Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα-πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα με το έργο που αναπτύσσει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει τη στόχευσή του γύρω από την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, αξιοποιώντας πόρους κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αλλά και προωθώντας θεσμικές παρεμβάσεις για την προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.

propoli

Ήδη, με τον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα «Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης» γίνεται ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής με ορίζοντα δεκαετίας για τουριστική ανάπτυξη με μέτρο, ισορροπία και όρους βιωσιμότητας.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά την πρώτη αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, το υπουργείο ήδη δρομολογεί και επεξεργάζεται την εισαγωγή ενός νέου νομοθετικού πλαισίου περί απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση των τουριστικών υποδομών της χώρας, όπως μαρίνες, τουριστικούς λιμένες, ιαματικές πηγές κλπ, κατά τα πρότυπα μίας συνεκτικής συλλογιστικής, σύμφωνα με την οποία απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης όλων των τουριστικών καταλυμάτων, με τους νόμους 4179/2013 & 4276/2014, οι οποίοι έδωσαν το έρεισμα για δυναμική επανεκκίνηση της τότε τουριστικής αγοράς που είχε καίρια πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ήταν τότε μάλιστα που δημιουργήθηκε το ευέλικτο επενδυτικό πλαίσιο με την ενίσχυση του ρόλου της Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, ως υπηρεσίας one stop shop στο Υπουργείο Τουρισμού για να ευδοκιμήσουν επενδύσεις, όπως αυτή της πολυτελούς αλυσίδας One&Only στα αστέρια της Γλυφάδας.

Αντίστοιχα, λοιπόν, σήμερα, όπως σημειώνει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που εκδηλώνεται ήδη έντονο ενδιαφέρον και από πολύ μεγάλους “επενδυτικούς παίκτες”, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ για την Ελλάδα, πάντα στο σκέλος των υποδομών (Μαρίνες, Τουριστικοί λιμένες και Ιαματικές πηγές κλπ), δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε και σε αυτό το πεδίο επενδυτική άνθιση.

Άλλωστε, «όταν μιλάμε για βιωσιμότητα θα πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση όχι μόνο στο κομμάτι των καταλυμάτων αλλά και σε όλο το φάσμα των επενδύσεων που αφορούν τις τουριστικές υποδομές», αναφέρει.

Μάλιστα εξηγεί ότι «μέσα από την ευόδωση τέτοιων επενδύσεων, σε μαρίνες, τουριστικούς λιμένες και ιαματικές πηγές αναδεικνύονται ταυτόχρονα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που με τη σειρά τους εμπλουτίζουν το εύρος των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών μας. Για τον ελληνικό τουρισμό έκλεισε ένας 10ετης κύκλος που ανέδειξε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, και έτσι στηρίχθηκε και στηρίζεται ενεργά η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πλέον, πυξίδα της νέας στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού είναι το μέτρο, η ισορροπία και η βιωσιμότητα».

Περαιτέρω, η υπουργός Τουρισμού μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στάθηκε και σε θέματα της τρέχουσας τουριστικής ατζέντας, η εξέλιξη των οποίων θα έχουν αντίκτυπο στην τουριστική δραστηριότητα των εμπλεκομένων.

Δείτε επίσης: Χριστίνα Βίδου: «Ο σύντροφός μου έχει μεγαλώσει την κόρη μου σαν παιδί του»

Loading