Μαρινάκης: «Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία μέσα σε λίγες μέρες, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία»

Για τις καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν την κακοκαιρία «Daniel» μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει καταγραφεί ξανά, είναι το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας. Είναι αυτό που λέμε συμβαίνει -και ελπίζουμε να μη συμβεί συχνότερα- μια φορά στα 300 τουλάχιστον χρόνια. Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία, σε μια περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα σε λίγες μέρες, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

propoli

Ο κ.Μαρινάκης επισήμανε ότι ως προς την στήριξη των πληγέντων, προβλέπεται μετεγκατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία της Καρδίτσας, σε σχολικά συγκροτήματα, και πως η Κυβέρνηση θα δει, πέραν των πρώτων μέτρων που ανακοίνωσε και τις περιπτώσεις οικισμών που ενδεχομένως να πρέπει συνολικά να μετεγκατασταθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, κανένας από τους πολίτες αυτούς, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους να μείνει χωρίς στέγη.

«Και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η ζημιά αυτή και με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, και με το 80% της κάλυψης κόστους ανακατασκευής και όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πλήρους αναστολής μέχρι και 6 μήνες της διαδικασίας της αναγκαστική εκτέλεσης, δηλαδή των πλειστηριασμών. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μείνει χωρίς να έχει στέγη. Αυτό είναι δεδομένο. Ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία υποδοχής των ανθρώπων αυτών σε προσωρινά καταλύματα καθώς και η τροφοδοσία τους. Και σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μείνουν στην οικία τους και πρέπει να έχουν την τροφοδοσία και το νερό και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται, μέχρι να δοθούν οι σχετικές άδειες υδροδότησης και να κριθεί ασφαλές το νερό».

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει δάνειο και ότι το σύνολο των έργων για την αποκατάσταση των υποδομών και τα αντιπλημμυρικά έργα, κόστους πάνω από 2 δισ., (2, 250 εκατομμύρια ευρώ) θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συγκεκριμένα θα προέρχονται από χρήματα τα οποία θα χάνονταν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, και θα δοθούν άμεσα 250 εκατομμύρια στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους, από ανακατεύθυνση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ 1,5 δισ. το οποίο θα κατανεμηθεί σε αυτά τα έργα. Επιπλέον-όπως είπε- η χώρα μας θα αιτηθεί και θα λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ από το Αγροτικό Ταμείο καθώς και το Ταμείο Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος ο κ.Μαρινάκης αναφερόμενος στα φαινόμενα αισχροκέρδειας προειδοποίησε: «Αν κάποιος πάει να εκμεταλλευτεί, πολλώ δε μάλλον σε αυτές τις περιοχές, ή στην υπόλοιπη χώρα, τον πόνο των ανθρώπων και μία πολύ δύσκολη συγκυρία, για να βγάλει παραπάνω αδικαιολόγητα κέρδη, τότε θα υποστεί, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα πιο σκληρά πρόστιμα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπερίζω τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη. Καταρχάς να μου πείτε που θα πάει αυτό το κακό, γιατί παρακολουθούμε μια εικόνα που κάθε μέρα αντί να καλυτερεύει, τη βλέπουμε ίδια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει καταγραφεί ξανά, είναι το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας. Και νομίζω το εντονότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά και της Ευρώπης, τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια. Είναι αυτό που λέμε συμβαίνει -και ελπίζουμε να μη συμβεί συχνότερα- μια φορά στα 300 τουλάχιστον χρόνια. Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία, σε μια περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα σε λίγες μέρες, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι κατανοητό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και πολύ πιο γρήγορες λύσεις. Το κράτος είναι εκεί, ο κρατικός μηχανισμός, ως οφείλει, είναι εκεί για όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης: Και τη γρήγορη αποκατάσταση, αποζημίωση, επανόρθωση όλων των πληγέντων, είτε αφορά νοικοκυριά, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι να φτάσουμε στην αποκατάσταση και την οικονομική βοήθεια, τα νέα από την Ευρώπη ευτυχώς είναι θετικά, θέλω να μου πείτε τι θα γίνει με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους. Αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς προβλέπεται μετεγκατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία της Καρδίτσας, σε σχολικά συγκροτήματα. Όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί και ήδη κάποιοι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί. Και προφανώς η Κυβέρνηση θα δει, πέραν των πρώτων μέτρων που ανακοίνωσε και τις περιπτώσεις οικισμών που ενδεχομένως να πρέπει συνολικά, ένας πληθυσμός, προαιρετικά, εφόσον δεν χρησιμοποιήσει την επιδότηση ενοικίου, που ήδη έχει δοθεί ως ένα από τα πρώτα μέτρα, να μετεγκατασταθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Παλαμά, με αυτά που έχουν συμβεί, αναρωτιέται κανείς πότε θα μπορεί να ζήσει εκεί, με βάση το νερό, την καθαριότητα, λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι και η λογική των μέτρων. Τα μέτρα αυτά χωρίζονται ουσιαστικά σε δυο φάσεις: Στα άμεσα και αυτά για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στα άμεσα μέτρα, πέραν των πρώτων ποσών που δίνονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων είναι και η επιδότηση ενοικίου, για να μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν μπορεί άμεσα να επιστρέψει στο σπίτι του να μείνει κάπου αλλού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για καινούργια ζωή, άλλη δουλειά, δεν είναι φεύγει από ένα χωριό και πάει σε άλλο…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν έχει ζήσει κανείς αυτό το απίστευτο δράμα που ζουν οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορεί να καταλάβει και δεν μπορεί να βρεθεί με τίποτα στη θέση τους. Δεν έχει προηγούμενο. Προφανώς με πιο τραγικό τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, που ελπίζουμε – και φαίνεται, δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη- να μένουμε σε αυτό τον αριθμό. Είναι κάτι πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Και σίγουρα το να χάνεις από τη μια μέρα στην άλλη το σπίτι σου, την επιχείρησή σου, δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να επιτάξετε συγκεκριμένους χώρους για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, κανένας από τους πολίτες αυτούς, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους να μείνει χωρίς στέγη. Και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η ζημιά αυτή και με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, και με το 80% της κάλυψης κόστους ανακατασκευής και όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πλήρους αναστολής μέχρι και 6 μήνες της διαδικασίας της αναγκαστική εκτέλεσης, δηλαδή των πλειστηριασμών. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μείνει χωρίς να έχει στέγη. Αυτό είναι δεδομένο. Ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία υποδοχής των ανθρώπων αυτών σε προσωρινά καταλύματα καθώς και η τροφοδοσία τους. Και σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μείνουν στην οικία τους και πρέπει να έχουν την τροφοδοσία και το νερό και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται, μέχρι να δοθούν οι σχετικές άδειες υδροδότησης και να κριθεί ασφαλές το νερό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα πάρει τουλάχιστον να κριθεί ασφαλές το νερό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι διαδικασίες υδροδότησης και ηλεκτροδότησης κινούνται παράλληλα, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Κάθε μέρα γίνονται και σχετικοί έλεγχοι. Στη μεν διαδικασία ηλεκτροδότησης αποκαθίσταται οι υποσταθμοί, οι οποίοι είχαν καταστραφεί, ο ένας μετά τον άλλο, σύμφωνα με σχετικές ενημερώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή τη στιγμή είναι σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν τις προηγούμενες ημέρες στη Λάρισα. Όλο και λιγότερα νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και όλο και λιγότερες επιχειρήσεις. Η διαδικασία υδροδότησης είναι μια άλλη διαδικασία, γιατί πέραν των εργασιών που γίνονται, πρέπει να δοθούν άδειες από την επιστημονική επιτροπή που είναι εκεί, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Αγαπηδάκη,. Γι΄ αυτό και εκδίδονται καθημερινά ξεχωριστές οδηγίες από την Αναπληρώτρια Υπουργό για κάθε περιφερειακή ενότητα. Είναι πολύ σημαντικό να ακούνε οι πολίτες αυτές τις οδηγίες, πότε το νερό είναι κατάλληλο για κάποια χρήση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν τοπικοί άρχοντες, με τον κ.Μπέο που λένε άλλα από αυτά που λέει η Υπουργός.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά που λέει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, είναι πορίσματα επιστημόνων, οι οποίοι βρίσκονται εκεί και κάνουν συνεχείς ελέγχους. Θέλουμε, το ταχύτερο δυνατό να δοθούν οι σχετικές άδειες, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν για όλο και περισσότερες χρήσεις το νερό. Είναι μια πρώτης τάξεως ανάγκη. Νομίζω ότι η διαδικασία θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχουν, όμως, και περιοχές, μικρότερες περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο, που θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, θέλω να έρθω λίγο να δούμε τι γίνεται με αυτή την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ακούσαμε τις ανακοινώσεις σήμερα για 2,25 δις ευρώ. Πρόκειται καταρχάς για επιχορήγηση ή για δάνειο;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρα μας, να ξεκαθαρίσω, δεν θα πάρει κανένα άλλο δάνειο. Πολύ σημαντικό. Σήμερα ήταν μία σημαντική εξέλιξη, γιατί όπως είπαμε πριν ήταν το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο και έπρεπε και η χώρα μας να κινηθεί με τις μεγαλύτερες δυνατές ταχύτητες και αυτό φάνηκε. ‘Αμεσα υπέβαλλε αίτημα ο πρωθυπουργός και σήμερα βρέθηκε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Στρασβούργο. ‘Αρα έπρεπε να κινηθεί και να συνεχίσει να κινείται γρήγορα και η Ευρώπη. Σήμερα, λοιπόν, ποια ήταν τα νέα από αυτήν την επίσκεψη και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού; Ότι το σύνολο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν για την αποκατάσταση των υποδομών και τα αντιπλημμυρικά έργα, ανέρχονται όπως φαίνεται σε πάνω από 2 δις, 2,25, 250 εκατομμύρια ευρώ από τρεις πηγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόσα χρειαζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά αναφέρονται σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση σε αυτές τις εργασίες. Δηλαδή, από που προέρχονται; Από χρήματα τα οποία θα χάνονταν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, θα πήγαιναν χαμένα και θα δοθούν άμεσα 250 εκατομμύρια στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους, από ανακατεύθυνση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ 1,5 δις το οποίο θα κατανεμηθεί σε αυτά τα έργα. Επιπλέον, η χώρα μας θα αιτηθεί και θα λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ από το Αγροτικό Ταμείο καθώς και το Ταμείο Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει, λοιπόν, δάνειο σε αυτά. ‘Ακουσα σήμερα το ΠΑΣΟΚ που λέει, ότι εκείνοι που μιλούσαν για ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή εσείς, εσείς τώρα τους δίνεται Νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας και ζητάει το ΠΑΣΟΚ εξεταστική επιτροπή ταυτόχρονα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση τελικά θα γίνει χειρότερο από το ΣΥΡΙΖΑ σε όσα λέει και όσα εκτιμά. Δύο είναι τα ενδεχόμενα και τα δύο είναι επικίνδυνα, αν ισχύει ένα από τα δύο. Ή δεν γνωρίζουν τα βασικά, τα στοιχειώδη ή τα γνωρίζουν και παραπλανούν τον κόσμο. Η ανακατεύθυνση πόρων υπό κανονικές συνθήκες για το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 27 κρατών μελών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, όταν το λένε, γιατί μιλάνε για Νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας; Μπορούσε να γίνει αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 27 κρατών υπό κανονικές συνθήκες. Υπό έκτακτες συνθήκες όπως είναι τώρα και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μπορεί να κινηθεί γρήγορα και έχει την αξιοπιστία για να έχει αυτό το αποτέλεσμα ώστε να ανακουφιστούν το συντομότερο δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πληγεί όσο κανένας στο παρελθόν από ένα φυσικό φαινόμενο, τότε, ναι, γίνεται με μία πιο γρήγορη διαδικασία. Και η σημερινή εξέλιξη – προφανώς δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε όταν υπάρχει μία τέτοια ζημιά μετά από ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο – δεν ήταν και καθόλου αυτονόητη. Και αυτό το οποίο λένε, επίσης, κ. Κουβαρά ότι χάνονται ουσιαστικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αυτό το λέει η αντιπολίτευση συνολικά. Αυτό, καταρχάς δεν αναφέρεται στις πληγείσες περιοχές. Δεύτερον, τα έργα αυτά θα γίνουν. Ο λόγος που απεντάσσονται και θα καλυφθούν από άλλους πόρους, είναι, γιατί πολύ απλά υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης. ‘Αρα, αν δεν γινόταν αυτή η ενέργεια, που το ξαναλέω, τα έργα θα γίνουν και θα καλυφθούν από άλλους πόρους, θα χάνονταν και τα χρήματα και συνολικά η χρηματοδότησή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξεταστική επιτροπή θα δεχθείτε που ζητάει το ΠΑΣΟΚ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, κοιτάξτε. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει, είναι να τρέξει όλη η διαδικασία αποκατάστασης, όλη η διαδικασία εκ νέου λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών, να χτιστούν και πάλι οι γέφυρες, να αποκατασταθούν οι δρόμοι. Συνεχίζονται όλες αυτές οι διαδικασίες καταγραφής ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη ζωή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την εξεταστική επιτροπή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω κάποια τέτοια απάντηση, κάποια τέτοια ενημέρωση. Προέχει, ξαναλέω, να πέσουμε πάνω σε όλα τα προβλήματα. Εκεί βρίσκονται οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί για να τα επιλύσουμε ταχύτατα. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- ότι ποτέ δεν έχει κρυφτεί από κανένα πρόβλημα. Έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τα περισσότερα εξωγενή προβλήματα και τις πιο έντονες φυσικές καταστροφές. Πάντοτε αποδίδονται ευθύνες, πάντοτε κοιτάμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και πάντοτε είμαστε παρόντες με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Και όλα όσα έχουμε καταφέρει να κάνουμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως τη μείωση των συνεπειών της πανδημίας, τη μείωση των συνεπειών στις εισαγόμενες πληθωριστικές κρίσεις, δεν είναι τυχαία. Και ένας από τους λόγους είναι ότι, η Ελλάδα δεν είναι αυτή που ήταν. Μία Ελλάδα που κάποτε είχε μία οικονομία που χαρακτηριζόταν με τους όρους «στα σκουπίδια», δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντέξει στα δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία για να ρωτήσω τώρα κάτι με αφορμή την οικονομία. Αλλάζει κάτι από τις παροχές που σκόπευε να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ; Μπορεί να δούμε αλλαγές και στον προϋπολογισμό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς ένας από τους λόγους που είναι πολύ σημαντική η σημερινή εξέλιξη, είναι ότι ουσιαστικά η χώρα δεν θα χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ένα δεδομένο είναι αυτό. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι πως, ότι έχει ψηφιστεί και ότι έχει εξαγγελθεί, γιατί ήδη έχει ψηφιστεί το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, θα εφαρμοστεί πλήρως και θα ισχύσουν όλα όσα ψηφιστούν. Το δεύτερο που θέλω να πω, ενόψει και της ΔΕΘ, είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται, μία ομιλία, είτε στην ΔΕΘ, είτε οπουδήποτε αλλού, ως μία αφορμή για να φέρει ένα καλάθι. Είναι άλλη μια ευκαιρία, να περιγράψει με συγκεκριμένες κινήσεις πως θα αυξηθεί περαιτέρω το εισόδημα των πολιτών. Πως; Με μόνιμες παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα που ήδη έχει ψηφιστεί, το ξαναλέω, το 50%, όσων λέγαμε προεκλογικά για την οικονομία έχει ήδη γίνει πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:… η ακρίβεια θα είναι χειρότερη τώρα, λόγω του κάμπου, επομένως αυτά που ήσασταν έτοιμοι να πείτε στην ΔΕΘ και αφορούσαν και την ακρίβεια, μια βοήθεια ή οτιδήποτε, δεν ξέρω πόσο μπορείτε να τα πάρετε πίσω επειδή έχουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα κάνει χειρότερη την ακρίβεια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφιστούμε την προσοχή ειδικά για αυτό που είπατε, γιατί υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι οποιαδήποτε κρίση, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας, εφευρίσκουν αιτίες για να αυξάνουν τις τιμές. Σε συνέχεια των πολλών ελέγχων και πολλών προστίμων που έχουν μπει, στις εταιρίες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, σε εταιρίες διανομής φαγητού, σε εταιρίες πώλησης καλλυντικών, χωρίς καμία εξαίρεση και πρόστιμα για φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση αυτή κάνει πράξεις και θα συνεχίσει να κάνει. Προφανώς τώρα η αυστηρότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν κάποιος πάει να εκμεταλλευτεί, πολλώ δε μάλλον σε αυτές τις περιοχές, ή στην υπόλοιπη χώρα, τον πόνο των ανθρώπων και μία πολύ δύσκολη συγκυρία, για να βγάλει παραπάνω αδικαιολόγητα κέρδη, τότε θα υποστεί, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα πιο σκληρά πρόστιμα. Όμως, η αντιμετώπιση του μεγαλύτερου φαινομένου εισαγόμενου προβλήματος, πληθωριστικής κρίσης ειδικά στα τρόφιμα, γίνεται με τρεις συγκεκριμένες κινήσεις. Η πρώτη ενότητα κινήσεων είναι όλα αυτά που λέμε, με τα μόνιμα μέτρα. Αυξάνεται το εισόδημα για το Δημόσιο, αυξάνεται το εισόδημα για τον Ιδιωτικό Τομέα, μέσω άμεσων ή έμμεσων παρεμβάσεων. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι οι έλεγχοι στην αγορά. Όταν υπάρχουν κάποιες αιτίες που ανεβαίνουν οι τιμές, πρέπει να βλέπουμε την αντίστοιχη ταχύτητα μείωσης. Γίνονται έλεγχοι; Γίνονται όλο και περισσότεροι και έχουμε πολλά παραδείγματα να πούμε. Η τρίτη κατεύθυνσή είναι τα προσωρινά μέτρα. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι τα προσωρινά αυτά μέτρα είναι σημαντικά, λειτούργησαν, αλλά όσο προχωράμε πρέπει να πηγαίνουμε σε όλο και περισσότερες μόνιμες παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε τρεις μήνες κυβέρνηση και έχετε ήδη εκτός δύο υπουργούς, δεν είναι και λίγοι. Υπάρχουν σενάρια, τα ακούτε και εσείς, ότι θα δούμε και άλλους εκτός σύντομα. Υπάρχει τέτοιο θέμα ή έχει κλείσει για την κυβέρνηση το θέμα των παραιτήσεων, αποχωρήσεων ή αποπομπών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ούτε γνωρίζω, ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση ή εξέλιξη. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….ναι αλλά το «όλοι κρινόμαστε» όταν το λέτε εσείς, δεν το λέτε μόνο για μας, το λέτε και για τους υπουργούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρώτον, όποιος έχει δημόσιο αξίωμα, κρίνεται. Πριν και πάνω από όλα από τους πολίτες και κρίνεται καθημερινά για την δουλειά του και το αποτέλεσμα του. Και επειδή δυστυχώς είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, η μόνη ιδεολογία κάποιου να είναι η καρέκλα, και λέξεις όπως η ευθιξία, η πολιτική ευθύνη να είναι άγνωστες και να θυμώνουν περισσότερο τον κόσμο, αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση για τις κυβερνήσεις και όσους έχουν θέση ευθύνης επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεύτερον, προφανώς και αξιολογούνται όλοι καθημερινά. Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά, σε σχέση με το τι είχαμε πει και το τι κάνουμε. Αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία. Σε καμία περίπτωση ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω, ούτε γνωρίζω. Είναι κάτι που είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάω ότι αξιολογείστε με βάση το τι έχετε πει και το τι κάνετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη προς όλους τους πολίτες, σε πολύ δύσκολες συγκυρίες. Αυτό το καλοκαίρι είδαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει συμβεί ποτέ. Το πιο δύσκολο καλοκαίρι, επτά ημέρες σε ακραίο κίνδυνο, ημέρες ρεκόρ με παράλληλες εστίες. Ο Κρατικός μηχανισμός δοκιμάστηκε, οι άνθρωποι αυτοί του μηχανισμού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, υπερέβαλαν εαυτούς. Είδαμε το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας, άρα οφείλουμε να κινούμαστε ακόμα πιο γρήγορα, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και προφανώς να εντοπίζουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να γινόμαστε καλύτεροι

Δείτε επίσης: Κικίλιας: «Τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν την ώρα της θεομηνίας»

Loading