Έτοιμη για την ιστορική συμμετοχή η Εθνική Βόλεϊ Γυναικών

Δεκαοχτώ χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Εθνική ομάδα Βόλεϊ Γυναικών δείχνει έτοιμη στην Άγκυρα να ξαναγράψει ιστορία στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ρίχνεται την Παρασκευή (20.00 www.eurovolley.tv) κόντρα στην διοργανώτρια Τουρκία στη μάχη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με στόχο να μπορέσει να πλασαριστεί στις 4 πρώτες θέσεις του ομίλου που δίνουν εισιτήριο για τις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

propoli

«Ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Εμείς έχουμε τον στόχο μας και ξέρουμε πως θα τον πετύχουμε. Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και έχουμε την ευκαιρία μας. Θέλουμε να διασκεδάσουμε στη διοργάνωση, είναι ιστορική στιγμή για την Ελλάδα γιατί μετά από 18 χρόνια επιστρέφει στην ελίτ. Να εκμεταλλευτούμε τις στιγμές στο 100%» σχολίαζε το μεσημέρι στην επίσημη παρουσίαση του Α΄ ομίλου ο κόουτς της Εθνικής, Γκιγιέρμε Ναράνχο. «Είναι δύο τα γκρουπ δυναμικότητας στον όμιλο και εμείς κόντρα στη Γαλλία και τη Φινλανδία έχουμε τις πιθανότητες μας. Σερβία, Τουρκία και Βουλγαρία είναι το πιο δυνατό γκρουπ δυναμικότητας που έχουμε στον όμιλο μας» συμπλήρωνε ο εκλέκτορας της Εθνικής, ο οποίος από γούρι δεν μπήκε καν στην ιδέα να αγγίζει το χρυσό τρόπαιο που δέσποζε στην αίθουσα του ξενοδοχείου CPAnkara, όπου διαμένουν και οι 6 αποστολές του ομίλου.

«Δεν φοβόμαστε κανέναν»

Περισσότερο …θαρραλέα εμφανίστηκε η αρχηγός Στέλλα Χριστοδούλου, η οποία και άγγιξε, αλλά και φωτογραφήθηκε πολλάκις με το βαρύτιμο τρόπαιο. Όταν μάλιστα στήθηκε μπροστά στα μικρόφωνα των Τούρκων συναδέλφων που της ζήτησαν δήλωση, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό της για τους αντιπάλους στον όμιλο. «Σεβόμαστε την Τουρκία, σεβόμαστε την Σερβία, την Βουλγαρία, όλες τις ομάδες του ομίλου, αλλά δεν φοβόμαστε καμία. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε μέσα στο γήπεδο και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Για μας είναι επιτυχία που μετά από 18 χρόνια βρισκόμαστε και πάλι στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά δεν σταματάμε εκεί. Στόχος μας είναι η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

Τζιοβάνι Γκουιντέτι: «Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη και Μερτέκη…»

Για τον Ιταλό κόουτς της Εθνικής Τουρκίας, Τζιοβάνι Γκουιντέτι, το γεγονός ότι η ομάδα του είναι διοργανώτρια δεν την κάνει ταυτόχρονα καλύτερη από κάθε άλλη. Τι και αν Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο. «Δεν είναι θέμα επιπέδου, είναι ένα παιχνίδι βόλεϊ» μας εξηγεί ο Ιταλός κόουτς. «Για μας θα είναι το πρώτο ματς στην έδρα μας απέναντι σε μια ομάδα που είχε εξαιρετική παρουσία το καλοκαίρι που διανύσαμε. Έχουμε διαβάσει αρκετά καλά την ομάδα σας και αύριο περιμένουμε με ανυπομονησία την αναμέτρηση. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες στην χώρα, αλλά δεν θα είναι εύκολη η δουλειά. Δεν θα είναι εύκολο το παιχνίδι». Όταν η κουβέντα φτάνει στις παίκτριες-κλειδιά της Εθνικής, ο Γκουιντέτι γνωρίζει τα καλά ελληνικά χαρτιά. «Η Βασιλαντωνάκη ξέρουμε ότι θα πάρει τις περισσότερες μπάλες στην επίθεση, αλλά δεν είναι μόνο αυτή που είναι επικίνδυνη. Συγγνώμη, αλλά που δεν μπορώ να προφέρω καλά τα ονόματα, αλλά το Νο9 (σ.σ. Στράντζαλη) και το Νο10 (σ.σ. Μερτέκη) είναι επικίνδυνες. Όπως και η κεντρική (σ.σ. Λαμπρούση) που χρησιμοποιεί συχνά το ένα πόδι στην επίθεση. Γενικά τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα με τον Ναράνχο στον πάγκο είναι καλά οργανωμένη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». Ο κόουτς της Τουρκίας δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό φαβορί. «Υπάρχουν αρκετές ομάδες πάνω από εμάς στο ranking που είναι φαβορί. Όλοι λένε για χρυσό μετάλλιο, αλλά δεν είναι έτσι. Ο δικός μου στόχος είναι να μπορούμε σε κάθε παιχνίδι να γινόμαστε καλύτερη ομάδα, να διασκεδάζουμε την κάθε στιγμή με τους θεατές και να είμαστε προσγειωμένοι. Ότι είμαστε στην Άγκυρα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερο βόλεϊ. Ενέργεια και ενθουσιασμό θα έχουμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Το προφίλ της Τουρκίας

Η Τουρκία είναι η πέμπτη καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ranking της CEV. Έχει στην κατοχή της 3 ευρωπαϊκά μετάλλια. Αργυρό στο σπίτι της το 2003, όταν έχασε από την Πολωνία στον τελικό, χάλκινο το 2011, όταν κέρδισε στον μικρό τελικό την Ιταλία, και πάλι τρίτη θέση το 2017 στο Μπακού, όταν επικράτησε του Αζερμπαϊτζάν. Μια εκ των τεσσάρων διοργανωτών χωρών του Eurovolley, έφθασε πέρσι στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Nations League. Στην μια και μοναδική της Ολυμπιακή παρουσία στα γήπεδα του Λονδίνου το 2012, είχε τερματίσει ένατη. Επίσης μετρά 4 συμμετοχές σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα με καλύτερο πλασάρισμα την έκτη θέση το 2010.

Η Τουρκία με το μάτι του κόουτς Ναράνχο

«Είναι ένας συνδυασμός νεαρών, ταλαντούχων και έμπειρων παικτριών. Όλες παίζουν σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου και όλες έχουν φυσικά προσόντα. Παίζουν πολύ γρήγορα και έχουν έναν από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο, τον Ιταλό Τζιοβάνι Γκουιντέτι. Παίζουν στην έδρα τους και έχουν πλεονέκτημα. Είναι δυνατή ομάδα και δύσκολα την κερδίζεις. Για να έχεις ελπίδες, πρέπει σίγουρα να τους χαλάσεις την υποδοχή, γιατί η πασαδόρος τους παίζει πολύ γρήγορα. Έχουν πολλές παίκτριες που μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Δεν έχουν Μπόσκοβιτς που έχει η Σερβία, δεν έχουν Βασίλιεβα που έχει η Βουλγαρία, αλλά είναι ομάδα».

Η επίσκεψη του πρέσβη

Την επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, δέχθηκε η Εθνική ομάδα το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια του γεύματος της. Ο κύριος Μαυροειδής, συνοδευόμενος από την πρόξενο κ. Κωνσταντίνα Διακογιάννη και τον διευθυντή του εμπορικού γραφείου του προξενείου στην Άγκυρα Ζήση Σαμουήλ, χαιρέτησε μια προς μια τις παίκτριες και έμαθε σε ποια ομάδα αγωνίζονται. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ομάδα και τόνισε πως θα προσπαθήσει να είναι σε όλα τα παιχνίδια τόσο εκείνος όσο και τα περισσότερα μέλη του προξενείου. Στη συνέχεια συνάντησε στο lobby του ξενοδοχείου τον πρόεδρο της Τουρκικής ομοσπονδίας Ακίφ Ουστουντάνγκ, τον οποίο ευχαρίστησε για την άρτια φιλοξενία της Εθνικής, αλλά και την διοργάνωση του ομίλου στην Άγκυρα.

Οι ευχές του Καραμπέτσου

Κατά τη διάρκεια του γεύματος της Εθνικής ο μάνατζερ της ομάδας Βαγγέλης Περόπουλος μετέφερε τις ευχές του προέδρου της Ελληνικής ομοσπονδίας Πετσοφαίρισης Γιώργου Καραμπέτσου, ο οποίος λόγω ασθενείας δεν μπορεί να βρεθεί στο πλευρό της Εθνικής ομάδας στην Άγκυρα. «Είμαι κοντά σας αν και μακριά και ό,τι χρειαστείτε είμαι στη διάθεσή σας. Καλή επιτυχία» ήταν το μικρό, αλλά ουσιαστικό μήνυμα του πρόεδρου της ΕΟΠΕ.

Από το www.eurovolley.tv οι αγώνες

Τους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα προβάλλει διαδικτυακά το www.eurovolley.tv, επίσημο κανάλι της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Δεν θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη από ελληνικό κανάλι. Η παραγωγή των αγώνων θα μοιάζει στα πρότυπα των αγώνων της Euroleague. Κάμερες θα ακολουθούν τις ομάδες από το πούλμαν μέχρι τα αποδυτήρια, ενώ αρχηγός και προπονητής θα κάνουν ένα μικρό σχόλιο πριν την έναρξη. Ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο σετ θα υπάρχει διακοπή 5 λεπτών για τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ελλάδα-Τουρκία για 53η φορά

H Ελλάδα αντιμετωπίζει την Παρασκευή (23/08, 20.00) την Τουρκία στην πρεμιέρα του Α΄ ομίλου του #EurovolleyW, στην 53η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων. Είναι ο πρώτος αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους αναμέτρηση για το ευρωπαϊκό λιγκ. Έχουμε δώσει 7 αγώνες σε προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, 6 σε European League, 10 φιλικά, 7 σε Βαλκανικούς αγώνες, 13 σε Κύπελλα Άνοιξης, 9 σε Μεσογειακούς. Στις 52 προηγούμενες αναμετρήσεις η Τουρκία μετρά 30 νίκες και η Ελλάδα 22. Με την Τουρκία παίξαμε για πρώτη φορά την Πρωτοχρονιά του 1966 (0-3) και τελευταία στις 31 Ιουλίου του 2015 στο ευρωπαϊκό λιγκ στη Λαμία όταν κερδίσαμε με 3-1 σετ.

Πέμπτη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό

Την πέμπτη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα μετρήσει την Παρασκευή επί τουρκικού εδάφους η Εθνική ομάδα. Στις τέσσερις προηγούμενες (1985, 1991, 1993 και 2001), σε συνολικά 24 παιχνίδια είχαμε 2 νίκες και 22 ήττες. Το 1991 ήταν η καλύτερη εμφάνισή μας, όταν στον όμιλο στη Ραβέννα νικήσαμε 3-2 σετ τη Γαλλία και 3-1 την Αλβανία και προκρίθηκαμε στα προημιτελικά. Η Εθνική ήταν 12η το 1985 στην Ολλανδία κόντρα στην Δυτική Γερμανία (0-3), την Τσεχοσλοβακία (0-3), την Βουλγαρία (0-3), την Πολωνία (0-3), την Ουγγαρία (0-3) τη Ρουμανία (0-3) και τη Γαλλία (0-3). Το 1991 κατακτήσαμε στη Ραβέννα και στη Ρώμη την 8η θέση παίζοντας με Γαλλία (3-2), Αλβανία (3-1), Ιταλία (0-3), Γαλλία (0-3), Βουλγαρία (1-3), Ρουμανία (1-3), Βουλγαρία (2-3). Το 1993 στην Τσεχία βρεθήκαμε στην 12η θέση αντιμετωπίζοντας Γερμανία (0-3), Ρουμανία (2-3), Ρωσία (1-3), Ουκρανία (1-3), Λευκορωσία (1-3). Στην τελευταία μας ευρωπαϊκή μας εμφάνιση στα γήπεδα της Βουλγαρίας παίξαμε με Βουλγαρία (0-3), Ρωσία (0-3), Ρουμανία (0-3), Γαλλία (2-3), Τσεχία (1-3) και τερματίσαμε στην 12η θέση.

Το πανόραμα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Για πρώτη φορά στα χρονικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρες. Από τις 23 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου η Τουρκία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι στο επίκεντρο, με την Ελλάδα να επιστρέφει σε τελική φάση #EurovolleyW μετά από 18 χρόνια. Η Εθνική γυναικών βρίσκεται στον Α΄ όμιλο που θα διεξαχθεί στην Άγκυρα μαζί με την οικοδέσποινα Τουρκία, την πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Σερβία, την Βουλγαρία, την Γαλλία και την Φινλανδία. Από τη φάση των ομίλων προκρίνονται οι 4 πρώτοι. Για το top-16 ο Α΄ όμιλος θα παίξει χιαστί με τον Γ΄ και ο Β΄ με τον Δ΄.

Οι ημιτελικοί, ο αγώνας για τις θέσεις 3-4 και ο τελικός θα διεξαχθούν στην Άγκυρα. Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων και των τεσσάρων ομίλων του #EurovolleyW.

Α΄ όμιλος (Τουρκία – Άγκυρα)
Παρασκευή 23 Αυγούστου
14.30: Γαλλία – Βουλγαρία
17.00: Σερβία – Φινλανδία
20.00: Τουρκία – Ελλάδα

Σάββατο 24 Αυγούστου
17.00: Γαλλία – Ελλάδα
19.30: Φινλανδία – Τουρκία

Κυριακή 25 Αυγούστου
17.00: Βουλγαρία – Σερβία
19.30: Ελλάδα – Φινλανδία

Δευτέρα 26 Αυγούστου
17.00: Γαλλία – Σερβία
19.30: Τουρκία – Βουλγαρία

Τρίτη 27 Αυγούστου
17.00: Φινλανδία – Γαλλία
19.30: Ελλάδα – Βουλγαρία

Τετάρτη 28 Αυγούστου
17.00: Σερβία – Ελλάδα
19.30: Γαλλία – Τουρκία

Πέμπτη 29 Αυγούστου
17.00: Βουλγαρία – Φινλανδία
19.30: Τουρκία – Σερβία

Β΄ όμιλος (Πολωνία – Λοτζ)
Παρασκευή 23 Αυγούστου
15.00: Βέλγιο – Ουκρανία
18.30: Ιταλία – Πορτογαλία
21.30: Πολωνία – Σλοβενία

Σάββατο 24 Αυγούστου
19.00: Βέλγιο – Σλοβενία
21.30: Πορτογαλία – Πολωνία

Κυριακή 25 Αυγούστου
19.00: Σλοβενία – Πορτογαλία
21.30: Ουκρανία – Ιταλία

Δευτέρα 26 Αυγούστου
19.00: Ιταλία – Βέλγιο
21.30: Πολωνία – Ουκρανία

Τρίτη 27 Αυγούστου
19.00: Πορτογαλία – Βέλγιο
21.30: Ιταλία – Σλοβενία

Τετάρτη 28 Αυγούστου
18.30: Βέλγιο – Πολωνία
21.00: Ουκρανία – Σλοβενία

Πέμπτη 29 Αυγούστου
19.00: Πορτογαλία – Ουκρανία
21.30: Πολωνία – Ιταλία

Γ΄ όμιλος (Ουγγαρία – Βουδαπέστη)
Παρασκευή 23 Αυγούστου
16.00: Κροατία – Αζερμπαϊτζάν
18.30: Ολλανδία – Ρουμανία
21.30: Ουγγαρία – Εσθονία

Σάββατο 24 Αυγούστου
19.00: Εσθονία – Κροατία
21.30: Ρουμανία – Ουγγαρία

Κυριακή 25 Αυγούστου
16.30: Αζερμπαϊτζάν – Ολλανδία
19.00: Εσθονία – Ρουμανία

Δευτέρα 26 Αυγούστου
19.00: Ολλανδία – Κροατία
21.30: Ουγγαρία – Αζερμπαϊτζάν

Τρίτη 27 Αυγούστου
19.00: Ολλανδία – Εσθονία
21.30: Ρουμανία – Κροατία

Τετάρτη 28 Αυγούστου
16.30: Αζερμπαϊτζάν – Εσθονία
19.00: Κροατία – Ουγγαρία

Πέμπτη 29 Αυγούστου
16.30: Ρουμανία – Αζερμπαϊτζάν
19.00: Ουγγαρία – Ολλανδία

Δ΄ όμιλος (Σλοβακία – Μπρατισλάβα)
Παρασκευή 23 Αυγούστου
15.30: Ελβετία – Γερμανία
18.00: Λευκορωσία – Ρωσία
21.00: Σλοβακία – Ισπανία

Σάββατο 24 Αυγούστου
18.30: Γερμανία – Ισπανία
21.00: Ελβετία – Σλοβακία

Κυριακή 25 Αυγούστου
18.30: Ισπανία – Λευκορωσία
21.00: Ρωσία – Ελβετία

Δευτέρα 26 Αυγούστου
18.30: Γερμανία – Ρωσία
21.00: Σλοβακία – Λευκορωσία

Τρίτη 27 Αυγούστου
18.30: Ισπανία – Ελβετία
21.00: Γερμανία – Σλοβακία

Τετάρτη 28 Αυγούστου
18.30: Ρωσία – Ισπανία
21.00: Γερμανία – Λευκορωσία

Πέμπτη 29 Αυγούστου
18.30: Ελβετία – Λευκορωσία
21.00: Σλοβακία – Ρωσία

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading