Μηταράκης: «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν την εικόνα της “κακής Ελλάδας”»

«Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της όπως δικαιούται και το κάνουµε µε απόλυτο σεβασµό στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και μιλώντας για το μεταναστευτικό είπε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περάσουν στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα της «κακής Ελλάδας».

propoli

Αναλυτικά:

Πώς αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στον εξευτελισμό 92 μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο και πώς αναμένετε να αντιδράσουν στην πράξη ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.;

Oι ελληνικές Αρχές διέσωσαν αυτούς τους ανθρώπους που, σύμφωνα με τις δικές τους μαρτυρίες, βίωσαν κακοποίηση. Πλέον βρίσκονται ασφαλείς στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπου και τους παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες ταυτοποίησης και αιτήματος ασύλου. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα τη λάβουν, όσοι όχι, θα πρέπει να απελαθούν από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, εμείς από πλευράς μας διεθνοποιούμε την κατάσταση στο Μεταναστευτικό, είτε αυτή αφορά τις αναφορές που εμπλέκουν τις τουρκικές Αρχές είτε τους λαθροδιακινητές, οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι στη γειτονική χώρα.

Τη Δευτέρα θα βρεθώ στη Νέα Υόρκη, όπου και ζήτησα και θα συναντήσω τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να τον ενημερώσω σχετικά. Αντίστοιχα έχω ενημερώσει και την Ε.Ε. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του ’16 με την Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο, πιστεύουμε πως και από την Ε.Ε. θα γίνουν το επόμενο διάστημα κάποια βήματα, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι η πρώτη φορά που δύο Τούρκοι υπουργοί -εν προκειμένω οι κ. Τσαβούσογλου και Κατακλί- σας επιτίθενται σε σχέση με το Μεταναστευτικό, με αφορμή το περιστατικό με τους «92», και αμφισβητούν όσα λέτε. Έχουν καεί πλέον οι γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία σε σχέση με το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό; Πώς ερμηνεύετε τη στάση της Άγκυρας;

Πρέπει να συμπληρώσω στο ερώτημά σας, ωστόσο, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να στοχοποιήσει την Ελλάδα στο Μεταναστευτικό. Προσπάθησε να το κάνει και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδειξε φωτογραφίες από ναυάγια, τα οποία ωστόσο παρέλειψε να πει πως είχαν λάβει χώρα εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Αυτό δείχνει δύο πράγματα: Αφενός με fake news η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει πολιτική και αφετέρου να διαχειριστεί την αποτυχία των ίδιων των τουρκικών Αρχών να διασώσουν ανθρώπους.

Αν μπορούμε να το συνοψίσουμε, θα πρέπει να πούμε πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν στη διεθνή κοινότητα την εικόνα της «κακής Ελλάδας» και της «καλής Τουρκίας», κάτι που όμως έχει γίνει σαφές στους εταίρους μας πως δεν ισχύει. Την ίδια ώρα, ξέρετε, θα πρέπει να τονίσουμε πως οι γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία είναι καλό να είναι ανοιχτές και να υπάρχει συνεννόηση. Είμαστε γείτονες και η διάσωση ζωών στις θάλασσές μας μάς αφορά. Η Ελλάδα πράττει το καθήκον της, σώζει ανθρώπους στο Αιγαίο, γι’ αυτό και έχουμε τον χαμηλότερο αριθμό απωλειών των τελευταίων ετών. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Τουρκία στις περιοχές ευθύνης της.

Βλέπετε το τελευταίο διάστημα αλλαγές στην τακτική και στις πρακτικές των διακινητών παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο; Πώς προσαρμόζεται η δική σας στρατηγική;

Πράγματι, βλέπουμε πως η αλλαγή των διακινητών, ιδιαίτερα από τις θαλάσσιες οδούς, έχει αλλάξει άρδην. Πλέον προτιμούν μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά με προορισµό την Ιταλία και όχι τη χώρα µας, καθώς η διαρκής και αποτελεσµατική φύλαξη των συνόρων µας από τους συνοριοφύλακές µας και το Λιµενικό δεν επιτρέπει το «σεργιάνι» που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, µε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Βλέπουµε, λοιπόν, τους λαθροδιακινητές να στοιβάζουν εκατοντάδες µετανάστες, χωρίς σωσίβια, ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν την παραµικρή ιδέα από θάλασσα, και να τους βγάζουν στα ανοιχτά της Μεσογείου µε πολλά Μποφόρ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα η Ιταλία να λαµβάνει έως και το 90% των αναχωρήσεων από την Τουρκία, µε την Ελλάδα να µην είναι πλέον ο βασικός προορισµός. Σε συνέχεια µάλιστα του προηγούµενου ερωτήµατος, µπορώ να σας πω ότι µέχρι τα πρόσφατα ναυάγια είχαν σηµειωθεί µόλις 10 απώλειες ανθρώπινων ζωών το 2022, όταν τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτές είχαν ξεπεράσει τις 1.500.

Πώς σχολιάζετε το πόρισµα της OLAF για τη Frontex και τις παράνοµες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;

Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της όπως δικαιούται και το κάνουµε µε απόλυτο σεβασµό στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο. ∆εν το κάνουµε µε βίαιο τρόπο και το έχω τονίσει στους εταίρους µας. Μάλιστα, επειδή θέλουµε να δίνουµε απάντηση στις κατηγορίες αυτές εις βάρος της χώρας µας, συµφωνήσαµε µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο δράσης, όπως ο επικεφαλής Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων για το Μεταναστευτικό, για να υπάρχει µια δοµηµένη διαδικασία, ώστε να µπορούµε να παρακολουθούµε τις όποιες καταγγελίες. Ωστόσο, δεν µπορούµε να παραβλέψουµε την έκθεση που είχε γίνει από την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, µια εµπεριστατωµένη έρευνα µε πολλές ώρες στο πεδίο, που είχε καταλήξει στο συµπέρασµα ότι δεν επιβεβαιώνονται οι κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδος.

Μάλιστα, τότε η Αριστερά είχε καταγγείλει την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας και λίγο καιρό µετά ο επικεφαλής της προσελήφθη από την Ε.Ε. σε ανώτατη θέση, µια εξέλιξη που δείχνει τον σεβασµό στην Αρχή και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, θα πρέπει να θυµίσω την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος αναφορικά µε τη Frontex, η οποία έχει αποστολή τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Ξέρετε, υπάρχει ένα πολιτικό παιχνίδι πίσω από αυτή την υπόθεση, µε ενορχηστρωτές όσους για ιδεολογικούς ή οικονοµικούς λόγους θέλουν η Ε.Ε. να ανοίξει τα σύνορά της. Αυτή δεν είναι θέση ούτε της Ελλάδας ούτε και της ίδιας της Ένωσης φυσικά.

Παρατηρείται στη χώρα µεγάλη έλλειψη σε εργάτες γης και αρκετοί αγρότες ζητούν να διευκολυνθεί η έλευση µεταναστών που αναζητούν εργασία στον πρωτογενή τοµέα. Πώς µπορείτε να παρέµβετε στο ζήτηµα αυτό;

Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ολοκληρωµένα συστήµατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από άποψη νοµοθετικών εργαλείων. Είµαστε η µόνη χώρα της Ευρώπης που δίνει πολυετή άδεια εποχικής εργασίας, ενώ έχουµε σύστηµα εύκολης µετάκλησης µε ψηφιακή πλατφόρµα για τους εργάτες γης. Ωστόσο, ο τοµέας αυτός είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, αφού άλλες χώρες της Ε.Ε. δίνουν καλύτερους µισθούς, καλύτερες συνθήκες διαµονής και µεγαλύτερα συµβόλαια, την ώρα που στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή µας είναι µικρή, µε αποτέλεσµα τα εργατικά χέρια να χρειάζονται για µικρότερο διάστηµα.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόµενο που αναφέρατε. Η κυβέρνησή µας κάνει σηµαντικά βήµατα, που προωθούν την οργανωµένη και νόµιµη µετανάστευση, προκειµένου να ενισχυθεί και η ελληνική οικονοµία όπου το χρειάζεται. Συνάψαµε συµφωνία µε το Μπανγκλαντές και θα κάνουµε συµφωνίες και µε άλλες χώρες, προκειµένου να έρθουν στη χώρα µας νόµιµα, το τονίζω, εργατικά χέρια. Είµαστε υπέρ της ανάπτυξης του πρωτογενούς τοµέα, ωστόσο αυτό δεν µπορεί να γίνει χωρίς έλεγχο ή χωρίς την εξασφάλιση των δικαιωµάτων των εργαζοµένων.

Δείτε επίσης: Στη Νέα Υόρκη ο Μηταράκης – Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Loading