Προϋπολογισμός: Αυξάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις μέχρι και 10%

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή ο προϋπολογισμός για το 2024. Το 2023 ήταν για την Ελλάδα μια χρονιά ανάπτυξης με υπερπλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό και το επόμενο έτος αναμένεται να δώσει μια μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές.

Με βάση τα βασικά μεγέθη στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, το οποίο καταθέτει στη Βουλή σήμερα Τρίτη 21/11 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπεται ότι το 2024 θα είναι μια χρυσή χρονιά για τις επενδύσεις και φέρνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τουλάχιστον από 3% έως και 10% κατά μέσο όρο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

propoli
image 95

Φέτος η χρονιά κλείνει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει:

■ Ανάπτυξη 2,6% φέτος, αντί 1,8% που προέβλεπε πέρυσι ο Προϋπολογισμός για το 2023 και 2,3% που προέβλεπε στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση.
■ Πληθωρισμό (εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή) 3,9% για φέτος, αντί 5% που είχε γραφτεί στον Προϋπολογισμό πέρυσι.

Φέτος από το υπουργείο Οικονομικών περίμεναν ότι στο τέλος της χρονιάς ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 3,8%.

Τελικά ο τιμάριθμος αποδεικνύεται πιο επίμονος, η εξέλιξη αυτή όμως έρχεται να κλειδώσει ότι, παρά τις ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η αύξηση στις συντάξεις το 2024 δεν θα πέσει κάτω από 3%, καθώς αυτή προκύπτει «διά νόμου» ως μέσος όρος ανάπτυξης και πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς (2,4% και 3,9% αντίστοιχα), δηλαδή 3,15%.

Παρόλα αυτά αφαιρείται 0,15% επειδή φέτος αυξήθηκαν οι συντάξεις περισσότερο απ’ ότι θα προέκυπτε από τα μεγέθη του 2022.

Για φέτος προβλέπεται:

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.

■ Πτώση της ανεργίας, από 12,4% πέρυσι, σε 11,2% φέτος με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού ή σε 9,9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Και όλα αυτά σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με την ακρίβεια (εναρμονισμένος πληθωρισμός) στη χώρα μας να σημειώνει σημαντική επιβράδυνση: από αύξηση 9,3% το 2022, φέτος αναμένεται να κλείσει με αύξηση 4,1%.

Δείτε επίσης: Τα εύσημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα για την ανάπτυξη της οικονομίας

Loading