(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Βαθαίνει το ρήγμα Κυβέρνησης – Δήμων για τις ευθύνες της αντιπυρικής προστασίας

Η καταγγελία του Δήμου Σαρωνικού ότι τα χρήματα που έλαβε από την Πολιτεία για την κάλυψη των δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών ήταν ελάχιστα αποδεικνύει στην πράξη ότι το ρήγμα Κυβέρνησης-Δήμων για τις ευθύνες της αντιπυρικής προστασίας βαθαίνει ημέρα με την ημέρα.

Οι ισχυρισμοί ότι η χρηματοδότηση που δόθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν επαρκούσε για την αντιπυρική προστασία ενεργοποίησαν τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου, με συνεργάτες του Πρωθυπουργού να περνούν στην… αντεπίθεση. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, που έγιναν γνωστές οι απόψεις των ανθρώπων του δήμου Σαρωνικού, κυβερνητικές πηγές απαντούσαν ότι η φετινή χρηματοδότηση των 25 εκ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε από κάθε άλλη φορά, για προληπτικά έργα στους δήμους από τον Μάρτιο. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι στο μέτωπο της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και της πρόληψης σημαντική ευθύνη έχει αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση.

propoli

Συνεχίζοντας το «πυρ κατά βούληση» κατά των Δήμων, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η οικονομική ενίσχυση ήταν επιπλέον της τακτικής χρηματοδότησης των Δήμων και δόθηκε βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης και δημογραφικά στοιχεία.

Το Μαξίμου πετά το μπαλάκι των ευθυνών στους δημάρχους

Άρα, εξηγούσαν κυβερνητικοί κύκλοι, οι Δήμοι είχαν την υποχρέωση να διαθέσουν το ποσό αυτό αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και να χρηματοδοτήσουν ενέργειες προληπτικού καθαρισμού βλάστησης, απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού, συντήρησης και βελτίωσης του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, καθώς και την για ενίσχυση των εθελοντικών δράσεων, προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ) και λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κλπ, την μίσθωση οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Κάπως έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καταγγελίες που ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Καταγγελίες πολιτών ότι δεν επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα

Παρόμοια επιθετική ήταν η στάση των κυβερνητικών στελεχών και όσον αφορά στις καταγγελίες πολιτών ότι για την κατάσβεση των πυρκαγιών δεν επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές αποτέλεσε εξαρχής βασική πολιτική και χρηματοδοτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Όσο για τους αριθμούς, σύμφωνα με την Κυβέρνηση 16.580 Πυροσβέστριες και Πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του ΠΣ στη χώρα μας ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης (8.784 μόνιμο προσωπικό, 2.320 5ετους υποχρέωσης, 500 δασοκομάντος, 2.436 εποχικοί πυροσβέστες. Πρόσθεταν, μάλιστα ότι από το 2021 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών Πυροσβεστών ενταγμένων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συγκεκριμένα επιχειρούν 4.185 εθελοντές πυροσβέστες έναντι 3.410 το 2022.

Δείτε επίσης: Κυβέρνηση: Ψηφοφορία των πρώτων νομοσχεδίων τέλος Ιουλίου – Η οδηγία από το Μαξίμου

Loading