Μίνα Γκάγκα: Στο Παίδων γίνονται απο 6 ως 14 χειρουργεία ημερησίως

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη η αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε «Το Παίδων κάνει μίνιμουμ έξι επεμβάσεις και μάξιμουμ δώδεκα έως δεκατέσσερις επεμβάσεις την ημέρα. ‘Αρα, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δεν κάνει χειρουργεία»

Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η λίστα αναμονής των χειρουργείων του νοσοκομείου κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, είπε πως η λίστα αναμονής των χειρουργείων το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 ήταν 2.853 παιδιά, το 2020 ήταν 2.210 παιδιά, το 2021 ήταν 2.606 και αυτή την στιγμή είναι 2.925 παιδιά.

Η κυρία Γκάγκα επισήμανε πως το πρόβλημα είναι στις ελλείψεις σε αναισθιολόγους, για αυτό και η κυβέρνηση έδωσε κίνητρα.

Ειδικότερα για το νοσοκομείο Παίδων, η κυρία Γκάγκα σημείωσε πως στο τέλος του 2018 το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών αναισθησιολόγων ήταν 11 γιατροί ΕΣΥ και μία επικουρική γιατρός. Στο τέλος του 2019 το σύνολο ήταν δεκαπέντε αναισθησιολόγοι. Στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 16 αναισθησιολόγοι μαζί με τους ειδικευόμενους. Το 2021 ξεκινήσαμε με αυτό το νούμερο. Αποχώρησαν όμως και ο αριθμός έφτασε σε εννέα γιατροί ΕΣΥ και μία ειδικευόμενη. Το 2022 προσελήφθησαν δύο γιατροί ΕΣΥ και δύο ειδικευόμενοι, όμως αποχώρησε ένας γιατρός ΕΣΥ και ένας ειδικευόμενος και σήμερα έχουμε 10 γιατρούς ΕΣΥ, από τους οποίους ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, από την δική του πλευρά επισήμανε ότι για καιρό έχει κλείσει η παιδοκαρδιοχειρουργική και γίνεται ένα χειρουργείο την εβδομάδα. Στις 29 Αυγούστου το Παίδων «Αγία Σοφία» είχε αναστείλει όλα τα χειρουργεία, με εξαίρεση τα ογκολογικά, νεογνολογικά και τα επείγοντα. Πώς είναι δυνατόν τόσο καιρό να μην έχετε βρει λύση για το θέμα των αναισθησιολόγων, να μην έχετε προχωρήσει καν σε κάποια έκτακτα μέτρα, μέχρι να βρείτε τις μόνιμες θέσεις, να μην έχετε δώσει τα κίνητρα. Αφήσατε όλους τους αναισθησιολόγος να φύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε, τόνισε ο βουλευτής μια ξεκάθαρη στροφή για το κλείσιμο των «Παίδων» στην Ελλάδα. Με τη διαρκή απαξίωση και το κλείσιμο των χώρων του «Παίδων Πεντέλης». Το «Αγλαΐα Κυριακού» με χιλιάδες προβλήματα και το «Αγίας Σοφίας» να μη λειτουργεί. Η συστηματική πολιτική σας είναι η απαξίωση του δημοσίου. Ειδικά το κομμάτι των παιδιών και του Νοσοκομείου «Παίδων», να πάνε όλα στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Αρσένης πρότεινε να προχωρήσει το υπουργείο σε επιτάξεις .