Ο «έρωτας» Μητσοτάκη με τη μεσαία τάξη και το πολιτικό κέντρο

Αποκρυπτογραφώντας κανείς τις ατάκες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που έδωσε στον ANT-1 αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ο «έρωτας» του για τη μεσαία τάξη και το πολιτικό «κέντρο».

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως η εκλογική του επιτυχία, τόσο ως πρόεδρος της ΝΔ όσο και στις εθνικές εκλογές του 2019, καθώς και η εδραίωση της πολιτικής του κυριαρχίας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε  αυτούς, τους οποίους οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είχαν χαρακτηρίσει τα προηγούμενα χρόνια ως «μέτωπο λογικής και μέτρου». 

Άλλωστε, αν παρατηρήσει κανείς το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, καθίσταται σαφές πως για τον ίδιο είναι προτεραιότητα η ικανοποίηση των αιτημάτων των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Για παράδειγμα, σε αυτούς απευθύνεται και ανακουφίζει η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που «παγώνει» από το 2021, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% σε 24%, αφού «απαντά» ευθέως στις κοινωνικές κατηγορίες που δοκιμάστηκαν σκληρά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσαν τα πολιτικά ερείσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν τον άνθρωπο που τους κράτησε όρθιους μετά τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

 Εξάλλου, το είπε και ο ίδιος όταν παρουσίαζε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας: «Εμείς είμαστε το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, είμαστε το κόμμα της μεσαίας τάξης, θα τη στηρίξουμε και θα την εκφράσουμε πολιτικά».

Τι σημαίνει η διάψευση των πρόωρων εκλογών

Ένα άλλο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς, είναι ο ξεκάθαρος τρόπος που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Η φράση του «πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία» κλείνει -επί του παρόντος- την παραφιλολογία που κορυφώθηκε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό.  Η αναφορά του ότι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά μπορεί να αποτέλεσε αφορμή για τους δημοσιογράφους να σκεφτούν πως η διάψευση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελεί πάγια τακτική, ωστόσο όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό ξέρουν πως είναι «θεσμικός» και πως αυτό που λέει το εννοεί. Αυτό σημαίνει πως το ενδεχόμενο των εκλογών μετατίθεται για τουλάχιστον ένα χρόνο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αφού ο ίδιος έστειλε το μήνυμα πως η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη δεν είναι στους σχεδιασμούς του. Τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας…