Τσιάρας για μήνυση Ανδρουλάκη: «Το θέμα αφορά την ίδια τη Δημοκρατία» (audio)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο θέμα δε μπορεί να το υποβαθμίσει κανείς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος κατήγγειλε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου μέσω της εφαρμογής Predator.

propoli

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα και κανείς δεν μπορεί αν το υποβαθμίσει», τόνισε ο υπουργός.

«Σε αυτήν τη διαδικασία θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο από την πλευρά της κυβέρνησης για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τον λόγο φυσικά έχει η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

«Ενώ το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο θιγόμενος πολιτικός, δημιουργεί μια πραγματική πολιτική βάση συζήτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί την τοξικότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται προσπάθεια για να τονίζει την πολιτική του παρουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολίτες βλέπουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, το εκτιμούν και ακόμα περισσότερο θυμούνται», επισήμανε.

Σχετικά με τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας ο υπουργός τόνισε ότι «αυτό αφορά μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προτρέψει ή να αποτρέψει σχετικά».

«Το συγκεκριμένο λογισμικό δεν υπάρχει στα χέρια φορέων της κυβέρνησης. Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα συζήτησης. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε την άκρη του νήματος. Είναι πολιτικό θέμα που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία η παρακολούθηση τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού», συμπλήρωσε.

Όταν η κουβέντα πήγε στη Δικαστική Αστυνομία, ο κ. Τσιάρας είπε πως «αυτή η συζήτηση ξεκινά το 1836. Έχει γίνει προσπάθεια από πολλές κυβερνήσεις και πολλούς πρωθυπουργούς. Ένα θέμα που διαχρονικά παρουσιάζεται ως ανάγκη για το δικαστικό μας σύστημα και στο οποίο κατατείνουν θετικά όλοι εμπλεκόμενοι φορείς συνιστά τεράστια μεταρρύθμιση για το δικαστικό μας σύστημα.

Ακολουθεί τον βηματισμό των προηγμένων δικαστικά χωρών. Η δικαστική αστυνομία που υπάρχει σε όλες τις προηγμένες δικαστικά χώρες γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη φέρνει πολλαπλά οφέλη και στο δικαστικό σύστημα και στην κοινωνία.

Η δικαστική αστυνομία έχει δύο τμήματα το ένστολο που αναλαμβάνει τη φύλαξη των χώρων των δικαστηρίων, την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και σε περιπτώσεις επιδόσεις κλήσεων.

Και είναι και το πολιτικό επιστημονικό τμήμα που με ειδικούς επιστήμονες θα συμβάλει στην ενίσχυση της προανακριτικής διαδικασίας, στη βοήθεια εισαγγελέων και ανακριτών και θα προσφέρει γνώσεις στο δικαστικό σύστημα σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν και να βελτιωθούν ποιοτικά οι δικαστικές αποφάσεις. Ένας τεράστιος αριθμός αστυνομικών θα επιστρέψει στις θέσεις τους και ενισχύουμε την ΕΛΑΣ και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

Οι ενστάσεις αφορούσαν διαδικαστικά θέματα που τα αλλάξαμε. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του προσωπικού και για την επιλογή του επικεφαλής.

Θα χρειαστούν περίπου 600 άτομα. Πιλοτικά θα ξεκινήσει από το Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης και σταδιακά θα μπει σε όλους τους δικαστικά μέγαρα της χώρας. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για την απονομή της Δικαιοσύνης. Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού που θα ολοκληρώσει τα ψηφιακά συστήματα στην ελληνική Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα μετά το τέλος του 2025 να πάμε στο e-justice».

Δείτε επίσης: Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Loading