Τα εκλογικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά σηματοδοτεί την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου για τη Νέα Δημοκρατία. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να προκηρύξει από τώρα τις εκλογές, αλλά μαζί με τους συνεργάτες του θα πιάσουν χαρτί και μολύβι για να καταστρώσουν τον πολιτικό σχεδιασμό. Με τις πρώτες κάλπες να αναμένονται έως τα τέλη Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός αγωνιά για το πώς θα κερδίσει δυο βασικά εκλογικά στοιχήματα που έχει βάλει με τον εαυτό του.

Συνομιλώντας κανείς με στενούς του συνεργάτες αντιλαμβάνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επικεντρώνονται τόσο πολύ στο εκλογικό αποτέλεσμα όσο σε πιο προχωρημένα ζητούμενα. Το πρώτο είναι αν η ΝΔ κερδίσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές. Το δεύτερο είναι κατά πόσο η αυτοδυναμία θα είναι «καθαρή» ή αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι ασταθής με λίγο περισσότερους από 150 Βουλευτές.

propoli

Οι πολίτες ζητούν επιστροφή στην κανονικότητα

Σε κάθε περίπτωση, εάν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, διαπιστώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια πρόκληση σχεδίου και προσώπων. Προσώπων όσον αφορά εκείνους και εκείνες που θα κληθούν να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια, αφού έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η Κυβέρνηση του δεν θα είναι μονοκομματική. Το έχει άλλωστε ήδη αποδείξει στα 3,5 χρόνια που κυβερνά. Σχεδίου, γιατί το πολιτικό πρόταγμα της εποχής δεν είναι άλλο από την επιστροφή της κανονικότητας, η οποία έχει εκτροχιαστεί αρχικά λόγω της πανδημίας και ακολούθως εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Υπό αυτό το πρίσμα η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι το μέγα ζητούμενο της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει και το συγκεκριμένο στοίχημα έχει έναν αποδέκτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απομένει να φανεί πόσο υψηλό θα είναι και το ρίσκο που θα εμπεριέχει, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει ότι η κυβερνησιμότητα του έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα κυρίως τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Η πρόκληση επιλογής προσώπων και σχεδίου

Γι’ αυτό ίσως, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, ο ίδιος απαντά πως η επιλογή των επόμενων υπουργών του σημαίνει ταυτόχρονα επιλογή κυβερνητικής πορείας, κατεύθυνσης και πολιτικού σχεδίου. Γιατί το θέμα είναι μόνο με «ποιους» θα πορευτεί, αλλά πρωτίστως προς τα «που», «πώς» και με «ποιόν τρόπο» θα κυβερνήσει στην επόμενη θητεία του εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Αφού, σε τελική ανάλυση, η επόμενη θητεία του θα είναι αυτή που θα κρίνει και την υστεροφημία του, αλλά και την εν γένει πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. 

Δείτε επίσης: «Παράθυρο» Βορίδη για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τι είπε για τις εκλογές 2023

Loading