EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα 14 δισ. ευρώ το “δίχτυ” σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Του Σταύρου Οραήλογλου

propoli
Στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το δημοσιονομικό κόστος από το δίχτυ προστασίας που “άπλωσε” η κυβέρνηση πάνω από εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ θέτει σε κίνηση και έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία.

Τα συνολικά 24 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αξιοποιηθούν, αντιστοιχώντας στο 13% του ΑΕΠ του 2019, επιβεβαιώνουν αυτό που διαμηνύει εξ αρχής το Μέγαρο Μαξίμου, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει το υψηλότερο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις. Και αυτό, τη στιγμή που τα παραπάνω ποσά καλύπτονται χρηματοδοτικά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, πως στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και οι οποίες αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια και τις μεταφορές, ούτε φυσικά τις αρχικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.

Δικαίωση Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, διότι πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της Ευρώπης και όχι σαν το “μαύρο πρόβατο“, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνουν, δε, ότι η παραπάνω τάση επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως έγιναν δεκτές και οι δυο προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Η πρώτη αφορούσε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έγινε μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η δεύτερη στην αυξημένη ευελιξία ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που έγινε μετά από σχετική επιστολή του προς τους συναρμόδιους Επιτρόπους.

Στα θετικά καταγράφεται και η απόφαση του Eurogroup να μην ισχύσει για φέτος η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως επίσης και η απόφαση του Ecofin για τη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στήριξη χωρίς περιορισμούς στο ΕΣΥ

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις αυτές δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να δαπανήσει χωρίς περιορισμούς για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται.

Loading