(EUROKNISSI)

Μητσοτάκης: Οι προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και ο πανικός που δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είχε ένα κρυφό μήνυμα. Τις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης της Ελλάδας από τη Ρωσία, με τη δημιουργία δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για άλλη μια παρέμβαση της Κυβέρνησης που διαπιστώνει ότι ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος και πως πολιτική σημαίνει να βλέπεις μπροστά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να «τιμωρήσει» με αντίποινα την Ευρώπη για τις οικονομικές κυρώσεις που της έχει επιβάλλει λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αναζητά και συζητά εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά την αγορά ενέργειας. Το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν περιλαμβάνει την κατασκευή δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στη συγκεκριμένη μορφή αερίου το οποίο θα προμηθεύεται από άλλες χώρες και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

propoli

Συνεργασία με την Βουλγαρία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Βουλγαρία για τη συνεργασία γύρω από την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη γειτονική χώρα, το οποίο θα προμηθεύει και τις δυο χώρες, σε συνδυασμό με μια διασύνδεση με τη Βουλγαρία μέσω νέων καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχετικά με το δεύτερο τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία Gastrade κατέθεσε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για τη χορήγηση νέας άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Πως θα λειτουργεί ο δεύτερος τερματικός σταθμός

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό ο σταθμός θα είναι πλωτός και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό πέλαγος όπου θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 170.000 κυβικών μέτρων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Δείτε επίσης: Τζο Μπάιντεν: «Ρώσοι ολιγάρχες τα γιοτ, τα πολυτελή διαμερίσματα, τα ιδιωτικά σας τζετ θα κατασχεθούν»

Loading