Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν: Τα σημεία – κλειδιά του διαλόγου

Επαναβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών – Στο τραπέζι βρέθηκαν γεωπολιτικά ζητήματα, συμφωνίες και επενδύσεις

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξοχική κατοικία του πρώτου στο Σότσι που διήρκησε περίπου δύο ώρες. Διόλου αδιάφορη δε μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονική συγκυρία που πραγματοποιήθηκε η συζήτηση των δύο αντρών καθώς έλαβε χώρα μια μέρα μετά την επικοινωνία του Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν.

propoli

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι έπεσαν θέματα επενδύσεων, ενέργειας, και εμπορίου με τον Πούτιν να δεσμεύται ότι «η Ελλάδα δεν θα αισθανθεί από το ρωσικό κράτος ενεργειακή επισφάλεια» υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του «εξασφαλίζει πάνω από το 40% των αναγκών της Ελλάδας» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μπροστά στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους καταναλωτές». Τα λεγόμενα του Ρώσου ομόλογού του επιβεβαίωσε ο Μητσοτάκης υπογραμίζοντας πως «η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι αξιόπιστος εταίρος». Παράλληλα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μία συμφωνία για τη θέση σε ισχύ ενός προγράμματος διμερούς συνεργασίας για τα έτη 2022-2024 σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερη ίσως την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Γεωπολιτικά ζητήματα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα γεωπολιτικά θέματα καθιστώντας άκρως σημαντικό το γεγονός πως η Μόσχα εξέφρασε δημοσίως τη θέση της για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, η Ρωσία δήλωσε πως συμφωνεί με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα επαναλαμβάνοντας την θέση της για διζωνική ομοσπονδία με μια ενιαία εθνική οντότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική της γείτονος χώρας υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό το πρίσμα πάντα του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Ρώσος ομόλογος, με τη σειρά του, έδειξε το ενδιαφέρον του για την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τονίζοντας πως δε σκοπεύει να δεχτεί την ένταξή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απαντά πως «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι’ αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία, που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους».

Τη ίδια στιγμή την αξία της ελληνικής στάσης στη διατήρηση των ισορροπιών τόνισε ο Πούτιν λέγοντας αναφορικά με το ΝΑΤΟ ότι «είναι ένα μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή όσον αφορά στη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας», με τον Μητσοτάκη να τοποθετείται πως η Ελλάδα «δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις», ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ελληνορωσικές σχέσεις

Λόγος έγινε και για τις εξελίξεις της πανδημίας, ενώ ο Μητσοτάκης ανέφερε σε Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. πως «μετά την πανδημία και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία».

Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ’ ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρωρωσικές σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία. Πάντα εντός της ΕΕ και του NATO, θα επιδιώκουμε αποκλιμάκωση και όχι μια ρητορική έντασης».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Ρωσία για την αρωγή που προσέφερε στις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στέλνοντας εξειδικευμένα εναέρια μέσα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Μητσοτάκης υπενθύμισε στον Πούτιν την εκκρεμότητα της επιστροφής στην Ελλάδα των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, με τον τελευταίο να αποδέχεται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας. Πρόκειται για Αρχεία που κλάπηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μόσχα. Ο επαναπατρισμός τους έχει ιδιαίτερη σημασία για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης η οποία εξολοθρεύθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους Ναζί.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης σε Πούτιν: «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας» (vid)

Loading