(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης θα το πάει μέχρι τέλους με την Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να το πάρει μέχρι τέλους με την Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη. Και αυτό φάνηκε και στη χθεσινή Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, όπου κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων περνά μέσα από την αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Ναι μεν η κυβέρνηση συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι μέχρι το επόμενο διάστημα της διαδικασίας θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να αναλάβει τα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του σε μια δίκαιη δίκη, βασιζόμενο στο τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, όπως διεμήνυσε η Αθήνα, δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα από τα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

propoli

Παίρνοντας το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη χθεσινή Σύνοδο την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας. Κινούμενος σε αυτό το πνεύμα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή, όπως είπε, διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί το ζήτημα που κρατάει μήνες, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ελληνική ατζέντα

Στη Σύνοδο των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε με συγκεκριμένη ατζέντα. Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής. Αυτό βέβαια υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ναι, υπό όρους…

Όπως εξήγησαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Η Ελλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Δείτε επίσης: Στ. Κασσελάκης: «Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για υγιή επιχειρηματικότητα»

Loading