EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μητσοτάκης: «Το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης»

Την πεποίθησή του, πως το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, ανέβασε τους τόνους, καυτηριάζοντας το βανδαλισμό του μνημείου των θυμάτων της Marfin.

propoli
Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

Live | Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 9. Juli 2020

«Προχθές, κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και το θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της.

Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να τη θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας».

«Απόλυτα προστατευμένο δικαίωμα»

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο.

«Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864. Και μάλιστα, σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο άρθρο 11 του Συντάγματος, μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους.

«Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες», διευκρίνισε.

«Η δημοκρατία δεν αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες»

«Η δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

«Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί, τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο. Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει».

«Καρφιά» σε ΣΥΡΙΖΑ

«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες, δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του ή να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μια δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Δείτε ακόμη:
Στη Βουλή το ν/σ για τις δημόσιες συναθροίσεις

Loading