(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΣΥΡΙΖΑ: Πολλές αντιδράσεις μετά το τελεσίγραφο Κασσελάκη – «Κάνει τέτοιες δηλώσεις λίγο πριν τις εκλογές» τονίζεται από την Ομπρέλα

Νέος κύκλος εσωκομματικών συγκρούσεων προέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που ουσιαστικά ήχησε ως τελεσίγραφο στα μέλη της Ομπρέλας.

Αρχικά οι αντιδράσεις ήταν σε επίπεδο διαρροών με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζουν ότι αυτό το τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη είναι αντικαταστατικό και να επικαλούνται το Άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος αποφασίζονται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές και κατόπιν από την Κεντρική Επιτροπή.

propoli

Η πρώτη επώνυμη αντίδραση ήρθε από την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία στέλεχος πρώτης γραμμής της «Ομπρέλας» η οποία έγραψε σε ανάρτησή της στο facebook: «L’État, c’est moi? Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;» Και αφού παραθέτει τι προβλέπει το άρθρο 39 τονίζει: «Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

«Άρθρο 39 – Επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών
1. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».

Τι απαντά η πλευρά Κασσελάκη

Απαντώντας σε όλα αυτά, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι στις πρόσφατες εκλογές η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε να κάνει με την τριετή  επιτροπή που επέλεξε όλες τις υποψηφιότητες (Καλόγηρου, Σβίγγου, Βασιλειάδης). Στην συνέχεια πέρασαν από την Πολιτική Γραμματεία όπου εκεί κόπηκε ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων Χαιρετάκης και ο Αδαμόπουλος και στην συνέχεια ο τελικός αριθμός  των υποψηφίων εγκρίθηκε από την ΚΕ.

Παρόλα αυτά όταν προέκυψε το θέμα του Γιώργου Κατρούγκαλου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πήρε την τελική απόφαση  και τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων ενώ  ακόμα και για τον Παύλο Πολάκη ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποφασίσει να τον θέσει εκτός κόμματος. Η οποία αλλαγή υπήρξε είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πείστηκε από τους συντρόφους του ότι δεν θα έπρεπε να το τραβήξει.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον Κασσελάκη σημείωναν με νόημα ότι σε 4 χρόνια μπορεί και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αλλάξει.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ – Μπέρμποκ: Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς

Loading