Τουρκική πρόκληση: «Δεν ξεχνάτε ότι σας ρίξαμε στο Αιγαίο»

Ακόμη μία τουρκική πρόκληση, αυτήν τη φορά με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ενόχλησαν τη γειτονική χώρα, η οποία απάντησε με έναν άκομψο και ιδιαιτέρως προκλητικό τρόπο, δια του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

propoli

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και στη Μικρά Ασία, ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή, αλλά και από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν το συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

Η προκλητική απάντηση του Ακσόι:

«Απορρίπτουμε ως αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς τους εχθρικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της ιστορίας μας.

Αν η ελληνική ηγεσία -που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τη ρίξαμε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας- θέλει να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση για τις σφαγές, τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, που, σύμφωνα με την έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών χωρών, διέπραξε ο ελληνικός στρατός εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας.

Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου, που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονίας»

Loading