Έσοδα – ρεκόρ 5,5 δις ευρώ για τους αγγλικούς συλλόγους πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ κατέγραψαν οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ την περίοδο 2017-18, αλλά η απότομη αύξηση του κόστους μισθοδοσίας μείωσε το κέρδος τους, σύμφωνα με ανάλυση του Deloitte Sports Business Group.

propoli

Ο κύκλος εργασιών των ομάδων της αγγλικής Λίγκας αυξήθηκε σε 4,8 δις λίρες (περίπου 5,5 δις ευρώ) από 4,6 δις λίρες του 2016-17, κυρίως λόγω της συμμετοχής πέντε αγγλικών συλλόγων στο Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι, που επέτρεψε αύξηση των εσόδων από την UEFA κατά 71 εκ. ευρώ.

«Τα έσοδα των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ συνέχισαν να φτάνουν σε νέα ύψη το 2017-18» εξήγησε ο Νταν Τζόουνς, επικεφαλής του Deloitte Sports Business Group.

«Η κίνηση της Τότεναμ στο στάδιο Wembley και η άνοδος των εμπορικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της νέας σύμβασής τους με τη Nike, συνέβαλαν σε πάνω από το ήμισυ της αύξησης των εσόδων της Λίγκας και σχεδόν στο 1/4 της αύξησης των εσόδων από διαφημίσεις της Πρέμιερ Λιγκ, οδηγώντας τα επίπεδα ρεκόρ κερδοφορίας της ομάδας», πρόσθεσε.

Αυξήσεις στους μισθούς κατά 15%

Ωστόσο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την περίοδο 2016/17 ,σε 2,9 δισ λίρες (3,3 δισ. λίρες). Ο δείκτης σχέσης μισθών – εσόδων αυξήθηκε σε 59% το 2017/18 έναντι 55 % της προηγούμενης σεζόν, η οποία αντιπροσώπευε το ελάχιστο επίπεδο τα τελευταία 19 χρόνια, χάρη στη νέα σύμβαση για τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν αθροιστικό κέρδος προ φόρων για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, πάλι το δεύτερο υψηλότερο κέρδος στην ιστορία, με τρεις συλλόγους (Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ) να έχουν συνεισφέρει πάνω από το 75% αυτού του συνόλου.

Loading