(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης ρίχνει στο προεκλογικό τραπέζι το χαρτί της οικονομίας

Έχοντας απομείνει 47 ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει στο προεκλογικό τραπέζι το χαρτί της οικονομίας. «Διαβάζει» τις δημοσκοπήσεις που παραλαμβάνει καθημερινά και έχει αντιληφθεί ότι το φλέγον θέμα που απασχολεί την κοινωνία δεν είναι άλλο από την αγωνία του πως θα βγει ο μήνας. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές.

Γι’ αυτό το κύριο επιχείρημα που θέτει στις ομιλίες του είναι ότι στη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας όλα θα είναι διαφορετικά όσον αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, αφού το κύριο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι καλύτεροι μισθοί για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους. Το επανέλαβε, εμμέσως, για ακόμη μια φορά στο βίντεο που ανέβασε στους λογαριασμούς που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έγραψε ότι «σε 4 χρόνια η Ελλάδα πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη, προσέλκυσε επενδύσεις, μείωσε την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό, αναγέννησε τη ναυπηγική της βιομηχανία. Έχει βάλει τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε σταθερά, πιο τολμηρά, μπροστά».

propoli

Πως επηρεάζει την καθημερινότητα ο κατώτατος μισθός

Ιδιαίτερα για τον κατώτατο μισθό, αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας (το γεγονός δηλαδή ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο), σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 479 ευρώ το μήνα, (από 399 ευρώ το 2019). Επίσης αναπροσαρμόζονται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων, μεταξύ των οποίων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

Ζητούμενο η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλωσορίσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, με τον οποίο θα συζητήσουν για τις αναταράξεις που προκαλούν τριγμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στην Αθήνα δεν ανησυχούν καθώς τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου της ανάπτυξης στον προϋπολογισμό του 2023. Ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 1,8% του ΑΕΠ, εν τούτοις οδεύει στο 2,3%. Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει στον ευρωπαίο αξιωματούχο το ζήτημα της μεγαλύτερης ευελιξίας έναντι των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., ζήτημα που απασχόλησε και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε επίσης: Νέα σπόντα Άδωνι σε Δένδια και η απάντηση στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας για την προεδρία της ΝΔ

Loading