Με πρακτικές «πάρε κόσμε» ο Μητσοτάκης καλοπιάνει τους συνταξιούχους

Το μεγάλο «αγκάθι» για την Κυβέρνηση παραμένει οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Από χθες «μύρισε» εκλογές, αφού μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε πρακτικές «πάρε κόσμε» προκειμένου να γυρίσει το κλίμα στην κοινωνία. Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά τέσσερις αυξήσεις τους επιφυλάσσει για το 2023, χρονιά εκλογική, θέλοντας να τους «καλοπιάσει» ενόψει των διπλών εκλογών που έρχονται.

Ξεκινά με οριζόντια αύξηση 7,75%, ακολουθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έπεται έκτακτο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων και τέλος θα προχωρήσει η τέταρτη δόση επανυπολογισμού της σύνταξης. «Η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι φιλολαϊκή και όχι ψηφοθηρική» σχολιάζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα λάβουν διπλές αυξήσεις και περίπου 185.000 συνταξιούχοι τριπλές αυξήσεις.

Πως θα δοθούν οι αυξήσεις

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε συνολικά  2,3 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες. Η ίδια ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.

Η οριζόντια αύξηση 7,75% θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, σε 1.724.713 συνταξιούχους από τους συνολικά 2,3 εκατομμύρια.

Η τρίτη αύξηση θα προέλθει από την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 912.644 συνταξιούχους.

Τέλος, θα ακολουθήσει η τέταρτη δόση επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, τους οποίους είχε τιμωρήσει ο νόμος Κατρούγκαλου, εξέλιξη που αφορά 231.655 συνταξιούχους.

Τι θα γίνει με όσους έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά 

Το μεγάλο «αγκάθι» για την Κυβέρνηση παραμένει οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά. Αυτοί υπολογίζονται σε 910.073 συνταξιούχους και πραγματικά θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού απαντούν πως σε ποσοστό 83% θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Συγκεκριμένα:

  • Μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δουν αυξήσεις 515.480 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά. Οι ίδιοι θα δουν παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.
  • Μέσω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους 259.092 συνταξιούχοι και παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Δείτε επίσης: Αυξήσεις στις συντάξεις: Απαντήσεις σε 7 ερωτήσεις – Τι ισχύει για όσους καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023