Ο Μητσοτάκης σε προεκλογική διάθεση και οι βουλευτές «τρέχουν»

Και ξάφνου όλοι συζητούν για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές στις 2 Οκτωβρίου! Και επειδή συνήθως αυτού του είδους οι… φήμες δεν προκύπτουν από μόνες τους, αλλά διαρρέονται τεχνηέντως από το Μέγαρο Μαξίμου, άρα από την «καρδιά» των γεγονότων, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε προεκλογική διάθεση και συνεπώς οι βουλευτές του «τρέχουν» και δεν προλαβαίνουν.

Στην εξίσωση προσθέστε και το ενδεχόμενο άμεσων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο και κάπως έτσι φαίνεται πως το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να αξιολογήσει αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέμενε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023.

Τον πλέον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις έχει η πορεία της οικονομίας, αφού είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού. Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αξιολογεί και για πρώτη φορά δεν τις απορρίπτει κατηγορηματικά, κάτι που σημαίνει ότι ζυγίζει όλα τα δεδομένα.

Ο φόβος ότι ο χειμώνας θα συνοδεύεται από ύφεση και ακρίβεια είναι έντονος. Όχι κυρίαρχη άποψη ακόμα… Ωστόσο οι αρχικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον με τα έως σήμερα δεδομένα. Υπό αυτό το πρίσμα μοιάζει «λογικό» η Κυβέρνηση να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή προσφεύγοντας στις κάλπες έχοντας -εκείνη την περίοδο- διανύσει τα 3/4 της θητείας της.

Οκτώβριος ή Νοέμβριος οι πιθανές ημερομηνίες

Σε περίπτωση που οι κάλπες στηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οι επαναληπτικές θα ακολουθήσουν στις 2 ή 9 Οκτωβρίου, αν και ψιθυρίζεται χρονική μετάθεση των εξελίξεων για τουλάχιστον ένα μήνα και διεξαγωγή τους το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά στα χέρια του ένα σημαντικό δημοσιονομικό «χαρτί», αφού το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης θα επεκταθεί και το 2023, γεγονός που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την πολιτική των παροχών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στα χέρια του βρίσκεται ακόμα και το «χαρτί» του ανασχηματισμού, το οποίο αναμένεται να ρίξει σύντομα το πολιτικό τραπέζι, ανακατεύοντας την τράπουλα στο κόμμα και την Κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι οι αλλαγές που θα κάνει θα είναι σαρωτικές.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: «Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα κόμβος βιοφαρμακευτικής καινοτομίας»