«This is Sparta» – Οι 40 αποχρώσεις από το μαύρο μέχρι το γκρι της δεξιάς στην οκτακομματική Βουλή

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου χαρακτηρίζεται από την άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ και την ευδιάκριτη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού προς τα Δεξιά, με την είσοδο στη Βουλή τριών σχημάτων δεξιότερα της ΝΔ, με συνολικό ποσοστό άνω του 12%.

Τόσο οι εκλογές του Μαΐου όσο και οι εκλογές του Ιουνίου κατέδειξαν την ύπαρξη μιας ευρύτερης τάσης αλλαγής των συσχετισμών ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

propoli

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, η αριστερά αποκτά μόλις περίπου το 43%-44% των ψήφων, ενώ οι σχηματισμοί από την κεντροδεξιά προς την άκρα δεξιά αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% των ψήφων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα.

Η «αντισυστημική Δεξιά» ήταν η μεγάλη κερδισμένη σε αυτές εκλογές. Τα τρία κόμματα που μπήκαν στη Βουλή ξεπέρασαν το 13%, φτιάχνοντας θεωρητικά έναν τρίτο κοινοβουλευτικό πόλο.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η Ευρώπη κινείται δεξιόστροφα. Από την Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ και την Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι ως τη Σουηδία του Τζίμι Άκεσον, τα κόμματα αυτής της ιδεολογίας ενισχύονται.

Τα δεξιότερα της δεξιάς σχήματα λειτουργούν σχεδόν στα όρια των δημοκρατικών θεσμικών διαδικασιών και εντάσσονται σε ένα φάσμα που συνδέεται με ανορθολογικές λογικές, συνωμοσιολογικές απόψεις, θρησκευτικό φανατισμό, υπερβολές εθνικισμού, τυφλούς φανατισμούς και συμπεριφορές που ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Αυτά τα σχήματα βρίσκον “χώρο” να ανθίσουν καθώς η Αριστερά και η Κεντροαριστερά βρίσκονται τις περισσότερες φορές απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στις κοινωνίες τους, καθώς αυτές εξελίσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι οι “παλιές” ιδεολογικές θέσεις των πολιτικών κομμάτων.

Εν έτει 2023 πια, οι ψήφοι στη Χρυσή Αυγή– που στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό της και έφθασε σχεδόν στο 10%- δεν ήταν μόνο μια παρενέργεια της οικονομικής κρίσης, αλλά όντως καταλαναίνουμε πως υπάρχει ένα κοινό που ασπάζεται ακροδεξιές απόψεις. Ένα κοινό που είναι θρησκευόμενο, συντηρητικό και τάσσεται κατά της δύσης.

«Σπαρτιάτες» – “Δε θα έχετε Κασιδιάρη αλλά θα είναι σαν να έχετε”

Με καταμετρημένο το 99,61%, οι Σπαρτιάτες μπαίνουν στη Βουλή ως πέμπτο κόμμα μετά τις χτεσινές εκλογές, συγκεντρώνοντας 4,64%. Εκλέγονται 12 βουλευτές τους, όλοι άνδρες.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Βασίλης Στίγκας, ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» για την είσοδο του στη Βουλή. Ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης σε ανάρτηση του πανηγυρίζει την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, γράφοντας «νενικήκαμεν».

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού».

Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Τι πρεσβεύει το κόμμα «ΝΙΚΗ»

«Θα πορευθούμε με φόβο Θεού για τη νίκη του Ελληνισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ήταν η δήλωση του Δημήτρη Νατσιού, επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», του κόμματος που κινείται σε γκρίζες ζώνες. Το πώς θα επιλέξει να κινηθεί η «Νίκη» στη Βουλή μένει να φανεί καθώς και η αλληλεπίδραση της με τους «Σπαρτιάτες», αλλά και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το κόμμα ΝΙΚΗ ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη την 17η Ιουνίου 2019 και διακηρυγμένο σκοπό όπως αναφέρει «να ενώσει όλους τους Έλληνες, οι οποίοι εμφορούνται από πατριωτικό και Ορθόδοξο φρόνημα για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας του συνόλου του έθνους και των αξιών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης.

Βασικές προγραμματικές θέσεις είναι:

  • Κατάργηση της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών.
  • Νέα συγγράμματα Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών – Κατάργηση της «δήθεν» σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
  • Νέο καθεστώς Μετοίκων αντί της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας και ιθαγένειας από μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Διαχωρισμός Κράτους – Κομμάτων («Τα κόμματα βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα»)
    Οικονομική και Ηθική Επιβράβευση της Πολυτεκνίας (η ΝΙΚΗ αποδοκιμάζει τις εκτρώσεις, τις επεμβάσεις αλλαγή φύλου και την «διατάραξη» των παραδοσιακών ρόλων στην οικογένεια).

«Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει»

Σχεδόν ίδια επίδοση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου πέτυχε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που, πάντως, αυτή τη φορά δεν αποτελεί το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, οι Σπαρτιάτες υποσκέλισαν την Ελληνική Λύση, οδηγώντας το κόμμα του κ. Βελόπουλου στην έκτη θέση.

«Αυτό που έχω να πω –και είναι ωμό– είναι ότι η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει. Θα συνεχίζουμε ελληνικά, εθνικά και λαϊκά τους αγώνες. Ενα χαμόγελο από εμάς σε όσους ήθελαν να πεθάνει η Ελληνική Λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.

«Πλεύση Ελευθερίας» με σήμα τις καρδούλες

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι και πάλι στη Βουλή. Μετά τις ηχηρές εμφανίσεις της το 2015, τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η νομικός και επικεφαλής του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας επέστρεψε στα έδρανα, κάνοντας μια εκλογική έκπληξη.

Στις δηλώσεις της η Κωνσταντοπούλου, η οποία αν και δεν τοποθετείται στην άκρα δεξιά διεκδίκησε και εξελέγη με μερίδιο της αντισυστημικής ψήφου, μίλησε για μία αντιπολίτευση που όμοιά της η Βουλή και οι πολίτες δεν έχουν γνωρίσει. Έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει τα προνόμια της ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποστήριξε ότι το κόμμα της θα είναι «η μόνη αντιπολίτευση».

«Θα ζωντανέψουμε τη Βουλή, θα φωτίσουμε τα ζητήματα, θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Θα παρεμβαίνω στις συζητήσεις και θα συναποφασίζω στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και θα είμαι και αντιπρόεδρος του σημαντικού οργάνου που είναι το Ίδρυμα της Βουλής για θέματα εκπαίδευσης, μορφωτικά και συνολικά θέματα πολιτισμού και παιδείας που για μας είναι στο επίκεντρο», δήλωνε συγκεκριμένα κατά τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Δείτε επίσης: Εκλογές 2023: Η ΝΔ «στέλνει» στην απομόνωση τους Σπαρτιάτες – Καταψηφίζει την πρότασή τους για Αντιπρόεδρο της Βουλής

Loading