Μίλτος Ζαμπάρας στην POLITIC: «Δεν είναι αναπόφευκτη η διάσπαση, αλλά δεν πετάω στα σύννεφα»

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι αναπόφευκτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά δεν μπορώ ταυτόχρονα να πετάω στα σύννεφα αγνοώντας τον ελέφαντα στο δωμάτιο», παραδέχεται, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην POLITIC, ο Μίλτος Ζαμπάρας, καθώς και πως έπρεπε το κόμμα να πήγαινε πρώτα σε συνέδριο και μετά σε εκλογή προέδρου.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ομολογεί, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε το βάρος που έπρεπε στη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών, αλλά εκτιμά πως μέχρι τις ευρωεκλογές υπάρχει ο χρόνος «για να διορθώσουμε τα λάθη μας κι όχι δεύτεροι, αλλά πρώτοι να είμαστε».
Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Ζαμπάρας υποστηρίζει πως πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που μέσα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης τα διυλιστήρια και οι ενεργειακές εταιρείες κάνουν ρεκόρ υπερκερδών, την ίδια στιγμή που ένας στους τρεις Έλληνες δεν χρησιμοποιεί την θέρμανση λόγω κόστους.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Ζαμπάρα:

-Είναι αναπόφευκτη πλέον η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία; Μήπως είναι προτιμότερη από τις σημερινές εκφυλιστικές τάσεις στο κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μετά τις τελευταίες εκλογικές ήττες και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα πέρασε και περνάει ακόμα μια περίοδο εσωστρέφειας αφού οι εσωκομματικές εκλογές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη δημόσια σφαίρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι αναπόφευκτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, διατηρώ την πίστη μου, είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε ενωμένοι από αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν μπορώ ταυτόχρονα να πετάω στα σύννεφα αγνοώντας «τον ελέφαντα στο δωμάτιο». Το γεγονός ότι υπάρχουν ακραίες εκφράσεις και δημιουργείται μια άσχημη κατάσταση μεταξύ στελεχών του κόμματος στα κανάλια και στα social media, δεν εκφράζει, θέλω να πιστεύω, τους περισσότερους από εμάς. Νομίζω ότι η πλειοψηφία των μελών-μέσα σε αυτούς κι εγώ-θέλουμε να υπάρξει μια συζήτηση με διαφωνίες, ενδεχομένως, αλλά με πολιτικούς όρους και μέσα στα όργανα του κόμματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς δεν έχουμε γνώμη, άποψη και τοποθέτηση για τα πράγματα αλλά η συζήτηση αυτή θα πρέπει να ανοίξει μέσα στο κόμμα, στις συλλογικές μας διαδικασίες και στο ερχόμενο συνέδριο.

-Πόσο ριζοσπαστικές πρέπει να είναι οι αλλαγές που θα αποφασιστούν στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ; Είναι ο χρόνος διεξαγωγής του τόσο σημαντικός ώστε να προκαλεί τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει;

Η άποψή μου, μιλώντας εκ του αποτελέσματος, και που δυστυχώς, κάνοντας την αυτοκριτική μου, δεν την υποστήριξα όταν έπρεπε, είναι ότι έπρεπε να πάμε πρώτα σε συνέδριο και μετά σε εκλογή προέδρου. Τα όργανα του κόμματος για κάποιο λόγο υπάρχουν. Οι συλλογικές διαδικασίες επίσης. Τα όργανα και η σύγκλησή τους είναι για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ ζωτικής σημασίας. Το πρόγραμμά μας και οι θέσεις μας βγαίνουν συλλογικά από τα όργανά μας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που παρατηρούμε αστοχίες ένθεν και ένθεν, καλό είναι να περιμένουμε το συνέδριο για να μπορέσουν όλοι να εκφραστούν. Από την τελευταίες εθνικές εκλογές και την ήττα, περάσαμε σε εκλογή προέδρου και αμέσως μετά σε εσωτερικά προβλήματα, χωρίς να έχουμε επί της ουσίας συζητήσει και αναλύσει τίποτα. Πώς ακριβώς θα βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα που θα μας κάνουν να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, όποιο βήμα και εάν είναι αυτό εάν δεν τα συζητήσουμε όλα αναλυτικά;

-Πώς πρέπει να αντιπολιτευτείτε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να διασφαλίσετε πως θα είστε τουλάχιστον δεύτεροι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου;

Σε συνέχεια της προηγούμενής μου απάντησης θα σας πω ότι για να κάνουμε ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση θα πρέπει να δούμε για ποιο λόγο η μέχρι τώρα αντιπολίτευση που κάναμε δεν έπεισε τους πολίτες. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν δώσαμε το βάρος που έπρεπε στην δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών. Η αντιπολίτευση που γίνεται στην Βουλή και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο πρέπει να συνδυάζεται με δουλειά στους εργασιακούς χώρους, στους φοιτητικούς χώρους, στα οικολογικά κινήματα, στην αυτοδιοίκηση, αποκτώντας γείωση και οργανικό δέσιμο που δεν υπήρχε πριν. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ελπίδες για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο μέχρι τις ευρωεκλογές, ο χρόνος, και με την έννοια της σχετικότητας που έχει, φτάνει για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και όχι δεύτεροι, αλλά πρώτοι να είμαστε.

-Σε ποιες κινήσεις οφείλει να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε η ενεργειακή ακρίβεια να μην μας χτυπήσει κι αυτό το χειμώνα;

Η ενεργειακή ακρίβεια μας έχει ήδη χτυπήσει και ακόμα δεν έχει έρθει ο χειμώνας. Ήδη τον Νοέμβριο θα έχουμε αυξήσεις στους λογαριασμούς και στο τέλος του χρόνου λήγει η περίοδος της επιδότησης και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τι θα συμβεί από αρχές του 2024. Ακούμε για τρία διαφορετικά είδη λογαριασμών, για κυμαινόμενες, σταθερές και μικτές χρεώσεις αλλά δεν μας εξηγούν τα «φωτισμένα» μυαλά που συλλαμβάνουν αυτές τις ιδέες πώς θα τα βγάλουν πέρα οι πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να υπάρξει έλεγχος στην ανεξέλεγκτη αύξηση των λογαριασμών. Είχαμε προτείνει πλαφόν στον συντελεστή κέρδους στο 5%, μείωση των ρυθμιζόμενων χρώσεων, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και φορολόγηση των υπερκερδών στις ενεργειακές εταιρείες και στα διυλιστήρια. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που μέσα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, τα διυλιστήρια και οι ενεργειακές εταιρείες κάνουν ρεκόρ υπερκερδών, την ίδια στιγμή που ένας στους τρεις Έλληνες δεν χρησιμοποιεί την θέρμανση λόγω κόστους. Αυτές είναι λύσεις στο πρόβλημα αλλά η κυβέρνηση επιμένει να μας μιλάει για εισαγόμενη ακρίβεια και για επιδοτήσεις που απλώς έχουν βγει από την τσέπη του ίδιου του καταναλωτή.

Δείτε επίσης: Τσακαλώτος: «Δε γίνεται να αντιμετωπίσεις τον Μητσοτάκη αν δεν κάνεις μια συζήτηση γιατί χάσαμε»

Loading