ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 87η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Μήπως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το “πανηγυρικό” σκέλος της ΔΕΘ;

Απόλυτα σωστή, λογική και αναμενόμενη η διαφαινόμενη απόφαση της Κυβέρνησης να ακυρώσει οποιαδήποτε προγραμματισμένη παρουσία είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι υπουργοί και οι υφυπουργοί, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Οι πυρκαγιές, οι καταστροφικές πλημμύρες και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα δεν επιτρέπουν φιέστες και χαμόγελα. Με την ευκαιρία αυτής της απόφασης, μήπως όμως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το “πανηγυρικό” σκέλος της ΔΕΘ;

propoli

Το ερώτημα παύει να είναι ρητορικό, διότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι απόψεις που θέλουν την αναμόρφωση του θεσμού. Όχι μόνο σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς προχωρά η διαδικασία της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου, αλλά στον πυρήνα του, καθώς οι συναυλίες και οι χειραψίες καλύπτουν την επιχειρηματική και εμπορική διάσταση. Η σκέψη βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου και ίσως πρέπει -κάποια στιγμή- να την κάνουμε σοβαρά, εάν θέλουμε ο θεσμός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης να περάσει στην επόμενη πιο ουσιαστική ημέρα.

Κανονικά η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη

Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η ομιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Το ίδιο και η συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Για όλες τις άλλες δράσεις δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποια επίσημη ανακοίνωση.  

Ωστόσο, για να επανέλθω  στην αρχική μου σκέψη, είναι σαφές ότι η νέα ΔΕΘ πρέπει να έχει πιο έντονα οικονομικά χαρακτηριστικά. Ιδίως τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης στην Ευρώπη με 2,7% αύξηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο του έτους. Την ίδια ώρα ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στο 0,5%

 Η ουσία είναι ότι σε επίπεδο αριθμών η Ελλάδα πέτυχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γεγονός που επιβεβαιώνει εκ νέου την ανθεκτικότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, παρά τις επιβραδυντικές πιέσεις που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σε συνέχεια ανάπτυξης της τάξης του 2% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο. Επιπρόσθετα,  τα επίπεδα ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν για μία ακόμα φορά παρασάγγας υψηλότερα από τα αντίστοιχα στην ΕΕ (+0,5%) και την ευρωζώνη (+0,6%).

Οι παράγοντες της “έκρηξης” της οικονομικής δραστηριότητας

Κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, και οι επενδύσεις, οι οποίες τονώθηκαν κατά 7,9%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή οι μισθοί, αυξήθηκαν κατά 7,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2010.
Και όλα αυτά προτού μετρηθεί η θετική επίδραση των τουριστικών εσόδων του τρίτου τριμήνου του 2023…

Δείτε επίσης: Με υποβολή αίτησης το youth pass – Τα Χριστούγεννα η καταβολή του

Loading