ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πόλεμος» μεταξύ Π. Τσαπανίδου και δημοσκόπων: -Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια; -Έτσι γίνονται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο

Το ότι δεν επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο σχετικά με την αρνητική απάντηση για την ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων δεδομένων των δημοσκοπήσεων, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ)

Ο ΣΕΔΕΑ «αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο» σχολιάζει η κα Τσαπανίδου, αναρωτώμενη «σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου».

propoli

Ειδικά, όταν κατά το παρελθόν, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019 αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015, η διαφάνεια θα ενίσχυε και την πληγωμένη αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

«Το ερώτημα λοιπόν παραμένει.

Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων», γράφει το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση των δημοσκόπων

Από την άλλη πλευρά, όμως, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ τονίζει πως λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και προσθέτει ότι έτσι πραγματοποιούνται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ για τις δημοσκοπήσεις:

«Αναφορικά με το αίτημα, που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του ν. 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον ν. 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας.

Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».


Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης απαντά στο σχέδιο πληρωμών του Βαρουφάκη με μαντινάδα -«Πόσες Δήμητρες κάνει το σουβλάκι»

Loading