Το προσφυγικό γεννά φόβο κοινωνικών αντιδράσεων

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Φόβο κοινωνικών αντιδράσεων “γεννά” στο Μέγαρο Μαξίμου η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τη Μακεδονία εξαιτίας του προσφυγικού.

Οι ροές συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Από τη στιγμή που τα μέχρι τώρα αποτρεπτικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει τους απαιτούμενους καρπούς, η επόμενη σκέψη είναι να ξεκινήσει άμεσα η επιστροφή στην Τουρκία όσων προσφύγων – μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο.

Για να προχωρήσει, όμως, αυτή η πολιτική απαιτείται σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και της επιτάχυνσης στην έκδοση σχετικών αποφάσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως χάρη στις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τα νησιά σε λιγότερο από δυο μήνες, ενώ όσοι εισπράττουν αρνητική απόφαση και κάνουν προσφυγή τότε θα αποχωρούν σε έξι μήνες.

Ψάχνουν αντίμετρα να τιθασεύσουν τις αντιδράσεις

Παρόλα αυτά οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν στα… κάγκελα αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής κλειστού τύπου.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως η ανασφάλεια δίνει τροφή σε παραπληροφόρηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι εσκεμμένα παριστάνει πως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

“Δική μας υποχρέωση”, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι να θωρακίσουμε τα νησιά του Αιγαίου,  άμεσα και αποφασιστικά. Είναι δεδομένο ότι τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Και αυτό δεν μπορεί και δε θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη για την δίκαιη κατανομή των βαρών. Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για την αποσυμφόρηση των νησιών μας. Όχι προσωρινά, αλλά μόνιμα. Και με μηχανισμό αποσυμφόρησης σε περίπτωση κρίσεων, όπως τώρα. Οι νέες ελεγχόμενες δομές που δημιουργούμε θα αντικαταστήσουν τις παλιές που θα κλείσουν και θα φιλοξενούν πολύ λιγότερους από όσους έχουμε σήμερα στο νησιά”.

Αλγεινή εντύπωση για το επίδομα 1590 ευρώ στους ανήλικους πρόσφυγες

Όσον αφορά στο περίφημο επίδομα των 1.590 ευρώ που θα δίνεται σε ασυνόδευτους ανήλικους έως 16 χρόνων που βρίσκονται στη χώρα μας και για το οποίο προκλήθηκε αλγεινή εντύπωση, η κυβέρνηση σπεύδει να τονίσει πως δεν πρόκειται για επίδομα που θα δοθεί στο χέρι των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Αντίθετα προέρχεται από επιχορήγηση φορέων που θα καλύπτουν τη στέγαση, τη σίτιση και την παροχή υπηρεσιών, όπως κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι. Είναι, δηλαδή, κοινοτικά χρήματα, με το κόστος του νέου προγράμματος να είναι χαμηλότερο συγκριτικά με άλλα αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.

Όπως εξηγεί το Μέγαρο Μαξίμου τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.), με το ημερήσιο κόστος του νέου προγράμματος ανά ανήλικο στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης να κυμαίνεται από 44,6  έως 53 ευρώ την ημέρα ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Αντίθετα, το κόστος για δομές φιλοξενίας (ξενώνες), που χρησιμοποιούνται έως σήμερα, κυμαίνεται από 63,5 έως 68 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε αυτές.

Loading