Παρουσίαση της έκδοσης «Ιστορικό Λεξικό Ελληνικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων 1844-1967»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάζουν, την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου, την έκδοση «Ιστορικό Λεξικό Ελληνικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων 1844-1967» στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 18:30. – Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου.

Ο τόμος παρουσιάζει το σύνολο των κομματικών μορφωμάτων που εκπροσωπήθηκαν στο Κοινοβούλιο την περίοδο 1844-1967, με στόχο να αποτυπωθεί η συνέχεια του κομματικού φαινομένου ως μοχλού της Δημοκρατίας και να αναδειχθούν οι σταδιακές μεταλλάξεις του. Τη συγγραφή των 135 λημμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται κόμματα, Κοινοβουλευτικές Ομάδες και συνασπισμοί κομμάτων, ανέλαβαν 48 ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες αξιοποιώντας πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές.

propoli

Στον τόμο, τον οποίο επιμελήθηκαν οι Κατερίνα Δέδε, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Λίνα Λούβη, Ηλίας Νικολακόπουλος και Σωτήρης Ριζάς, περιγράφονται όχι μόνο τα κόμματα αλλά και οι ιδιαίτερες δυναμικές της κάθε εποχής που ώθησαν στη δημιουργία τους, ενώ προσφέρεται και μία γλαφυρή απεικόνιση της ελληνικής πολιτειακής εξέλιξης ως μέσο αντίδρασης στις παγκόσμιες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Έτσι, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη συνολική ιστορία του πολιτικού κόμματος ως βασικού παράγοντα της ελληνικής πολιτείας, από τις πρώιμες μορφές του μέχρι και την ανάδειξή του σε βασικό πυλώνα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Από προσωποκεντρικές, τοπικές πολιτικές φατρίες μέχρι την οργάνωση πολυδιάστατων εθνικών κομμάτων ως μέσου έκφρασης νέων ιδεών, η ταραχώδης πορεία του κοινοβουλευτικού κομματικού φαινομένου αντικατοπτρίζει την ίδια την πορεία του ελληνικού κράτους.

Την έκδοση παρουσιάζουν οι Κατερίνα Δέδε, κύρια ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Πάντειου Πανεπιστημίου και Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής Ερευνών και διευθύνων στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Συντονίζει η Μαρία Χατζηϊωάννου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γγ του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: «Χαίρομαι που είσαι σήμερα εδώ Αντώνη»: Δίπλα – δίπλα κάθισαν Κ. Μητσοτάκης και Α. Σαμαράς στα εγκαίνια του Μετρό 

Loading