Μείωση πλεονασμάτων το 2021 θέλει το Μαξίμου

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 θέλει η κυβέρνηση, γεγονός που κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους υπηρεσιακούς παράγοντες που ξεκίνησαν από χθες να ελέγχουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι Βρυξέλλες στρέφουν την προσοχή τους στο πλεόνασμα, στο πτωχευτικό πλαίσιο, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν “παραθυράκια” που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, με κυβερνητικούς να επισημαίνουν ότι η χώρα διαθέτει μια αξιόπιστη κυβέρνηση, κάτι που αναγνωρίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Στο  υπουργείο Οικονομικών πάντως δουλεύουν πυρετωδώς ώστε εντός του 2020 να τεθεί αρμοδίως το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και να ισχύει από το 2021.

Πιέζει η Αθήνα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε το ζήτημα στο τελευταίο Eurogroup, ξεδιπλώνοντας την στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειωθούν την επόμενη χρονιά στο 2% με 2,5% από 3,5% που είναι σήμερα.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της άτυπης διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει, τέθηκαν δυο θέματα. Το ένα είναι η αλλαγή της χρήσης των χρημάτων που προκύπτουν από τα ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή τα ANFAs και SMPs, ώστε να μπορούν να διοχετεύονται και για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους.

Το άλλο είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης, ένας Smoothing Mechanism, όπως ονομάζεται, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγή υπερπλεονασμάτων, πάνω από τον στόχο του 3,5% που έχει μετρηθεί το προηγούμενο έτος, ώστε να μεταφέρεται, αν είναι δυνατόν, ένα ποσό από αυτή την υπεραπόδοση στο επίπεδο των πλεονασμάτων της επόμενης χρονιάς για να γίνει πιο εύκολη η μείωση των φόρων και η στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν την ανάγκη από την Πολιτεία και να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

Loading