Σήμερα στις 12:00 η παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή – Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Η απευθείας σύνδεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ελληνική Βουλή είναι μία από τις περίπου 30 αντίστοιχες εμφανίσεις του Ουκρανού προέδρου στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση μήνα.

Σήμερα στις 12:00 πρόκειται να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή διαδικτυακά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

propoli

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και οι βουλευτές πρόκειται να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για την ομιλία Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση αντιτίθενται συλλήβδην, ενώ το ΜέΡΑ 25 τηρεί αντιφατική στάση, με ένα εν μέρει «όχι».

Τη διαδικασία θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα ουκρανικά, με ταυτόχρονη μεταγλώττιση. Η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι αναμένεται να διαρκέσει περί τα 15-20 λεπτά, κάτι που ισχύει για κάθε ζωντανή σύνδεσή του με τα ανά την υφήλιο κοινοβούλια.

Τα θεωρεία της Βουλής των Ελλήνων θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της ομιλίας Ζελένσκι από κοινό, εφόσον δεν έχουν διανεμηθεί προσκλήσεις. Επομένως, οι ακροατές με φυσική παρουσία θα είναι όσοι από τους 257 βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων προσέλθουν και πλέον αυτών, εκείνοι από τους 7 του ΜέΡΑ 25 και τους 4 ανεξάρτητους που θα αποφασίσουν να παρευρεθούν.

Επίσης, την ομιλία Ζελένσκι θα παρακολουθήσουν από τη Βουλή, ως προσκεκλημένοι του Προέδρου κ. Τασούλα, οι πρεσβευτές Ουκρανίας, Κύπρου (ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος) και της Γαλλίας (λόγω της γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ).

Κάθε άλλος ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνεται στη Βουλή των Ελλήνων μέσω της ζωντανής τηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόσκληση για ομιλία προς τους Έλληνες απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απεδέχθη αμέσως την πρόταση και συμπεριέλαβε τη Βουλή των Ελλήνων στο πρόγραμμα των διαδικτυακών εμφανίσεών του.

Η ομιλία του προέδρου Ζελένσκι αναμένεται να απηχεί τον παγκόσμιο αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες των Ρώσων εισβολέων στην πόλη Μπούτσα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ντονμπάς, το οποίο τελεί υπό ασφυκτική πολιορκία.

Τρία «ναι», δύο «όχι» και ένα «ναι μεν, αλλά»

Η απόφαση για την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή έγινε δεκτή από τα κόμματα με τρία «ναι» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), δύο «όχι» (ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ.) και μία κωλοτούμπα «ναι μεν, αλλά» (ΜέΡΑ25).

Οπως προέκυψε από διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, εκτός της ΝΔ, θετικοί στην πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου για την ομιλία της επόμενης Πέμπτης εμφανίστηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ.

Η Όλγα Γεροβασίλη συμφώνησε με την πρόσκληση, καταδίκασε την εισβολή και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον ουκρανικό λαό ως δείγμα αλληλεγγύης. Ωστόσο, ζήτησε «να μείνει η χώρα μας ενεργό μέλος της διεθνούς διπλωματίας, προκειμένου να σταματήσουμε την επίθεση στην Ουκρανία και τα πλήγματα στον ουκρανικό λαό».

Αρνητική στη συμμετοχή της στη διαδικασία ήταν και η Ελληνική Λύση, η οποία επικαλέστηκε -ως αφορμή- άρθρο του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο την πρόσκληση θα έπρεπε να είχε απευθύνει ο κ. Τασούλας και όχι ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, πάντως, το κόμμα του κ. Βελόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τη διαδικασία και επισημαίνει: «Η ΕΛΛΥΣΗ εκφράζει την αντίθεσή της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας».

Με «δημιουργική ασάφεια» τοποθετήθηκε στο ζήτημα ο Γιάννης Βαρουφάκης, διατυπώνοντας ενστάσεις κυρίως για τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης που θα φιλοξενήσει τον Ουκρανό πρόεδρο και ενημερώνοντας ωστόσο τον πρόεδρο της Βουλής με επιστολή που του έστειλε ότι τελικά το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί στην τοποθέτηση του κ. Ζελένσκι, συμβολικά, με έναν βουλευτή.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πάντως κάνει λόγο για «διάγγελμα» Ζελένσκι και μετατροπή της Βουλής σε «χώρο μονολόγου» και τους βουλευτές σε «παθητικούς ακροατές», ενώ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες».

Δείτε επίσης: ΚΚΕ: «Αδικαιολόγητες συλλήψεις 8 διαδηλωτών, ανάμεσά τους δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ»

Loading