Χαιρετισμός Μενδώνη στην έναρξη της διαδικτυακής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, 2019-2020

Την έναρξη της Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη (ΑΕΜΘ) κατά την περίοδο 2019-2020, κήρυξε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη.

«Μιας συνάντησης, που οι ανάγκες των καιρών επιτάσσουν να πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες», όπως επισήμανε η υπουργός στον χαιρετισμό της.

propoli

«Η ετήσια συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί έναν εδραιωμένο θεσμό, που εισήλθε αισίως στην τέταρτη δεκαετία του. Στο διάστημα που πέρασε, ο αρχαιολογικός χάρτης της Βόρειας Ελλάδας έχει αλλάξει τελείως, με εντυπωσιακές και αναπάντεχες συχνά ανακαλύψεις, τόσο στο ανασκαφικό πεδίο, όσο και στο πεδίο της μελέτης, της ανάλυσης και της ερμηνείας των ευρημάτων», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, που χαρακτήρισε το ΑΕΜΘ «καθρέφτη αυτής της εξαιρετικά γόνιμης πορείας» το οποίο «από τη γέννησή του παρείχε το βήμα για την τακτική και έγκυρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας, και τη στέγη για την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των μελών της».

«Επί τριάντα και πλέον χρόνια, πληθώρα ειδικών ερευνητών που δραστηριοποιούνται στις γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, και υπηρετούν στην ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε ανώτατα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και σε ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα, παρουσιάζουν το νέο αρχαιολογικό υλικό όλων των κατηγοριών και μοιράζονται τις πρωτότυπες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές και ερμηνευτικές τους προσεγγίσεις μέσα από τις Συναντήσεις του ΑΕΜΘ και τους ογκώδεις τόμους των Πρακτικών τους, που έχουν κατακτήσει μια σημαντική θέση στη διεθνή αρχαιογνωστική βιβλιογραφία», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας «τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες θα στεφθούν για μια ακόμη φορά με επιτυχία, και θα ενισχύσουν την κοινή μας προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και αποτελεσματικότερη προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών τεκμηρίων».

Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τριακοστή τρίτη φορά. Στη φετινή συνάντηση παρουσιάζονται 81 ανακοινώσεις σχετικές με την έρευνα που διεξάγεται στον βορειοελλαδικό χώρο, από τον Έβρο ως την Καστοριά. Την έκδοση των πρακτικών επιχορηγεί το ΥΠΠΟΑ.

Δείτε επίσης: Δολοφονημένος εντοπίστηκε 74χρονος μέσα στο σπίτι του στα Πατήσια

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading