο ίδιος προεκλογικά δεν είχε εξαγγείλει τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα «με το καλημέρα».

Χαρακτήρισε σε κάθε περίπτωση ξεπερασμένους αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της για να διεκδικήσει και τελικά να πετύχει χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ερωτηθείς για την επιδίωξη της κυβέρνησης η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs και SMPs) να συνυπολογιστεί στο πρωτογενές πλεόνασμα κι έτσι να προκύψει άμεσα στην πράξη μια πρώτη μείωση του δημοσιονομικού στόχου, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να επισημάνει πρώτον ότι η επιστροφή των κερδών εκ των πραγμάτων θα συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση και δεύτερον ότι οι πιστωτές ήδη συναινούν στη χρήση τους σε επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες – ο ίδιος ενέταξε σε αυτήν την κατηγορία και τις μειώσεις των φόρων τις οποίες δρομολογεί η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε «δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα. Μας ασκήθει κριτική από την αντιπολίτευση που ταυτίστηκε με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου. Οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, ισχύει το πάγιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

Για τον φόρο στα καύσιμα και η τιμή πετρελαίου

Αναφορικά με τον φόρο στα καύσιμα και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο πρωθυπουργός τόνισε «μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, εντός του 2019, είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες μας. Και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι λοιπόν στις προτεραιότητές μας και σύντομα θα έχουμε κάποια νέα για το θέμα».

Για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Θέλουμε περισσότερα λεωφορεία… χθες. Έχουμε 315 λεωφορεία σε κυκλοφορία. Έχω ζητήσει από το υπουργείο ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την λύση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης».

Ερωτώμενος για το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός απάντησε «Διασκεδαστική η ερώτηση. Προφανώς θα εξαντλήσω την τετραετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Εφόσον δεν αλλάξει η απλή αναλογική, θα γίνουν διπλές εκλογές, το λέω ξεκάθαρα».

Σε ερώτηση για τις προσφυγικές ροές που έχουν πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό σε σχέση με την προηγούμενη. Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου. Οι επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν. Έχουν προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησίων. Υπάρχει και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν σκοπεύει ο Πρωθυπουργός να επιφέρει αλλαγές στη Συμφωνία, ο ίδιος απάντησε πως «Επαναλαμβάνω αυτό που έλεγα και προεκλογικά, είναι μια επιζήμια συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει κατά το δοκούν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί επί της εφαρμογής της. Η Μακεδονία θέλει ένα αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Δεν έχει προβλεφθεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα τον συναντήσω».

Για το άσυλο

Σχετικά με την κατάργηση του ασύλου αλλά και για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε «Δεν καταργήσαμε το άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει. Η αστυνομία κάνει ήδη επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες. Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Όπως στα Εξάρχεια. Γίνονται επιχειρήσεις, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό όχι κακό».

Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε «παραλάβαμε μια επιχείρηση σε τραγική κατάσταση. Όδευε με ταχύτητα προς χρεοκοπία. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η επιχείρηση. Έχω εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα. Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ».

Τι είπε νωρίτερα

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει».

Ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική».

«Ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης η Ελλάδα την επόμενη τριετία»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι οικονομικοί δείκτες αλλάζουν θετικά ώς προς την κυβέρνηση» και συμπλήρωσε «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης της επόμενη τριετία».

Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου” τόνισε.

Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας. Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι’ αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.

Loading