Eurokinissi

Υπό του… μηδενός οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη

Υπό του… μηδενός βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας λόγω των απαράδεκτων χειρισμών και μεθοδεύσεων των Τιράνων για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Η αλβανική πλευρά τραβά το σκοινί στα άκρα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναζητά λύσεις κινούμενη σε δυο άξονες.

Ο πρώτος είναι να επιμένει στη διεθνοποίηση του ζητήματος στην Ε.Ε., συνδέοντας το ξεκάθαρα με τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ο δεύτερος άξονας είναι διαμηνύοντας στο ανώτατο επίπεδο της αλβανικής ηγεσίας ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί… χθες και πως η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να ανεχθεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

propoli

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπου της Ελληνικής κυβέρνησης στον κρατούμενο Μπελέρη όσο και η συμμετοχή δημάρχων (όπως οι Μπακογιάννης και Ζέρβας) στις προχθεσινές κινητοποιήσεις, με την Αθήνα να κάνει λόγο για δηλωτικές στάσεις του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος.

Το πρώτο βήμα που ζητά η Αθήνα

Μια περίπτωση για να αλλάξει το κλίμα, κίνηση την οποία περιμένει η Ελλάδα από την αλβανική πλευρά, θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στον Φρ.Μπελέρη, να ορκιστεί δήμαρχος ακόμη και μέσα από τη φυλακή, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του, όπως προέκυψε από την ετυμηγορία των συμπολιτών του. Και ο λόγος είναι προφανής, καθώς η παράταση της εκκρεμότητας διακυβεύει την έκπτωσή του.

Για τον λόγο αυτόν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επικοινώνησε δύο φορές με την Αλβανίδα ομόλογό του και έθεσε, τόσο το ζήτημα της προφυλάκισης, που για την ελληνική κυβέρνηση είναι παράνομη, παραβιάζει το κράτος Δικαίου και παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας, όσο και τη δυνατότητα ορκωμοσίας, όπως συμβαίνει στα περισσότερα δικαιϊκά συστήματα, εντός του σωφρονιστικού καταστήματος ή αλλού, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, δεν ικανοποιείται δηλαδή το πολιτικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι, στο μέτρο που έχει ήδη εκλεγεί.

Προκαλεί ο Έντι Ράμα

Εκείνο που προβληματίζει είναι ότι η αλβανική πλευρά δεν απάντησε, άρα δεν επέδειξε στάση που θέλει να λύσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο κ. Γεραπετρίτης να στείλει επιστολή στους ομολόγους του στην ΕΕ καθώς και στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι βαθύτερο, αφού πέραν της στάσης που τηρεί η αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών, αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η αντίδραση του Έντι Ράμα, ο οποίος σε ανάρτησή του… ειρωνεύεται την Ελλάδα και τον ελληνισμό της Χειμάρρας, χρησιμοποιώντας το δελφικό παράγγελμα «Νόμῳ πείθου» («Να πειθαρχείς στον νόμο»), το οποίο έγραψε στα αρχαία ελληνικά για να δείξει ότι δήθεν η Ελλάδα επιχειρεί παρέμβαση στην αλβανική Δικαιοσύνη.

Δείτε επίσης: Βρετανικό Μουσείο: Απολύθηκε υπάλληλος όταν αποκαλύφθηκε πως είχαν «εξαφανιστεί» αντικείμενα

Loading