Στ. Κυμπουρόπουλος: Ούτε τα ίδια τα υπουργεία δεν ήξεραν τι είχαν νομοθετήσει για του ανάπηρους πολίτες

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία

Σχετικά με τα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την στάση της Πολιτείας είπε στο MEGA: «Καταρχάς να πω συγχαρητήρια στον κ. Αυγουλά για το έργο του, κι προσπαθεί να αναδείξει με επιστημονικό τρόπο, ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν στο φυσικό και όχι μόνο περιβάλλον. Αυτό πρέπει, όπου υπάρχει να το αναδεικνύουμε και να το διαχειριζόμαστε, όχι για να κουνήσουμε το δάχτυλο, αλλά για έρθει η αλλαγή έτσι ώστε να «χωράνε» όλοι οι άνθρωποι»

propoli

«Δεν είναι μόνο η προσβασιμότητα στο φυσικό περιβάλλον, πρέπει να βρούμε κα να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες, φιλικές προς όλους τους πολίτες και δη για τους ανάπηρους πολίτες. Πρέπει ν υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση. Έχουν γίνει αλλαγές και τα δύο πιο ενδεικτικά είναι: Είχαμε νομοθεσίες στα υπουργεία που ούτε τα ίδια τα υπουργεία δεν ήξεραν τι είχαν νομοθετήσει για του ανάπηρους πολίτες. Ο κ. Γεραπετρίτης συγκέντρωσε και ομαδοποίησε τα ζητήματα, έτσι ώστε να έχουμε μία χάρτα για το πού βρισκόμαστε. Έτσι ώστε αυτές οι πολιτικές που έχουν με να διασυνδέονται. Επιπλέον, έχουμε ένα μοναδικό όργανο που συμμετέχει και γνωμοδοτεί απέναντι στο κράτος, η Αρχή Προσβασιμότητας, που βλέπει τί ανάγκες υπάρχουν» είπε και πρόσθεσε:

«Η προσβασιμότητα είναι να μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις υπηρεσίες υγείας, να μπορεί να βρίσκεται σε ένα σχολείο που είναι συμμετοχικό κι να μπορούν να μπουν όλοι, να μην υπάρχει διάκριση στην εύρεση εργασίας και να προσλαμβάνεται βάσει των δεξιοτήτων του. Δεν είναι έχω “ειδικό δελτίο για τους κωφούς”».

Για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ο κ. Κυμπουρόπουλος, τόνισε ότι: «Η ψηφιακή πολιτική σκηνή έχει γίνει πραγματικότητά μας, έχει έρθει το κράτος στο κινητό μας, και αυτό δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από τα κέντρα που πιστοποιούν την αναπηρία. Από το φθινόπωρο τα ΚΕΠΑ γίνονται ψηφιακά και δεν θα έχουμε την ανάγκη να τρέχουμε στον γιατρό, να πάρουμε χαρτιά και να τα μεταφέρουμε. Στα ΚΕΠΑ θα γίνεται από το φθινόπωρο μόνο η εξέταση από τον γιατρό και όλη η άλλη διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, πρέπει να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία.»


Όσον αφορά την συμπεριφορά που έχουν κάποιοι άνθρωποι απέναντι σε άτομα με αναπηρία: «Υπάρχει μία ανησυχία, ένας φόβος του πώς προσεγγίζουμε έναν άνθρωπο που έχει μία αναπηρία. Πολλές φορές αυτό είναι άδικο γιατί βάζουμε την ταμπέλα ότι “αυτός έχει μία βλάβη”, και ξεχνάμε τη λέξη άνθρωπος. Προσεγγίζουμε τα άτομα με αναπηρία όπως προσεγγίζουμε τον οποιοδήποτε άνθρωπο, έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Και εάν ξέρουμε κάτι ,ρωτάμε. Εγώ δεν μπορώ να τείνω το χέρι μου, να χαιρετήσω, υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι να επικοινωνήσουμε και να έρθουμε κοντά, αρκεί να υπάρχει θέληση και ανοιχτά μάτια», διευκρίνισε σχετικά.

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Aν η παρακολούθηση είχε συμβεί στο κινητό του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα τί θα είχε γίνει σήμερα στην Ελλάδα;

Loading