Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σε νέα θεμέλια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Πότε είναι η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες αφενός δεν θα λυθούν ως δια μαγείας και αφετέρου ουδείς μπορεί να λησμονήσει τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς προκλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Οι δυο ηγέτες επί σχεδόν μια ώρα συζήτησαν τα πάντα. Από τα «βαριά» θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες έως τη θετική ατζέντα που θέλουν να «οικοδομήσουν».

propoli

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, για συγκρατημένη νέα αρχή αλλά και για συνέπεια και συνέχεια. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου ενός μεγάλου οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ ήταν η τρίτη και δεν θα είναι όπως φαίνεται η τελευταία.

Το επόμενο τετ α τετ το πιθανότερο είναι να γίνει στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη συνάντηση θα ακολουθήσει αυτό που συμφώνησαν από κοινού, δηλαδή να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στο τέλος του έτους όταν θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσκληση από τον Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ( Γ. Γεραπετρίτη- Χ. Φιντάν) η διαδικασία των διερευνητικών επαφών με το μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- να ανατίθεται σε πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να το διευθετήσουν σε ανώτερο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως ανάχωμα στην ένταση αλλά και η θετική ατζέντα για διμερείς συμφωνίες.

«Είμαστε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αυτό που επιθυμούν όχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και οι σύμμαχοί τους είναι να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Επίσης, έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η κλιμακωτή «σύσφιξη» σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, βοηθά στη διατήρηση του θετικού κλίματος και στο ότι δίνεται χρόνος για να οικοδομηθούν πιο γερά θεμέλια τη στιγμή που και οι σύμμαχοι θέλουν σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονιάς.

Δείτε επίσης: Ποια 5 μηνύματα στέλνει η Έφη Αχτσιόγλου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Loading