EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πέτσας: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Αιγαίο με ψυχραιμία και ετοιμότητα» (vd)

Στις εξελίξεις στο Αιγαίο και όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης (23/7).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις «με ψυχραιμία και ετοιμότητα».

propoli

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ξεκίνησε την ενημέρωση, με αναφορά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκης και της κυβέρνησης στην οικογένεια του μεγάλου εικαστικού και σημαντικού προσώπου της Αριστεράς, Γιώργου Φαρσακίδη.

Οι κινήσεις της Ελλάδας μετά την τουρκική NAVTEX

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση αναπτύσσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

«Η Ελλάδα, όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση διαμηνύει, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε σχετικά.

Οι επαφές Μητσοτάκη με Πούτιν, Μέρκελ, Αναστασιάδη

«Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αι συμπλήρωσε:

«Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μακρόν. Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ.

Στο μεταξύ, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, δύο εικοσιτετράωρα μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα».

Η επέτειος της τραγωδίας στο Μάτι

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά και στη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία στο Μάτι.

«Σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, οι Έλληνες βιώναμε μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Οι συγκλονιστικές εικόνες της αποφράδας εκείνης ημέρας παραμένουν απερίγραπτες. Εκατόν δύο νεκροί, δεκάδες εγκαυματίες, τραγικές ανθρώπινες ιστορίες. Καταστροφή περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος σε μια πανέμορφη περιοχή», είπε αρχικά, πριν ρίξει τα «βέλη» του στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι αρμόδιες Αρχές παρέλυαν και η κυβέρνηση προκαλούσε τον κόσμο επιδεικνύοντας κυνισμό και αναλγησία. Την ίδια εκείνη νύχτα η τότε πολιτική ηγεσία, αντί να αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις στο συντελούμενο δράμα, σκηνοθετούσε μια θλιβερή επικοινωνιακή παράσταση.

Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ το ΕΚΑΒ είχε ήδη παραλάβει τις πρώτες απανθρακωμένες σορούς και ενώ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ζητούσε δεκάδες σάκους για σορούς, ο τότε πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν πως δεν ήξεραν για νεκρούς.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οργάνωναν -τρεις μέρες αργότερα- έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας συνόψιζε την κυβερνητική γραμμή στη φράση “ψάχνουμε, αλλά δεν βρίσκουμε λάθη”».

Οι αποκαλύψεις

«Λίγους μήνες αργότερα, ο νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής -σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή»- απειλούσε τον εμπειρογνώμονα του Σώματος προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας και συνέχισε λέγοντας:

«Ισχυριζόταν -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία-  ότι είχε άνωθεν εντολές και οδηγίες από την τότε πολιτική ηγεσία. Και έφτανε στο σημείο να περιγράψει ανατριχιαστικές πρακτικές για σκόπιμη εγκατάλειψη καιόμενων περιοχών σε παιχνίδια εξουσίας, που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε υπουργός αρνείται κάθε ανάμειξη και στρέφεται εναντίον εκείνων που δημοσίευσαν τα σχετικά δικαστικά έγγραφα.  Η υπόθεση, ωστόσο, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και η έρευνά της θα αποκαλύψει κάθε πτυχή της υπόθεσης. Το οφείλουμε στους νεκρούς μας.

Αλλά η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μνημόσυνο, ούτε μέρα κριτικής για τους ανεύθυνους-υπεύθυνους. Είναι μέρα που μας θυμίζει τι κάναμε εμείς, εδώ και ένα χρόνο, αλλά και τι μένει να γίνει, ώστε το Μάτι, από κόλαση, να ξαναγίνει παράδεισος. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, έσκυψε με υπευθυνότητα και ευαισθησία, στο πρόβλημα που άφησε πίσω της η εθνική τραγωδία. Καλύφθηκαν υγειονομικά οι εγκαυματίες, απαλλάχθηκαν οι πυρόπληκτοι από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια, απομακρύνθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης και τέθηκε το θεσμικό πλαίσιο για ένα νέο πρότυπο χωρικό σχέδιο. Λύθηκαν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια και ξεκίνησε η απομάκρυνση αμιάντου από ιδιοκτησίες, καθώς και  η κατεδάφιση κατεστραμμένων κτιρίων».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «σήμερα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι είναι έτοιμο. Θέτει τις βάσεις για την επούλωση των πληγών που άφησε η εθνική τραγωδία. Βάζει τέλος σε μία σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις. Προβλέπει διόδους  στην παραλία, που θα αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικό χρώμα. Ορίζει προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές, όσο και από πλημμύρες. Και για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι, μετά από αίτημά τους, η διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρατείνεται μέχρι 17 Αυγούστου 2020».

Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ, ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Πετύχαμε να προχωρήσουμε με μία πολύ φιλόδοξη απάντηση στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και μία σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε, η Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί:

1ον Ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

2ον Εθνική επιτυχία, καθώς η Ελλάδα ήταν εξ αρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε ένα συνολικό πακέτο που φτάνει τα 72 δισ. ευρώ.

3ον Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη. Βάζουμε ξανά την Ελλάδα στο χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Και επενδύουμε τα σημαντικά αυτά κεφάλαια για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027.

Σημείωσε επίσης τα εξής:

– Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές, καθώς τo 70% των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πόροι που θα δεσμευθούν τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευθεί μέχρι το τέλος του 2023.

– Αποφασίστηκε αναδρομικότητα επιλεξιμότητας. Δηλαδή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, οι σχετικές δράσεις που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά, μπορεί να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ReactEU και του RRF, υπό την προϋπόθεση ότι επιδιώκουν τους στόχους των αντίστοιχων προγραμμάτων.

– Τα δάνεια για την Ελλάδα (σχεδόν 13 δισ.) αφενός δημιουργούν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας και αφετέρου μπορούν να εγκριθούν με διαδικασίες πολύ πιο απλές από τις κλασικές που αφορούν τον δανεισμό, για παράδειγμα, μέσω του ESM.

Το μέτωπο του κορονοϊού

Όσον αφορά τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας και παράλληλα εντάθηκαν οι έλεγχοι στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 869 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 64 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 72 πρόστιμα συνολικού ύψους 10.800 ευρώ», σημείωσε.

Δείτε ακόμη:
Η Ελλάδα τραβά “κόκκινες γραμμές” στην Τουρκία

Loading