(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης «πάγωσε» τον ανασχηματισμό για να μην τον «κάψει»

Τελικά τα όμορφα (παρα)πολιτικά σενάρια όμορφα καίγονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάγωσε» και τον ανασχηματισμό, τον οποίο πολλοί έβλεπαν να γίνεται έως τις 15 Αυγούστου, όμως πίσω από το σκεπτικό του υπάρχει μια ολόκληρη θεωρία και αυτή σχετίζεται με το ενδεχόμενο να μην τον «κάψει». Γιατί πολύ απλά ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις αλλαγές που έχει κατά νου, αλλά σε χρόνο που θα τον κρίνει ο ίδιος και κυρίως θα εξυπηρετεί τις δικές του πολιτικές στοχεύσεις και όχι τις στήλες των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων.

Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάγωσε» τον ανασχηματισμό και τον μεταθέτει για μετά τη γιορτή της Παναγίας -και κατά πάσα πιθανότητα τη ΔΕΘ– γιατί θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα του πολιτικού αιφνιδιασμού και να προχωρήσει στις αλλαγές που θα κρίνει στο υπουργικό συμβούλιο στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο. Όταν, δηλαδή, θα εξυπηρετεί τον ίδιο. Άλλωστε το φετινό καλοκαίρι είναι πολλαπλών κρίσεων και τα δύσκολα μέτρα των ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης παραμένουν ανοιχτά και δισεπίλυτα.

propoli

Γιατί είπε «όχι» στον ανασχηματισμό

Ο βασικός λόγος που ο Πρωθυπουργός δεν προχωρά τώρα σε ανασχηματισμό είναι ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προκειμένου οι νέοι υπουργοί να μπουν άμεσα στο… πετσί του νέου ρόλου τους. Οι ημέρες προσαρμογής είναι είδος πολυτελείας επί του παρόντος, γεγονός που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη αλλαγών. Βλέπετε, δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο.

Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο του πολιτικού αιφνιδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά να αξιοποιήσει μελλοντικά τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και σε χρόνο που θα προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε μετά τις πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού. Συν τοις άλλοις το Μέγαρο Μαξίμου απέδειξε σε αυτά τα τρία χρόνια ότι αποφεύγει τις δομικές αλλαγές, προτιμώντας τις διορθωτικές κινήσεις.

Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επί του παρόντος το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην οικονομία. Η επιδοματική πολιτική που ασκείται κλείνει τρύπες αλλά αφήνει όλους τους δυσαρεστημένους καθώς η ανοδική πορεία του πληθωρισμού και το σπιράλ των ανατιμήσεων «στεγνώνει» την αγορά και αδειάζει τα πορτοφόλια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχεται να δώσει λύσεις και πολύτιμες ανάσες στην οικονομία, ενώ οι καλές επιδόσεις του τουρισμού αυξάνουν τα δημόσια έσοδα.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Τη λογική ότι μπορεί να δουλέψεις λιγότερες δηλωμένες ώρες πρέπει να την πολεμήσουμε

Loading