Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Όταν ασχολείσαι με τα κοινά πρέπει να είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς τη ζωή σου σε όλο της το φάσμα» (vid)

Στον καναπέ του «MEGA Καλημέρα» βρέθηκε καλεσμένη η επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πολιτικός μίλησε αρχικά για το όραμά της και για την πορεία της.

propoli

«Θεωρητικά έχω πέτυχει πολλά από την άποψη ότι έκανα τις σπουδές μου στη Νομική, πήρα τα μεταπτυχιακά μου, είμαι δικηγόρος στην Ελλάδα, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, έχω κάνει τις επιστημονικές μου παρεμβάσεις με συγγράμματα, αρθρογραφία, διαλέξεις, και έχω και την πολιτική μου διαδρομή. Κρατώ κάτι πολύτιμο που είναι όλη μου η δικηγορική δράση εδώ και 20 χρόνια, που υπερασπίζομαι τον κόσμο, τους αδύναμους, υπερασπίζομαι κινήματα και συλλογικότητες. Νιώθω γεμάτη αλλά ταυτόχρονα νιώθω ότι έχω να δώσω πολλά στον κόσμο, να προσφέρω και είναι πολλά ακόμα που ονειρεύομαι να αλλάξουμε», τόνισε αρχικά.

«Έπρεπε να ακουστεί μία γυναίκεια φωνή στο debate»

Για το debate των πολιτικών αρχηγών που δεν εκλήθη η «Πλεύση Ελευθερίας» υπογράμμισε πως, «δεν έχω παράπονο γιατί δεν ήταν κάποιο όνειρο. Ήταν μια θεσμική διεκδίκηση της μίας γυναίκας αρχηγού κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές. Υπάρχουν 36 κόμματα που συμμετέχουν και είμαι η μοναδική γυναίκα αρχηγός, και θεωρούσα ότι έπρεπε  να ακουστεί η γυναικεία φωνή. Είναι υποκριτικό ότι αυτοί οι 6 άνδρες δεν ήθελαν να ακουστεί γυναίκα στο debate. Και πολύ περισσότερο που η Πλεύση Ελευθερίας είναι το πρώτο σε δύναμη κόμμα από αυτά που ήταν μέχρι πρότινος στη Βουλή, και με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, έπρεπε να είμαστε σε αυτό το τραπέζι».

Μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε για τις σεξιστικές συμπεριφορές και την υποτίμηση που έχει βιώσει ως γυναίκα στη Βουλή.

«Μαζί με εμένα το έχει βιώσει και το έχει παρακολουθήσει πάρα πολύς κόσμος, ειδικά την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής. Σήκωσα μεγάλο βάρος τότε εκπροσωπώντας τους πολίτες. Ως Πρόεδρος της Βουλής όταν είπα ότι θα τιμήσω την λαϊκή εντολή, το «όχι» του δημοψηφίσματος και θα το περιφρουρήσω, το bullying που δέχθηκα, οι επιθέσεις, η λεκτική και έμπρακτη κακοποίηση που δέχθηκα, δεν είχε προηγούμενο, με ύβρεις και λοιδορίες. Παράλληλα υπήρχαν δημοσιεύματα που με έλεγαν τρελή, και ότι τους βασανίζω. Ο καθένας έδειξε τι είναι στη διαδρομή του, και τα κίνητρά του, και αν ήταν αγνά. Η δική μου προσέγγιση στα πράγματα είναι ότι πρέπει να διάγουμε με αγάπη και ειλικρίνεια. Από τα φοιτητικά μου χρόνια είναι δημόσια η συμπεριφορά και η διαδρομή μου, δεν υπάρχουν κρυφά περιστατικά.

Πώς αντιδρά στις συκοφαντίες;

«Έχω δεχθεί συκοφαντίες. Σε κάποιες αντιδρώ και σε κάποιες όχι. Όμως η δική μου άποψη είναι ότι στο τέλος η αλήθεια, ο ήλιος λάμπει, και δε μπορεί να τον κατανικήσει κανείς με κανενός είδους ψέμα», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να φέρει τον από κόσμο στην πολιτική και στη συμμετοχή»

Για την προσωπική της ζωή, είπε: «Γενικά ποτέ δεν είχα στο επίκεντρο της δημόσιας παρουσίας μου την προσωπική μου ζωή., από την άλλη πλευρά δεν ήταν ποτέ κάτι κρυφό. Πολλές φορές δέχθηκα επιθέσεις για την προσωπική μου ζωή, πιστεύω ότι όταν ασχολείσαι με τα δημόσια πράγματα πρέπει να είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς τη ζωή σου σε όλο της το φάσμα. Ο σύντροφός μου, Διαμαντής Καραναστάσης είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, υπέροχος άνθρωπος και ξεκινήσαμε μαζί την Πλεύση ελευθερίας. Ευθύνεται για πολλά θετικά πράγματα της πορείας μου και της ζωής μου. Γνωριστήκαμε σε μία θεατρική παράσταση. Είχε προσπαθήσει να με βρει και να με βοηθήσει όταν είχα δεχθεί όλη αυτή την επίθεση ως Πρόεδρος της Βουλής. Δεν είχα δει ποτέ το email που μού έστειλε. Γνωριστήκαμε μετά από πολύ καιρό σε μία θεατρική παράσταση και μπήκε μαζί στη διαδικασία να φτιάξουμε την Πλεύση Ελευθερίας. Πολλά από τα δημιουργικά πράγματα που κάναμε, οφείλονται στον Διαμαντή», είπε σχετικά με τον σύντροφό της.

«Ο σύντροφός μου γνωρίζει ότι πίσω από την μαχητικότητα υπάρχει τρυφερότητα – Δεν αποκλείω το να κάνω παιδιά»

«Η αγάπη είναι κάτι για το οποίος πρέπει να παλέψουμε. Η πορεία μας με τον Διαμαντή είναι μακρά. Είναι δύσκολη η δοκιμασία της πολιτικής για έναν ειλικρινή και γνήσιο καλλιτέχνη, όπως και για τους απλούς ανθρώπους. Να φέρουμε την αγάπη στο επίκεντρο και τον απλό κόσμο στην πολιτική και στην συμμετοχή. Αυτή είναι η προσπάθεια της Πλεύσης Ελευθερίας. Είναι σημαντικό ο σύντροφός σου να αναγνωρίζει την προσωπικότητά σου και τα στοιχεία τα δυναμικά και εκρηκτικά και να σε ξέρει. Ο κόσμος έχει στον νου του ότι είμαι μία δικηγόρος – που είμαι -, αλλά η φύση μου είναι η ακτιβιστική υπεράσπιση και μέχρι τέλους μάχη. Ο σύντροφός μου το ξέρει αυτό καλά. Γνωρίζει ότι πίσω από αυτή τη μαχητικότητα υπάρχει μεγάλη τρυφερότητα. Δεν είναι αντινομία αυτό», σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για την μητρότητα αλλά και τις συμβουλές που έχει κρατήσει από τους γονείς της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε πως, «η οικογένεια είναι οι γονείς μου, οι αδερφές μου, ο σύντροφος μου. Δεν απέκλεισα ποτέ το ενδεχόμενο να κάνω παιδιά, αλλά δεν είναι κάτι που το επιδίωξα. Ούτε το απορρίπτω και ούτε το αποκλείω. Αυτό όπου μου έδωσαν οι δυο γονείς μου είναι το παράδειγμα της ακεραιότητας, της ηθικής πορείας, χωρίς λοξοδρομήσεις και πισωγυρίσματα. Το παράδειγμα των ανθρώπων που πάλεψαν για τις αξίες τους. Ο πατέρας μου φυλακίστηκε στη Χούντα για 4 χρόνια, βασανίστηκε άγρια, το ίδιο και η μητέρα μου, αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Τον επισκεπτόταν ως αρραβωνιαστικιά του, ενώ δεν είχαν αρραβωνιαστεί

Τέλος, για τη σχέση της με τη θρησκεία αποκάλυψε: «Η σχέση μου με την θρησκεία είναι προσωπική και ιδιαίτερη. Δεν διατυμπανίζω τι πιστεύω. Μου αρέσουν οι παραδόσεις. Υποστηρίζω τα δικαιώματα στην ανεξιθρησκεία και σέβομαι την πρόθεση κάθε ανθρώπου και το δικαίωμά του να μην πιστεύει και πουθενά».

Δείτε επίσης: Μαθήματα γερμανικών από τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ – «Έλιωσε» η Χριστίνα Βίδου στον αέρα

Loading